Οικονόμου: «Γεωστρατηγική εξέλιξη μεγίστης σημασίας η άφιξη των πρώτων Rafale στη χώρα μας»

Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη πανδημία και τις εξελίξεις στην οικονομία και την εργασία

Στην  παραλαβή των Rafale αναφέρθηκε στην έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στις αρχικές του τοποθετήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η παραλαβή των Rafale σφραγίζει την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας. Τα νέα μαχητικά καθιστούν την αεροπορία μας μια από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τα πτητικά επιδόματα απαλλάσσονται από τους φόρους.

Για την πανδημία, έχουμε δυο βασικά χαρακτηριστικά. Έχουμε σταδιακή εκτόνωση, ωστόσο υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς που μεταδίδουν τον ιό. Ακόμα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ με αρκετές νοσήσεις. Με αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκε για μια ακόμα εβδομάδα η παράταση των μέτρων. Σήμερα ανοίγει επίσης η πλατφόρμα τέταρτης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους, ενώ ξεκινά η λειτουργία 26 κέντρων σε νησιά για τον εμβολιασμό των παιδιών.

 

Στον τομέα της εργασίας, το Νοέμβριο η ανεργία υποχώρησε στο 13,3% το 2021 και είχαμε πάνω από 54.000 περισσότερους εργαζόμενους σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Παράλληλα, έχουμε διαθέσει ως σήμερα πάνω από 9 δισ. ευρώ για την κάλυψη θέσεων εργασίας λόγω κορωνοϊού.

Να υπογραμμίσω, τέλος, ότι η Ελλάδα προχώρησε χθες σε επιτυχημένη έκδοση 10ετους ομολόγου. Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,8%. Η Ελλάδα δανείστηκε με κόστος κάτω από το μισό σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019».

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις γύρω από την εκδήλωση για την παραλαβή των Rafale, είπε: «Ήταν ιστορική στιγμή για τις ένοπλες δυνάμεις. Ήταν εκπρόσωποι από άλλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην στείλει εκπρόσωπο. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση με όσους δεν θέλουν να δουν τη μεγάλη εικόνα, πως η Ελλάδα δυνάμωσε περισσότερο εξοπλιστικά».

Για την υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη

«Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μια ανοικτή δικαστική διαδικασία. Θα διερευνηθεί σε όλο της το εύρος και θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Είναι διαρκής προτεραιότητα η ταχύτατη απονομή δικαιοσύνης».

Για έκθεση της Κομισιόν περί διαρκούς αύξησης στην τιμή φυσικού αερίου

«Η ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναζητά λύσεις. Μόνο για τον Ιανουάριο έχουν διατεθεί 400 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Σε ερώτηση για τον μεγάλο αριθμό θανάτων λόγω Covid, είπε: «Μας προβληματίζει πως υπάρχουν συμπολίτες που δικαιούνται τρίτη δόση, αλλά δεν το κάνουν. Ο αριθμός των θανάτων μας απασχολεί, έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις, ωστόσο συνδέονται κατά κύριο λόγο με τον μη εμβολιασμό, τα υποκείμενα νοσήματα, τον χρόνο που έρχονται στα νοσοκομεία και, προφανώς, τις αδυναμίες του ΕΣΥ. Αυτό που βλέπουμε είναι πως το 85% των διασωληνωμένων, είναι ανεμβολίαστοι».

Νέα έκκληση για την τρίτη δόση

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως παρατηρείται μια σταδιακή εκτόνωση, καθώς συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς στην εξέλιξη αυτή ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς, που βεβαίως και μεταδίδουν τον ιό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε, ωστόσο, πως η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που «ενώ στην κοινότητα παραμένει σε ένα χαμηλό ποσοστό -περίπου 10%- προκαλεί τις μισές και μάλιστα τις πιο βαριές νοσήσεις, ιδίως στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα