Βουλγαρία: Ακύρωση των εκλογών επιχειρεί ο Μπορίσοφ

Με προσφυγή ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου το συντηρητικό κόμμα GERB υπό τον τέως πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ θα επιχειρήσει να ακυρώσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής. Την προσφυγή ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μπορίσοφ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογική αναμέτρηση, επικαλούμενος «παραβίαση» της εκλογικής νομοθεσίας την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας.

Το συντηρητικό κόμμα GERB απέσπασε μεν τις περισσότερες έδρες έναντι των Σοσιαλιστών και θα λάβει πρώτο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, έχει όμως τις λιγότερες πιθανότητες να κυβερνήσει καθώς τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές ήταν πρόωρες καθώς η κυβέρνηση ανετράπη υπό το βάρος μαζικών διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας ενώ δεν έλλειπαν και οι καταγγελίες για σκάνδαλα παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και εκλογικών παρατυπιών.
Η κεντροδεξιά πάντως υποστηρίζει ότι η στήριξη προς την παράταξη υπονομεύτηκε από την ανακοίνωση των εισαγγελέων την 11η Μαΐου, μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και ότι πλαστά ψηφοδέλτια εντοπίστηκαν σε τυπογραφείο που συνδέεται με το GERB.
Πάντως ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζνι Πλέβνιεφ αναμένεται να ανοίξει αύριο τον κύκλο των διαβουλεύσεων με τα κόμματα, έχοντας ήδη επισημάνει πως δεν απαιτείται επιστροφή στις κάλπες παρόλο που οι εκλογές δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν διαβλέπουν τη δυνατότητα συγκρότησης σταθερής κυβέρνησης που να μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα