Come back μέσω Ευρώπης

Το προφίλ του Ευρωπαίου ηγέτη φιλοτεχνούν με εξαιρετική επιμέλεια ο Αντώνης Σαμαράς και η ηγετική ομάδα της Ν.Δ., ως πρώτη γραμμή άμυνας στις εσωκομματικές αντιδράσεις και στη ρητορική των αμφισβητιών. Παράλληλα, στη Συγγρού εκτιμούν ότι αυτή η αντιπαράθεση ευνοεί τον πρόεδρο της παράταξης έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά το πρώτο διάστημα που «γοήτευσε» λόγω ηλικίας και ιδεολογικής προέλευσης πέρασε στην εποχή της αμφισβήτησης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο διάστημα που ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στη βελγική πρωτεύουσα έκανε προσπάθεια να περάσει το μήνυμα, εντός κι εκτός Ελλάδας, ότι αυτός είναι ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής των Ευρωπαίων από το σύνολο της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Και δεν ήταν μόνο η ομιλία στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ (εξάλλου σε αυτή την ομάδα ανήκει και η Ν.Δ.), αλλά πολύ περισσότερο οι επαφές με τον σοσιαλιστή πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αλλά και τους επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα και των φιλελεύθερων Γκι Φερχόφσταντ.

Όπως λένε οι συνεργάτες του, αφενός επιβεβαίωσε προς την Ευρώπη ότι παραμένει ο βασικός πρωταγωνιστής της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αφετέρου έστειλε μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας ότι είναι ο ίδιος που διατηρεί τον βαρύνοντα ρόλο και λόγο στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων, πολύ ισχυρότερο από όποιο στέλεχος εμφανίζεται αποφασισμένο να τον αμφισβητήσει εντός της «γαλάζιας» οικογένειας.

Ο σχεδιασμός και οι παράμετροι
Στο επιτελείο τού τέως πρωθυπουργού η εκτίμηση είναι ότι η ανασφάλεια σχετικά με την πορεία της χώρας δεν θα εκλείψει πριν από τον προσεχή Σεπτέμβριο, με τον χρόνο που μεσολαβεί να κρύβει παγίδες και υψηλό κίνδυνο εθνικού ατυχήματος. Ο Αντ. Σαμαράς θα επιδιώξει και με άλλες παρεμβάσεις εντός και εκτός συνόρων να αποκαταστήσει την τραυματισμένη εικόνα του ιδίου και της κυβέρνησής του, και παράλληλα να αρχίσει να σωρεύει εκ νέου πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο θα αποτελέσει και απάντηση στην πίεση από τις δηλώσεις στελεχών που εγείρουν ζήτημα συνεδρίου και ηγεσίας. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουν όλα ξεκαθαρίσει και εν συνεχεία θα ξεδιπλωθεί η στρατηγική του, που τώρα αμφισβητείται έντονα. Όπως τονίζουν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., όσο υπάρχει εσωστρέφεια εντός του κόμματος δίνουν ανάσες στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, στον σχεδιασμό της Συγγρού υπάρχουν και πολλές άγνωστες παράμετροι. Παρά το γεγονός ότι δεν θεωρούν το πιθανότερο σενάριο αυτό των εκλογών ή του δημοψηφίσματος, στα διαφορετικά σχέδια που καταστρώνουν δεν μπορούν παρά να έχουν και αυτό ως ενδεχόμενο. Αν, μάλιστα, παρά την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, στις εκλογές χάσει ξανά η Ν.Δ., τότε τα δεδομένα ως προς την ηγεσία θα ανατραπούν με καθοριστικό τρόπο.

Αν πάλι επέλθει συμφωνία με τους δανειστές και αυτή περάσει από την κυβέρνηση χωρίς μείζονες αντιδράσεις (εγχείρημα εξίσου δύσκολο), ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει τότε να αντιμετωπίσει την εξασθένιση ενός ισχυρού επιχειρήματός του, ότι δηλαδή δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει το σκάφος εν μέσω φουρτούνας, και συνεπώς θα βρισκόταν πιθανά αντιμέτωπος με έναν νέο κύκλο πιέσεων για αλλαγές στο κόμμα.

Το μέτωπο
Ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί ότι, για να αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη χαλαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει οι λεγόμενες ελληνικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις (Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) να συνεργαστούν και να πιέσουν τον Αλ. Τσίπρα. Όμως, τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης (περισσότερο), όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να έχουν πολλά πάρε-δώσε μαζί του. Έτσι, στη Συγγρού θεωρούν πως οι Σουλτς, Πιτέλα, Φερχόφσταντ μπορεί να βοηθήσουν πιέζοντας τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. θεωρούν πως η συγκρότηση ενός «ευρωπαϊκού συναγερμού» στην Ελλάδα θα λειτουργήσει όχι μόνον ως συγκροτημένη αντιπολιτευτική δύναμη αλλά και ως δυνάμει πολιτικός πόλος, στο σενάριο πρόωρων εκλογών. Δεν είναι τυχαία, εξάλλου, και η αναφορά του γραμματέα της Ν.Δ., Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος είδε συγκλίσεις σε βασικά θέματα μεταξύ των τριών κομμάτων και ζήτησε αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε το μπόνους των 50 εδρών να δίδεται και σε συνασπισμούς, αρκεί αυτοί να έχουν προεκλογικά συμφωνήσει στο πρόγραμμα και το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

«Η Ελλάδα δικαιούται άλλη μία ευκαιρία»
«Δώστε μία ευκαιρία στη χώρα μου, την αξίζει». Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα της ομιλίας Σαμαρά στην πολυπληθέστερη κοινοβουλευτική ομάδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αυτή του ΕΛΚ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας έκανε μία ομιλία, η οποία εξέπληξε την κυβέρνηση, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που περίμεναν ότι θα απευθύνει σκληρή επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, είχαν ετοιμάσει και ανάλογες απαντήσεις.

«Βρίσκομαι εδώ για να σας ζητήσω να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να διασφαλίσουμε ότι όλες οι οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα αποδειχθούν μάταιες. Σας καλώ όλους να στηρίξετε την Ελλάδα. Όχι αυτή την κυβέρνηση ή την άλλη ή οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά να στηρίξετε την ίδια την Ελλάδα, να βγει από τα προβλήματά της», είπε.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, στην κατάμεστη αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος της ευρωομάδας του ΕΛΚ, δεν βρέθηκε εκεί για να επικρίνει τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα, καθώς την κριτική του την κάνει στο εσωτερικό της χώρας, αλλά για να διαβεβαιώσει πως η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού υποστηρίζει ένθερμα τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη, υπενθυμίζοντας και το ζήτημα της αξιοπρέπειας: «Η αξιοπρέπεια μιας χώρας είναι απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση και για την Ελευθερία της και για την κοινωνική της Συνοχή. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει την εξάρτησή της από δανεικά για μακρύ χρονικό διάστημα».

«Ως Έλλην πολιτικός, είναι καθήκον μου να υπερασπίζομαι και να προωθώ τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του Ελληνικού λαού», είπε ακόμα και συνέχισε: «Ως Ευρωπαίος πολιτικός, και ιδιαίτερα ως πολιτικός από τις γραμμές του Λαϊκού Κόμματος, είναι καθήκον μου να υπερασπίζομαι και να προωθώ τα ιδεώδη της Ευρώπης. Να υπερασπίζομαι την Ένωσή μας στα δύσκολα, και να προωθώ οτιδήποτε μας κάνει καλύτερους. Και στις δύσκολες στιγμές και στις καλύτερες μέρες».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φυσικά άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας πως «υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι η Ελλάδα απομακρύνεται σήμερα από την υπόλοιπη Ευρώπη», και τόνισε πως καθήκον του είναι να αποτρέψει αυτή την «καταστροφική» όπως την αποκάλεσε προοπτική. Διαμήνυσε πως οι «ανοικτά φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα