ΔΕΗ: «Μάζεψε» ακόμη €125.000.000 από τα ομόλογα Βιωσιμότητας

Όχι απλώς… βιώσιμη αλλά υπερμεγέθης ήταν η ζήτηση που είχαν οι νέες ομολογίες Βιωσιμότητας (Sustainability-Linked Bond) που εξέδωσε η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να καταφέρει η εταιρεία να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν το επιχειρησιακό σχέδιό της. Από την οδό Χαλκοκονδύλη έγινε γνωστό την Τρίτη ότι το βιβλίο προσφορών τού ύψους €125.000.000 ομολόγου έκλεισε με επιτόκιο στο 3,875%, ποσό που αθροιζόμενο στα 650 εκατ. ευρώ που άντλησε η ΔΕΗ από την αντίστοιχη έκδοση ομολόγων τής 18ης Μαρτίου του τρέχοντος έτους ανεβάζει τον συνολικό δανεισμό της δημόσιας επιχείρησης σε €775.000.000.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από τους επενδυτές είναι το γεγονός ότι στο διάστημα των 3 ωρών που έμεινε ανοιχτό το βιβλίο, το αρχικό ποσό της έκδοσης (75 εκατ. ευρώ) καλύφθηκε 4,5 φορές.

Σύμφωνα με τη διοίκηση Στάση τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, ενώ υπογραμμίζεται η πρόθεση της επιχείρησης να εισαχθούν οι νέες ομολογίες στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι νέες ομολογίες θα διέπονται από τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως οι ομολογίες με ρήτρα αειφορίας συνολικής ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ λήξεως 2026, οι οποίες εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ στις 18 Μαρτίου 2021 και θα αποτελούν ίδιας κατηγορίας έκδοση («same class notes») και υπό το ίδιο πρόγραμμα («fungible notes») με τις υφιστάμενες.

Όπως προαναφέρθηκε, οι ομολογίες που εξέδωσε η ΔΕΗ λήγουν το 2026, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα στην επιχείρηση να τις αποπληρώσει πρόωρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα