Δαγκώνουν άσχημα οι «Οχιές»

Ο σούπερ εξοπολισμός που θα φορούν τα μαχητικά F-16 Viper και θα προσδώσουν μεγάλο πλεονέκτημα από αέρος στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας

Δύο καινούργια «όπλα» προσγειώθηκαν με το… καλημέρα της εβδομάδας στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper από τα συνολικά 86 «κομμάτια» που θα ενταχθούν σταδιακά στη δύναμη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και τα οποία εκτιμάται ότι θα προσδώσουν μεγάλο πλεονέκτημα από αέρος στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας. Κι αυτό διότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν θα διαθέτει μόνο τα πιο εξελιγμένα F-16 παγκοσμίως, αλλά και τα πλέον αναμαθμισμένα με νέα όπλα, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα.

Καταρχάς σε επίπεδο εσωτερικής… διαρρύθμισης τα F-16 Viper διαθέτουν καινούργιο cockpit που απλουστεύει τον χειρισμό του μαχητικού. Στα ενδότερα του εξοπλισμού, τώρα, οι «οχιές» φορούν το ραντάρ AESA, δίνοντας στους χειριστές τους τη δυνατότητα στοχοποίησης με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση ανεξαρτήτως συνθηκών πτήσης. Επίσης δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στόχων σε αέρα και έδαφος. Οι δυνατότητες του ραντάρ πολλαπλασιάζονται με το σκοπευτικό σύστημα Sniper. Δεν πρέπει, τέλος, να παραλειφθεί το γεγονός ότι το ραντάρ AESA θα καταστήσει τα 83 F-16 Viper πλήρως διαλειτουργικά με F-35.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τα οπλικά συστήματα που θα «κουβαλούν» τα Viper, ξεχωρίζουν οι κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ, ενώ δεν πρέπει να προσπερνιέται το ενδεχόμενο να φορεθούν στα αναβαθμισμένα μαχητικά οι υπερσύγχρονοι πύραυλοι AGM-84 Harpoon. Οι Harpoon είναι αντίστοιχοι των AM-39 Exocet που ήδη διαθέτουν τα γαλανόλευκα Mirage 2000 και μάλιστα με βεληνεκές άνω των 300 χλμ. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ενώ υπήρχε η αίσθηση ότι η Ουάσιγκτον δεν σκόπευε να προμηθεύσει την Αθήνα με πυραύλους AGM-84 Harpoon, οι τελευταίες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θέλουν τον… θείο Σαμ να βλέπει με άλλο, θετικό μάτι το ενδεχόμενο

Το αναβαθμισμένο F-16 Viper διαθέτει εξάλλου έναν πανίσχυρο επεξεργαστή και μεγαλύτερες οθόνες που επιτρέπουν στον χειριστή να έχει ευκρίνεια και εύρος αντίληψης των όσων συμβαίνουν στο πεδίο. Να πούμε κλείνοντας ότι οι δύο πρώτες «Οχιές» θα χρησιμοποιηθούν ως αεροσκάφη εκπαίδευσης των χειριστών της Π.Α., με την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα καταστεί εφικτό να παραδοθούν από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ τουλάχιστον ακόμη 6 μαχητικά του ίδιου τύπου.

Το ρεζουμέ; Θα… δαγκώνουν άσχημα οι ελληνικές «οχιές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα