«Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων»

Προκλητικός εμφανίστηκε ξανά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που εκτόξευσε εκ νέου απειλές κατά της Ελλάδας με αφορμή τις ανακοινώσεις του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτεριιών προειδοποίησε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί κάτι αντίστοιχο και στο Αιγαίο.

Μάλιστα, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Τουρκία.

Eιδικότερα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα ναυτικά 12 μίλια.

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις.Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός.Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα.Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους.

Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση» υποστήριξε ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Για το Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου διεμήνυσε ότι θα διεξαχθούν έρευνες σε κυπριακά χωρικά ύδατα, καθώς η Άγκυρα προσκλήθηκε από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».«Αυτά τα (ενεργειακά) αποθέματα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των δύο πλευρών.. Το 2004, η ελληνική πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν.
Πριν ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία (διαπραγμάτευσης), πρέπει να καθορίσουμε τι να διαπραγματευτούμε.Μια ομοσπονδιακή λύση, μια συνομοσπονδία ή ένα σχέδιο για δύο κράτη;» διερωτήθηκε o Τσαβούσογλου.

Διαβάστε επίσης