«Δεν μπαίνουμε σε διαπραγμάτευση για τους δύο στρατιωτικούς»

«Η Τουρκία πηγαίνει στα διεθνή φόρα με συμφιλιωτική ρητορική και μόλις γυρίζει πίσω αλλάζει τακτική», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον απόηχο της Συνόδου της Βάρνας.

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Εποχή», επεσήμανε πως τα βασικά προβλήματα της χώρας μας έναντι της γείτονος είναι δύο. Το ένα είναι το θέμα των Ελλήνων αξιωματικών, «για τους οποίους δεν έχει προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο» και η Τουρκία «θέλει να το αξιοποιήσει πολιτικά και διαπραγματευτικά». Όπως τόνισε «δεν μπορούμε να μπούμε σε καμία διαπραγμάτευση, οποιουδήποτε τύπου για το ζήτημα» και «θα κάνουμε ό, τι προβλέπει το νομικό πλαίσιο, εντείνοντας τις πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις».

Το δεύτερο, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφορά στην μετατόπιση των συσχετισμών προς μία συντηρητική κατεύθυνση από την απελευθέρωση ενός κοινωνικού δυναμικού στην Τουρκία και σημείωσε ότι «μια πορεία περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης στην Τουρκία δεν ευνοεί τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε διαρκώς προσανατολισμένοι στο να έχουμε πολιτικά και διπλωματικά πεδία διαλόγου».

«Θα δοθεί λύση με την ονομασία της ΠΓΔΜ»

Όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε ότι θα δοθεί λύση, «ανεξαρτήτως του πότε θα ολοκληρωθεί». Όπως ανέφερε «η κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της» και επεσήμανε ότι οι εθνικιστικές εξάρσεις από ένα τμήμα της κοινωνίας έχουν την αντανάκλασή τους και στην ΠΓΔΜ. «Γι’ αυτό χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλη προσοχή και ένας ισορροπημένος συμβιβασμός μεταξύ των δύο χωρών, για να μπορέσουν να κερδίσουν στο βάθος του χρόνου οι προοδευτικές δυνάμεις και των δύο κοινωνιών», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ασκεί κριτική στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «καταστροφολογική ρητορική» και για «ψάρεμα στα θολά νερά του εθνικισμού», ενώ χαρακτήρισε ως ασταθή ισορροπία συμβιβασμών την συμμαχία που ανέδειξε τον κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος.

«Επειδή ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να συμμαχήσει με πολιτικά βαρίδια όπως ο κ. Σαμαράς, δεν του δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσει ή να προχωρήσει σε μία γενναία πολιτική αυτοκριτική για τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών. Γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, εφόσον ειδικά η κυβέρνηση καταφέρει τον στόχο της, που είναι η έξοδος από το πρόγραμμα και η διεύρυνση των δικών της πολιτικών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα