Κράτα με να σε κρατώ…

Νέο μέτωπο έχει ανοίξει για τη ΔΗΜΑΡ, καθώς στην Αγίου Κωνσταντίνου προσπαθούν επί ματαίω να πείσουν ότι θα συνεχίσουν μόνοι τους. Την ίδια ώρα κάτω από το τραπέζι έχουν αρχίσει τα πρώτα «αγγίγματα» με τον ΣΥΡΙΖΑ αναζητώντας κοινό δρόμο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μια από τις προτεραιότητες που έθεσαν στην Αγίου Κωνσταντίνου μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση είναι η έξοδος προς την κοινωνία. Τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις απειλούν ευθέως να το αφήσουν εκτός της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές.

Αυτή η εξέλιξη όμως σήμανε συναγερμό στη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία θα πρέπει «πάση θυσία να επιβιώσει». Πώς μπορεί, όμως, να επιτευχθεί αυτό; Με τη μάχη της Κεντροαριστεράς να χάνεται πριν καν ξεκινήσει, μόνη λύση είναι μια συμμαχία προς τα αριστερά. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με μία διαφορά: ότι το σενάριο δεν ακούγεται θετικό σε πολλούς. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί κάτι άλλο, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα επίσημα τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου μιλούσαν με διόλου καλά λόγια για την Κουμουνδούρου; Πώς μπορεί να βρει κοινό βήμα η «Αριστερά της ευθύνης» με τους… ανεύθυνους της Αριστεράς;

«Εύκολα!» απαντούν εκείνοι που παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στον χώρο της Αριστεράς τα τελευταία χρόνια. Μια προγραμματική συμφωνία είναι αρκετή για να δώσουν τα χέρια. Αυτή η εξέλιξη θα αποτελούσε σανίδα σωτηρίας για τη ΔΗΜΑΡ, ενώ και στον ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται έστω και μία μονάδα για να περάσουν μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία και να διεκδικήσουν με αξιώσεις την εξουσία.

Όλα τα παραπάνω είναι, βεβαίως, σε γνώση των επιτελείων των δύο κομμάτων. Μόνο που στην Αγίου Κωνσταντίνου δεν μπορούν να κάνουν άνοιγμα προς την κοινωνία και να πείσουν πως εν τέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η λύση. «Οι όποιες συμφωνίες δεν θα πρέπει να αναμένονται στο άμεσο μέλλον. Συζητήσεις γίνονται και θα γίνονται στο παρασκήνιο, αλλά πριν την προκήρυξη των εκλογών τίποτε δεν θα επισημοποιηθεί», εξηγεί γνωστός παράγοντας της Αριστεράς.

Υπονοούμενα στην Κουμουνδούρου
Στην αντίπερα όχθη, την Κουμουνδούρου, χαμογελούν πάντως αφήνοντας υπονοούμενα. Γνωρίζουν και αυτοί πως οι εξελίξεις δεν θα τρέξουν άμεσα αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν βέβαιοι ότι αλλάζει το πολιτικό κλίμα και διαμορφώνονται νέοι όροι συμφωνιών και συνεργασιών.

Άλλωστε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθενται να «κυνηγήσουν» την κυβέρνηση πριν από τις γερμανικές εκλογές. «Μέχρι τότε με τον οποιοδήποτε τρόπο θα επιβιώσουν γιατί έτσι πρέπει», λέει στην «Α» στέλεχος της Κουμουνδούρου. Εξελίξεις οπότε θα πρέπει να αναμένονται μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε θα έχουν τον χρόνο να προετοιμάσουν το έδαφος για συνεργασίες όπου αυτό είναι δυνατόν. Φυσικά, στον ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα μια φορά καλούνται να παλέψουν με τον εαυτό τους, καθώς μια συνεργασία τέτοιου είδους βρίσκει αντιστάσεις στα αριστερά του κόμματος (λέγε με και Λαφαζάνη).

Χαρακτηριστική πάντως της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη. «Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και η πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης ξεπαγώνει το πολιτικό σκηνικό και προφανώς αυτό περικλείει δυνατότητες», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Μένουν πολλά να γίνουν για να δούμε τελικά εάν και η ΔΗΜΑΡ –για να μιλάω ευθέως– είναι αποφασισμένη αυτό το βήμα που έκανε να το ολοκληρώσει. Τι θα σήμαινε αυτό; Θα σήμαινε μια πλήρη πολιτική αποστασιοποίηση από το μνημόνιο, μια οριοθέτηση απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και όχι προφανώς αυτή η στάση που μέχρι τώρα εξαγγέλλεται για μια α-λά καρτ εφαρμογή του». Τόνισε επίσης ότι «το μνημόνιο έχει μια εσωτερική λογική. Ή το παίρνεις ή το αφήνεις».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τα είπε όλα χωρίς δισταγμούς: «Οι ίδιοι θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν και για το αν θα επιλέξουν τον ρόλο ενός “εξωτερικού συνεργάτη” της κυβέρνησης ή τον ρόλο μίας δύναμης της αντιπολίτευσης, με το δικό τους στίγμα», ενώ υπογράμμισε: «Επειδή οι επόμενες εκλογές δεν θα αργήσουν και η πρωτιά θα κριθεί πολύ πάνω από το 30% η ίδια η ΔΗΜΑΡ, με τις δικές της διαδικασίες, θα πρέπει να αποφασίσει ποιος είναι ο προσανατολισμός της και η δική της πολιτική συμμαχιών. Μέχρι τώρα πάντως ήταν πιο πολύ αντι-ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι αντι-Ν.Δ. Μετά τη μετακίνησή της, θα πρέπει να επανακαθορίσει τη στάση της».

Από την άλλη, στη ΔΗΜΑΡ περιμένουν μια πράξη καλής θέλησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Θανάσης Μαργαρίτης δήλωνε προ ημερών ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει κυβέρνηση, ενώ το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης τόνισε πως «η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης στο θέμα της ΕΡΤ πολιτεύθηκαν με ευθύνη, αλλά η γραμμή για “α-λά καρτ στήριξη έχει κοντά ποδάρια”».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα