Δεν τσιμπάει ο Ανδρουλάκης

Στο ΠΑΣΟΚ δεν απαντούν στην πρόκληση Τσίπρα, αλλά αναδεικνύουν την αλλαγή στάσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ντούκου περνάει η Χαριλάου Τρικούπη το γάντι που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας στο Νίκο Ανδρουλάκη , προκειμένου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσει από τώρα ποια στάση θα κρατήσει μετά τις εκλογές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κε του πονηρού στην τελευταία του συνέντευξη. Κι εξηγούν πως εάν πραγματικά ενδιαφερόταν για την υποτιθέμενη προοδευτική διακυβέρνηση δεν θα έθετε ως προϋπόθεση να είναι στην πρώτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ακούμε συνεχώς από τον ΣΥΡΙΖΑ το παράδειγμα της Πορτογαλίας», λένε στο ΠΑΣΟΚ και υπενθυμίζουν πως «εκεί ο Κόστα την πρώτη φορά που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας μαζί με όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν δεύτερος, αλλά κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με βάση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Οπότε το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει στην γραμμή της πολιτικής αυτονομίας, προσπερνά κάθε κρούση από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί προοδευτικής διακυβέρνησης και αποφεύγει τον σχολιασμό των εκλογικών διλημμάτων που θέτουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε η αναφορά του κ. Τσίπρα άλλαξε κάτι στη «γραμμή» Ανδρουλάκη ο οποίος επιχειρεί από τη ΔΕΘ να εξηγήσει με σαφήνεια στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του ότι στόχος του ήταν και παραμένει η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις προσεχείς εκλογές.

«Ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί τώρα να μην απαντά με σαφήνεια τι προτίθεται να κάνει, αλλά όταν θα έρθει εκείνη η ώρα και πάρει την «καυτή πατάτα» στο χέρι, θα πρέπει να απαντήσει για τις συνεργασίες», δήλωσε ο κ. Τσίπρας βάζοντας στο τραπέζι, κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, το σενάριο της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη. Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι θα είναι εκείνος που θα επιδιώξει κυβερνητικές συνεργασίες εάν το κόμμα του έρθει πρώτο στις εκλογές, καθώς αν έρθει δεύτερο «θα έχει θέμα ηθικής νομιμοποίησης».
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι και με την τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «διεκδίκησε τον τίτλο του επάξιου πολιτικού χορηγού του Κυριάκου Μητσοτάκη». Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν επίσης ότι αν και ο κ. Τσίπρας δηλώνει υπέρμαχος της απλής αναλογικής και της δυνατότητας των συνεργασιών που αυτή εξασφαλίζει, ακυρώνει επί της ουσίας τη «φιλοσοφία» του εκλογικού συστήματος με το να θέτει ως όρο την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Το κάνει -λένε – για να διασώσει το προσωπικό του γόητρο.

Αυτόνομη μάχη

Σε κάθε περίπτωση, ηγεσία και στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτιμούν να δώσουν μια σκληρή προεκλογική μάχη, ανεπηρέαστη από τις κρούσεις για ένα παιχνίδι πινγκ- πονγκ στο γήπεδο, είτε της Νέας Δημοκρατίας, είτε του ΣΥΡΙΖΑ. Το «στοίχημά» τους αφορά στην εξασφάλιση ενός ισχυρού διψήφιου ποσοστού που θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει να αναλάβει «πρωταγωνιστικό» ρόλο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό με αφετηρία τις επόμενες κάλπες.

Δίνουν βάρος στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να «ακυρώσει» τη δυναμική που καταγραφεί όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ για να υποστηρίξει καλύτερα το εκλογικό δίλημμα που θέτει και παραπέμπει στη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης στο δεύτερο γύρο.
Βασικές προτεραιότητες του σχεδιασμού της Χαριλάου Τρικούπη είναι αναμφίβολα η συγκρότηση των ψηφοδελτίων ανά εκλογική περιφέρεια το συντομότερο δυνατό: το χρονοδιάγραμμα θέλει λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές μέσα στο Νοέμβρη και ταυτόχρονα απάντηση στην εκκρεμότητα για την συμπλήρωση του εκλογικού επιτελείου με τους νέους Τομεάρχες του κόμματος.

Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ προχωρεί σε αναπροσαρμογή του πολιτικού του σχεδιασμού, μετά από την παρατήρηση της σταθερής, αν και αργής, μείωσης των δημοσκοπικών του ποσοστών, εξ αιτίας κυρίως της μετωπικής σύγκρουσης Νέας Δημοκρατίας- ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της δικής του αδυναμίας να αρθρώσει έναν πολιτικό λόγο ανάμεσα στους δυο μεγάλους, που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολιτών. Στην Χαριλάου Τρικούπη μεγαλώνει ο προβληματισμός όσο γίνεται, πλέον, σαφές ότι η μονοδιάστατη επένδυση για ένα τρίμηνο, περίπου, στην υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν απέφερε κανένα εκλογικό- δημοσκοπικό όφελος στο ΠΑΣΟΚ, αφού στην πρώτη φάση απλώς διεκόπη η αργή διολίσθηση των ποσοστών του και στη συνέχεια απλώς η διολίσθηση επανέκαμψε.

Έτσι το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να εγκαταλείπει αυτή την υπόθεση, στρέφεται στην προβολή της δικής του πολιτικής πρότασης, αλλά και στον δικό του, ξεχωριστό τρόπο εκφοράς του πολιτικού λόγου, μακριά από την «τυφλή» (όπως την χαρακτηρίσουν στελέχη του) σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας- ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν επί παντός του πολιτικού επιστητού.

Ειδικότερα, θα δώσει συνέχεια στην υπόθεση των παρακολουθήσεων με την έλευση στη χώρα μας της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) που ερευνά την υπόθεση, προκειμένου να υπηρετήσει την ανάγκη του για πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης, ωστόσο στρέφεται σαφώς προς τα ζητήματα της καθημερινότητας, με διπλή στόχευση.

Κατ’ αρχάς να αναδείξει εκείνα τα θέματα που οι μετρήσεις δείχνουν ότι συγκινούν περισσότερο τους κεντρώους και κεντρογενείς πολίτες, οι οποίοι αποτελούν τον κορμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την κεντρική του στόχευση (ιδίως όσων κεντροαριστερών μετακινήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή έμειναν σπίτια τους την ημέρα των εκλογών).

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Ανδρουλάκης, επανέφερε τα θέματα από τα χαρτοφυλάκια της Υγείας με έμφαση στο ΕΣΥ (με αφορμή την εκδήλωση για τον ένα χρόνο από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά)και τον εκσυγχρονισμό των δομών του και στη συνέχεια παίρνουν τα θέματα της Παιδείας με επικέντρωση της κριτικής στην χρηματοδότηση, την πανεπιστημιακή αστυνομία, τα έκτροπα αλλά και τις δομές του ελληνικού σχολείου και Πανεπιστημίου. Στη σειρά θα ακολουθήσουν τα θέματα που αφορούν την Κοινωνική Πρόνοια και Συνοχή, τη Δημόσια Τάξη, το Μεταναστευτικό.

Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό λόγο αυτός αναμένεται μαχητικός και δομικός, ως προς την αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική, αλλά παράλληλα να μην είναι  παρακολούθημα της τοξικής πολιτικής αντιπαράθεσης των δυο μεγάλων, όπου ο καθένας τους θεωρεί ότι η δική του πρόταση είναι η «μέρα» και του αντιπάλου του η «νύχτα».

Πρόκειται για το δυσκολότερο εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ, καθώς όσες φορές ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπάθησε να μιλήσει προγραμματικά και ήπια, το συμπέρασμα των επιτελών του είναι ότι τον «κατάπιε» η απόλυτη σύγκρουση Μητσοτάκη- Τσίπρα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα