bpbg
bpbg

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: «Θα τους τελειώσω, θα πληρώσουν γι’ αυτά που μου έχουν κάνει»

Ο άλλοτε «εκλεκτός» εργολάβος αποφάσισε να τιμωρήσει αυτούς που τον εξέθεσαν και τον οδήγησαν στην πτώχευση

Την προηγούμενη Δευτέρα ο Χρήστος Καλογρίτσας αποφάσισε να τραβήξει το καλώδιο από την πρίζα αδιαφορώντας για το εάν ανατιναχθεί το πολιτικό σύστημα στον αέρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κατέθεσε μηνυτήρια έγκληση στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατά του κατασκευαστικού κολοσσού CCC, για κακουργηματική απάτη επί δικαστηρίω και ψευδή κατάθεση, κατονομάζοντας ότι ο Νίκος Παππάς και το Μαξίμου, που το κατονομάζει ως «White House», συντόνιζαν και καθοδηγούσαν την ανάληψη από την CCC €3.000.000 ως προκαταβολή για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, τα οποία κατέληξαν, τελικά, στην εφημερίδα «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη.

Την ίδια ημέρα ο κ. Τσίπρας ήταν συνέχεια σιωπηλός. Εμφανίστηκε κάποια στιγμή το απόγευμα και στους λογαριασμούς του στα social media ασχολήθηκε με τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα ποσά που εισέπραξαν τα ΜΜΕ για την καμπάνια για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, είχε κέφια για να κάνει και πλακίτσα: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη λίστα Πέτσα αποδεικνύει πως είναι άριστη στο μαγείρεμα. Σήμερα, τρεις μήνες μετά το αίτημα να δημοσιευτεί η λίστα με τα ΜΜΕ στα οποία δόθηκαν 20 εκατομμύρια, η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε ότι ο εκπρόσωπός της έχει μία θέση στο επόμενο Master Chef».

Δεν είναι χθεσινός στον Τύπο, στην πολιτική και στις μπίζνες ο Χρήστος Καλογρίτσας

Για τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είπε ούτε λέξη. Και στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε τεράστιο μούδιασμα. Οι βόμβες Καλογρίτσα ήταν το μοναδικό που δεν ανέμεναν. Κι αυτό διότι ήταν κοινό μυστικό ότι ο κυρ-Χρήστος, όπως τον αποκαλούσαν πολλοί, αν και επιχειρηματίας με εμβέλεια, με γνωριμίες και με δουλειές με όλο το φάσμα του πολιτικού σκηνικού, πήγαινε μέχρι και στις συγκεντρώσεις των τοπικών του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Σμύρνη και τις γύρω περιοχές για να ακούσει τις ανοησίες που υπόσχονταν οι σωτήρες του ΣΥΡΙΖΑ προ των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας ως αριστερός από κούνια γνωρίζει και από διαπλοκή, αλλά και από διανόηση. «Ο έξυπνος θέλει να μαθαίνει, αλλά ο ανόητος θέλει να μαθαίνει τους άλλους», είχε γράψει ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Άντον Τσέχοφ (1860-1904) και προφανώς η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν φημίζεται για τις γνώσεις της, μάλλον δεν είχε ακούσει αυτή την ατάκα του Τσέχοφ. Ο Καλογρίτσας, στη γειτονιά του εκτός από τις προεκλογικές και μετεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συνήθως φιλοξενούσε σε καφέ της περιοχής του και πρόσωπα-κλειδιά της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης (με τον οποίο ο αστικός μύθος αναφέρει ότι τα έχουν σπάσει) και ο κουμπάρος του, Χρήστος Σπίρτζης (υπουργός Υποδομών).

 Κελαηδά το πουλάκι

Το τελευταίο διάστημα οι ΣΥΡΙΖΑίοι κάνουν ότι τον έχουν ξεχάσει, ότι δεν τον ξέρουν και διάφορα άλλα. Κι όμως ο κυρ-Χρήστος επικοινωνεί σχεδόν καθημερινά με πολλούς δημοσιογράφους. Όχι μόνο με τους προερχόμενους από την αριστερά. Και η επωδός του είναι η ίδια: «Εγώ δεν θα γίνω ο Πόπωτας του Τσίπρα». Τουναντίον οι φράσεις που βγαίνουν από το στόμα του είναι οι ίδιες προς όλους τους συνομιλητές του: «Θα τους κάψω, θα τους τελειώσω, θα πληρώσουν γι’ αυτά που μου έχουν κάνει». Και αυτό που έχει τρελάνει τον Χρήστο Καλογρίτσα ήταν η κατάπτωση της εγγυητικής του, κάτι που οδήγησε την εταιρεία του, τον Τοξότη, στην πτώχευση. Και το φέρει βαρέως, διότι ο κ. Καλογρίτσας τόσο στο ΚΚΕ, όσο και στον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει συνεισφέρει πολλά χρήματα.

Όπως λένε οι άνθρωποι του «κρατάει αποδεικτικά στοιχεία στα χέρια του. Όπως για μια «συμφωνία» μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου περί παραχώρησης κάποιων μετοχών που του ανήκαν σε τρίτο πρόσωπο, με εγγυητές τον Τσίπρα και τον Παππά, αντί του σεβαστού ποσού των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Χρήματα που δεν έλαβε ποτέ και όταν αναζήτησε τους άλλους δύο, τους “εγγυητές” Τσίπρα και Παππά, ουδέποτε του βγήκαν στο τηλέφωνο». Εξ ου και στους συνομιλητές του ο κ. Καλογρίτσας τονίζει: «Ετούτοι εδώ δεν έχουν ούτε την μπέσα του Χαρίλαου, ούτε την αστική ευγένεια του Λεωνίδα, ετούτοι εδώ έμποροι της Αριστεράς ήταν».

Ο Χρήστος Καλογρίτσας συνέβαλε ώστε να φτιαχτεί ο Συνασπισμός κι έπεισε τους Φλωράκη και Κύρκο να μην φοβηθούν τη συνεργασία με τον Μητσοτάκη

Και η αλήθεια είναι ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας από πολύ νωρίς κατάλαβε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία σχέση με τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον Λεωνίδα Κύρκο και τους λοιπούς της Aριστεράς. Και το καταλάβαινε όταν οι ΣΥΡΙΖΑίοι όλων των βαθμίδων τον αποκαλούσαν «πατερούλη». Το ένιωθε ότι τον δούλευαν, αλλά αυτός ενδιαφερόταν μόνο για τις μπίζνες του. Εξάλλου ως επιχειρηματίας ήταν διαπλεκόμενος και μπορούσε να χειριστεί με άνεση ιστορικά πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Διότι ας μη λησμονούμε ότι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για να τα βρουν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο κατά του Ανδρέα Παπανδρέου. Το πέτυχε κι επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη είχε ένα σωρό αβάντες στις μπίζνες του. Αργότερα τα βρήκε και με τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ, αλλά πάντα συνεισέφερε στα κόμματα της αριστεράς. Ειδικά στον Συνασπισμό κι αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν βρίσκονταν στο 3% και δεν υπήρχε ευρώ ούτε για τσιγάρα.

Δεν είναι χθεσινός

Ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν είναι χθεσινός στα ΜΜΕ, ούτε εμφανίστηκε από το πουθενά. Συντοπίτης και κουμπάρος του Χαρίλαου Φλωράκη, ιστορικού Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα ΜΜΕ ως ένας εκ των εκδοτών της εφημερίδας «Πρώτης» (απογευματινή εφημερίδα του ΚΚΕ), το 1986. Οι περισσότερες φιλίες του ήταν από τον χώρο της αριστεράς, ενώ λόγω της «Πρώτης» με τον Μίμη Ανδρουλάκη και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αναπτύσσουν στενή σχέση και ουκ ολίγα βράδια τους θυμούνται να συντρώγουν σε ταβέρνες της Αθήνας και των προαστίων.

Το 1990, η εφημερίδα «Πρώτη» κλείνει. Στη συνέχεια χρηματοδοτεί  μια βραχύβια περιοδική έκδοση, το «Επτάμισι», και έκτοτε αποσύρεται από το εκδοτικό προσκήνιο.

Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στην εξουσία και ο Καλογρίτσας με τον πρώην γενικό γραμματέα της ΚΝΕ, τον Τάκη Θεοδωρικάκο, δημιουργούν την εταιρεία δημοσκοπήσεων, την GPO. Μία εταιρεία που λόγω των στενών σχέσεων που είχε αναπτύξει ο κ. Θεοδωρικάκος με τον Κώστα Λαλιώτη και το περιβάλλον  Σημίτη παίζει φουλ ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, ο Καλογρίτσας συνεχίζει τις κουμπαριές. Έτσι, ο υιός Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας γίνεται κουμπάρος με τον Πάνο Καμμένο (πάντρεψε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ με την Έλενα Τζούλη) και με τον πρώην υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη (όταν αυτός ήταν στο ΠΑΣΟΚ). Με τον πρώην υπουργό Άμυνας, μάλιστα, είναι εις τριπλούν κουμπάρος, αφού έχει βαφτίσει και τα δύο παιδιά που απέκτησε μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του.

Τον Ιούλιο του 2009 το όνομα του Καλογρίτσα απασχόλησε την επικαιρότητα, όταν ενεπλάκη στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του υπερκοριού της ΕΥΠ, ανάμεσα στον ισοβίτη Παναγιώτη Βλαστό και τον προφυλακισμένο στον Κορυδαλλό για συμμετοχή σε κύκλωμα απαγωγών Γιώργο Τρομπούκη, που ήταν και ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας. Ο Τρομπούκης στις συνομιλίες του με τον Βλαστό προσπαθεί να του «πουλήσει» το τεράστιο δίκτυο των γνωριμιών του ως υπεργολάβος δημόσιων έργων. Παράλληλα όμως, δεν παρέλειψε να εμπλέξει και το όνομα του Καλογρίτσα, κατονομάζοντάς τον κιόλας ως εμπλεκόμενο –ή και αρχηγό– της 17Ν. Η ενόχληση του Καλογρίτσα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, καθώς αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Ωστόσο, η αποκάλυψη πως κάποτε είχε μιλήσει απευθείας με τον βαρυποινίτη Βλαστό γιγάντωσε ακόμη περισσότερο τις φήμες… Ο Καλογρίτσας, έβαλε τέλος στη μυθολογία αναφέροντας πως συνομίλησε μαζί του, απλά και μόνο λόγω προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων μέσα στις φυλακές.

Η υπόθεση «Documento»

Όταν απέτυχε η προσπάθεια να λάβει τηλεοπτική άδεια, όπως καταγγέλλει ο Χρήστος Καλογρίτσας, το Μαξίμου τον οδήγησε να προχωρήσει στην έκδοση μίας σκληρής ΣΥΡΙΖΑϊκής εφημερίδας, όπως είναι το «Documento». Ο Καλογρίτσας είχε στο μυαλό του μία μοντέρνα έκδοση της «Πρώτης», έχοντας και πάλι στο πλευρό του τον Νίκο Τσαγκρή στη διεύθυνση της εφημερίδας. Και αποφασισμένος να μην κάνει το ίδιο λάθος, όπως έγινε με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το Τσέρνομπιλ. Τότε στην «Πρώτη» (που κατέγραφε πολύ καλές πωλήσεις έχοντας μία πλειάδα ικανών δημοσιογράφων που αναδείκνυαν σοβαρότητα και ορθή πολιτική ανάλυση) ήταν μεταξύ αυτών που επέμεναν να γραφτεί το «Οι συνέπειες της εκλείουσας ραδιενέργειας δεν ξεπερνούν αυτές που μπορούν να έχουν οι πολίτες από το κάπνισμα ενός τσιγάρου»! Αυτόματα η κυκλοφορία από τις 70.000 έκανε βουτιά στις 30.000, ενώ η στήριξη στις κυβερνήσεις συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη και σε αυτήν του Ξενοφώντα Ζολώτα, με πρωτοσέλιδα όπως «ΣΥΝτριβή του διχασμού», περιόρισαν το αναγνωστικό κοινό της σε μόλις 20.000 φύλλα (πολύ μικρά νούμερα για την εποχή).

Τώρα ήθελε μία σοβαρή εφημερίδα, όμως λογάριαζε δίχως το Μαξίμου που επέβαλε τον Βαξεβάνη και τις ύβρεις κατά του Μητσοτάκη. Οι διαφωνίες του κυρ-Χρήστου δεν εισακούγονταν και γι’ αυτό αποχώρησε, ανακοινώνοντας ότι θα ασχοληθεί μόνο με τις κατασκευές, που ήταν και το αντικείμενο του «Τοξότη», ο οποίος στο παρελθόν είχε αφομοιώσει και την εταιρεία «Μέδουσα» του Παύλου Τσίπρα (πατέρα του Αλέξη).

Ο Χρήστος Σπίρτζης προχωρά σε κατάτμηση της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου σε κομμάτια για να τα πάρει ο «Τοξότης», ο οποίος όμως δεν μπορεί να ανταποκριθεί, καθώς τα τεράστια δάνεια (που διογκώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από την Attica Bank) τον πνίγουν. Στις τελευταίες ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ καταπέφτει η εγγυητική της εταιρείας, κάτι που οδηγεί στην πτώχευση. Και όλοι αντιλαμβάνονται ότι σε κάθε περίπτωση ο Χρήστος Καλογρίτσας εκτέθηκε. Και εγκαταλείφθηκε. Μετά «βαΐων και κλάδων». Τότε ήταν που ο κυρ-Χρήστος έλαβε την απόφαση: «Θα τους πάρω μαζί μου».

Ο κατασκευαστικός όμιλος που έδωσε τα χρήματα με εντολή Παππά θεωρείται μέσα στους 10 κορυφαίους του πλανήτη

Ποια είναι η παγκόσμια δύναμη που ακούει στο όνομα CCC

Ακόμη και σήμερα πολλοί εκ των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ανανεωτικής αριστεράς αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς να έχουν τόσο στενές σχέσεις με τον όμιλο Consolidated Contractors Company (CCC) της οικογένειας Χούρι από τον Λίβανο. «Τι δουλειά έχει με αυτούς τους καπιταλιστές ο άνθρωπος που υποσχόταν ότι θα χτυπάει τον ζουρνά και θα χορεύουν οι αγορές;» σκέφτονται για τον Τσίπρα όλοι όσοι τον εμπιστεύτηκαν.

Ο αραβικός κατασκευαστικός όμιλος βρίσκεται στη χώρα μας από το 1976 και είναι ιδιαίτερα γνωστός στον κόσμο των επιχειρήσεων, ενώ το ενδιαφέρον των κοσμικών κύκλων έχουν κεντρίσει οι πολυτελείς, επενδυμένες με μάρμαρο, βίλες στην Πολιτεία της επιχειρηματικής οικογένειας που ηγείται της εταιρείας, των αδελφών Σάμερ, Ταφίκ και Γουέλ Χούρι. Εκτός από την οικογένεια Χούρι με καταγωγή από την Παλαιστίνη και λιβανέζικες ρίζες, το τιμόνι της εταιρείας κρατά και η οικογένεια Σαμπάχ. Σημειώνεται ότι οι δύο ιδρυτές της εταιρείας, οι αείμνηστοι  Σαΐντ Χούρι και Χασίμπ Σαμπάχ (είχε στενές σχέσεις μέσω του Αραφάτ με τον Ανδρέα Παπανδρέου), μετέτρεψαν την CCC σε μία από τις ισχυρότερες κατασκευαστικές εταιρείες παγκοσμίως. Η εταιρεία λειτουργεί στην Ελλάδα βάσει ενός ειδικού φορολογικού καθεστώτος που δεν της επιτρέπει να διεκδικεί και να αναλαμβάνει έργα στη χώρα μας.

Εξάλλου, η CCC φαίνεται να μην έχει ανάγκη δραστηριοποίησης στη χώρα μας, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στη Μέση Ανατολή και μία από τις 20 μεγαλύτερες παγκοσμίως. Στο παλμαρέ της είναι η κατασκευή εργοστασίων παραγωγής θερμικής ενέργειας στην Αίγυπτο, τον τερματικό σταθμό Midfield του αεροδρομίου στο Αμπού Ντάμπι, αγωγούς φυσικού αερίου στην Αυστραλία και έναν πολύ μεγάλο αριθμό ενεργειακών, κτηριακών έργων και έργων υποδομής εντός κι εκτός Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2017, η CCC, που απασχολεί περισσότερους από 110.000 υπαλλήλους, εμφανίζει έσοδα 7,4 δισ. δολαρίων, με το 75% αυτών να αντιπροσωπεύει έργα πολιτικού μηχανικού, κτηριακά projects και βιομηχανικά κτήρια.

Η εφημερίδα Ειδήσεις που ξέδωσε μαζί με την Ελεύθερη Γνώμη ο Θανάσης Πόπωτας και κατέληξε στην φυλακή

Πώς ο Ανδρέας πήρε στον λαιμό του τον Πόπωτα τη δεκαετία του ’80

Την δεκαετία του ’80, κατά την πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ, ένας εκδότης από την περιφέρεια αποφάσισε να αφήσει μία επιτυχημένη εφημερίδα που διοικούσε στον Βόλο, τον «Ταχυδρόμο», και να κατέβει για να κατακτήσει την Αθήνα. Ο λόγος για τον Αθανάσιο Πόπωτα (1927-2008), για τον οποίο ο αστικός μύθος αναφέρει ότι έζησε το αθηναϊκό όνειρο με προτροπή του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο λάτρευε. Στόχος του Παπανδρέου ήταν ο Πόπωτας να εκδώσει δύο φιλοΠΑΣΟΚικές εφημερίδες, ώστε να βοηθήσουν την κυβέρνηση Παπανδρέου να αποδυναμώσει τους παραδοσιακούς εκδότες. Τον Σεπτέμβριο του 1983 ο Πώποτας κυκλοφόρησε την πρωινή εφημερίδα «Ελεύθερη Γνώμη», ενώ στις αρχές του 1984 έβγαλε και την απογευματινή καθημερινή εφημερίδα, τις «Ειδήσεις». Στο δυναμικό των εφημερίδων εντάχθηκαν όλοι όσοι ήταν στην κλαδική δημοσιογράφων του ΠΑΣΟΚ, αφού ο Πόπωτας πλήρωνε μεγαλύτερους μισθούς από τους υπόλοιπους εκδότες, καθώς είχε τη μερίδα του λέοντος στις κρατικές διαφημίσεις. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση δημοσιογράφου της «Γνώμης» που με τους μισθούς που λάμβανε αγόρασε λευκή «Τζάγκουαρ» με την οποία εμφανιζόταν στα γραφεία της εφημερίδας.

Το ΠΑΣΟΚικό κοινό δεν ανταποκρίθηκε και οι εφημερίδες έκλεισαν νωρίς, ενώ ο ίδιος ο Πώποτας είχε και δικαστικές εμπλοκές, καθώς καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση για υπεξαίρεση μαζί με το στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, Σπύρο Λιντοβόη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα