Δεν Έχει Ηγεσία…

Μετρώντας στο ημερολόγιο περίπου 20 ημέρες πίσω, θα σταματήσουμε στην 28η Νοεμβρίου. Σε πολλούς η ημερομηνία δεν λέει κάτι, αλλά πρόκειται για τη Δευτέρα όπου στο Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ξεκίνησε η δίκη για το σκάνδαλο των παράνομων «χρυσών» επιχορηγήσεων που έλαβε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την περίοδο 1999-2010, που επέφεραν στη ΔΕΗ βλάβη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Αν ούτε το παραπάνω ακούγεται ενδιαφέρον, τότε το γεγονός ότι η παθούσα –δηλαδή η ΔΕΗ– δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο ως πολιτική αγωγή για να επιδιώξει αποζημίωση προκαλεί σίγουρα μεγάλη έκπληξη

Η έρευνα είχε ξεκινήσει έπειτα από αίτημα της υπουργού ΠΕΚΑ επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, Τίνας Μπιρμπίλη, προκειμένου να διευκρινιστεί η νομιμότητα των ενεργειών της ΔΕΗ, και στην 100σέλιδη έκθεση που υπογράφει τον Απρίλιο του 2011 ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, επισημαίνεται ότι οι ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ήταν παράνομες, οι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δαπάνες που η ίδια η ΔΕΗ κάλυπτε ήταν ανεξέλεγκτες και συχνά αφορούσαν σε δαπάνες πολυτελών ταξιδιών και δώρων, ενώ (το συγκλονιστικότερο) σε πολλές περιπτώσεις που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκαν παραστατικά δαπανών για κινητοποιήσεις ή νομικές υπηρεσίες που στρέφονται κατά της ίδιας της ΔΕΗ!!!

Οι 59 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, στον οποίο έχουν επιβληθεί ήδη από το 2013 περιοριστικοί όροι της καταβολής χρηματικής εγγύησης και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ο πρώην αρχισυνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος και η κόρη του, οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Αρθούρος Ζερβός, και πολλοί ακόμη, αντιμετωπίζουν ακόμα και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τα αδικήματα:

α) Της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα σε βάρος νομικού προσώπου, από την οποία επήλθε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του.
β) Της άμεσης συνέργειας από κοινού σε απιστία.
γ) Της ηθικής αυτουργίας από κοινού, κατ’ εξακολούθηση σε απιστία.
δ) Της απιστίας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της ΔΕΗ.

Ευθύνες…
Αυτά αφορούν το παρελθόν και φυσικά όχι τη νυν διοίκηση της ΔΕΗ, ωστόσο ούτε τα φρέσκα… κουλούρια περιποιούν τιμή στον επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης Μανώλη Παναγιωτάκη. Κι αυτό διότι, παρά την εντολή τής νυν γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, να παρασταθεί λόγω της βαρύτητας των αδικημάτων, τα οποία στρέφονται κατά των συμφερόντων του νομικού προσώπου, η διοίκηση της ΔΕΗ έλαμψε διά της απουσίας της.

Η ανεπίσημη δικαιολογία της διοίκησης είναι ότι δεν θα μπορούσε να θεωρήσει ότι όλες οι διοικήσεις της από το 1999 μέχρι σήμερα παρανόμησαν, ενώ πλέον δεν υφίσταται βλάβη για την εταιρεία υπό την έννοια ότι το δάνειο των €500.000 αποπληρώθηκε εντόκως, ενώ επεστράφησαν και τα €300.000 της μελέτης- «μαϊμού». Ωστόσο, αυτό που μένει αναπάντητο είναι το σκέλος των παράνομων δαπανών που κατ’ ουσίαν χρηματοδότησε ο ελληνικός λαός λόγω και του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης.

Ακόμη κι αν κάποιος παραβλέψει τη δημόσια τοποθέτηση του πρώην επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή (σ.σ. ότι η «απουσία» της ΔΕΗ από το δικαστήριο πιθανόν να συνεπάγεται πειθαρχικές ευθύνες), νομικοί κύκλοι σχολίασαν στην «Α» ότι είναι αξιοπερίεργη η στάση της διοίκησης της ΔΕΗ. Προς τι ο χαρακτηρισμός; Όπως μας εξήγησαν, ενώ η ΔΕΗ δεν αμελεί να παρασταθεί καθημερινά ως πολιτική αγωγή σε δεκάδες δικαστήρια ανά την επικράτεια για το διαδεδομένο πια αδίκημα της ρευματοκλοπής από πολίτες, από την άλλη εμφανίζεται αδύναμη να συγκρουστεί με την ηγεσία του συνδικαλιστικού οργάνου της επιχείρησης, της οποίας τη θέση διευκόλυναν εξαιρετικά με τη μη παράσταση πολιτικής αγωγής. Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για ένα ιδιότυπο μορατόριουμ των συνδικαλιστών με τη διοίκηση, επιχειρηματολογώντας ότι η νυν διοίκηση της ΔΕΗ έχει μέχρι σήμερα συναντήσει επιεικώς «διαχειρίσιμες» συνδικαλιστικές αντιδράσεις σε αποφάσεις που στο παρελθόν θα θεωρούνταν αδιανόητες.

Ο ανταγωνισμός τρέχει, η ΔΕΗ περπατάει
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, η διοίκηση της ΔΕΗ πιάνεται απούσα –ή για να είμαστε δίκαιοι απίστευτα αργοπορούσα– στη μάχη του ανταγωνισμού. Από τις αρχές του 2016 –για να μην πούμε νωρίτερα– οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος ρίχνουν στην αγορά νέα προϊόντα με χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να έχουν οδηγηθεί ήδη στην αλλαγή παρόχου. Αξίζει μόνο να πούμε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2016 περίπου 520.000 μετρητές κατανάλωσης ρεύματος «αποχαιρέτησαν» τη δημόσια επιχείρηση και πέρασαν στα… χέρια ιδιωτικών εταιρειών, ενώ το μερίδιο των τελευταίων στην πίτα της μέσης, χαμηλής και υψηλής τάσης αυξάνεται σταθερά.

Μπροστά σε αυτή την αντεπίθεση, η Χαλκοκονδύλη έπαιζε κατενάτσιο, οχυρωμένη προφανώς πίσω από μία μονοπωλιακή ασφάλεια-«αφέλεια» αλλοτινών εποχών, και μόλις στα μέσα της εβδομάδας που μας πέρασε εμφανίστηκαν ρεπορτάζ που ψέλλιζαν εν είδει πληροφοριών τα σχέδια της ΔΕΗ για γενναίες εκπτώσεις, για έκδοση μηνιαίων λογαριασμών στους πελάτες (σ.σ. ώστε το πληρωτέο ποσό να είναι μικρότερο, άρα να το καταβάλλουν ευκολότερα οι καταναλωτές) κ.λπ.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα πει κάποιος, αλλά η απονομή του «Χρυσού Βατόμουρου» ίσως τελικά να ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωση της απούσας (από τα δικαστήρια) και αναιμικής (σε σχέση με τον ανταγωνισμό) διοίκησης Παναγιωτάκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα