ΔΕΘ: Τα ρέστα στους αγρότες παίζει ο Τσίπρας

Τα Mέσα Eνημέρωσης εστίασαν σε τρία γυναικεία εμβληματικά πρόσωπα, ως γέφυρες του ΣΥΡΙΖΑ με άλλους πολιτικούς χώρους: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μυρσίνη Ζορμπά, Κατερίνα Παπακώστα και στη Νέα Γενιά. Η είδηση όμως είναι άλλη. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον συγκεκριμένο ανασχηματισμό, παίζει τα ρέστα του κατεξοχήν στον αγροτικό χώρο.

Της Άννας Στεργίου (*)

Οι παραγωγοί μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου κούνησαν μαντίλι στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Μακεδονικό στάθηκε ταφόπλακα. Το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής, ελέω μνημονίων, αυξήθηκε, ενώ το εισόδημά τους, ένεκα και των ασφαλιστικών εισφορών, συρρικνώθηκε. Και ο πρωθυπουργός κινδύνευε με ταπεινωτική ήττα σε αγροτικές περιοχές.

Επομένως, ήταν μονόδρομος η επιλογή Τσίπρα, με τον νέο ανασχηματισμό, να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για το Μακεδονικό, να βελτιώσει σχέσεις με την Εκκλησία, με την οποία οι αγρότες, συντηρητικοί ψηφοφόροι, συνδέονται ευθέως, και φυσικά να αλλάξει το δίδυμο Αποστόλου Τσιρώνη.

Τοποθέτησε, λοιπόν, δυο πολιτικά στελέχη, έμπειρα από τον χώρο της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, αλλά ηπίων τόνων, τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη και τη Μακεδονίτισσα υφυπουργό Ολυμπία Τελιγιορίδου, αντιστοίχως. Ευχής έργον είναι πως αμφότεροι έχουν γνώση της αγοράς και, παρ’ ότι έχουν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, υπάρχει αλληλοεκτίμηση, διότι κατά καιρούς έχουμε ζήσει απίθανες κόντρες στην Αχαρνών.

Γνώστες αγροτικών προβλημάτων, μπορούν καταρχήν να μιλήσουν με τους αγρότες, στην ίδια γλώσσα. Εξάλλου, στο υφυπουργείο Εξωτερικών, με θρησκευτικές αρμοδιότητες, τοποθέτησε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη. Εξακολουθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με παραγωγούς, απ’ όταν ήταν ένοικος ως αναπληρωτής υπουργός στην Αχαρνών.

 

Τι κοινό λοιπόν έχουν Αραχωβίτης – Μπόλαρης;

Ο Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής Λακωνίας, ως κοινοβουλευτικός ήταν ταμίας στη Διακοινοβουλευτική για την Ορθοδοξία (ΔΣΟ) κι έχτισε γέφυρες για την προώθηση ελληνικών μοναστηριακών προϊόντων και προϊόντων μικρών παραγωγών σε χώρες Ορθοδόξων. Ο Μακεδόνας Μάρκος Μπόλαρης διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Ορθοδοξία. Αυτό δεν τον εμπόδισε να επιχειρήσει ανοίγματα για τις εξαγωγές ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων στις χώρες της Μέσης Ανατολής, με τελετουργικές σφαγές, Κόσερ ή Xαλάλ, καίτοι κόλλησαν, λόγω αντιδράσεων, από τους Οικολόγους Πράσινους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατάφερε στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 να πείσει τους αγρότες, στην πορεία ο ξαφνικός έρωτας έγινε μίσος κι αλληλοσπαραγμός. Ακόμη και οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να φυλλοροούν. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις κι η τσιμπίδα του νόμου, ήταν παρανυχίδες, μπροστά στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων. Οι αγρότες άρχισαν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους ανοιχτά στα κοινωνικά δίκτυα, να καλοβλέπουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, να φλερτάρουν με το ΑΚΚΕΛ και να στρέφονται ακόμη και στη Χρυσή Αυγή, ενώ ακόμη κι οι βιοκαλλιεργητές λόγω των καθυστερήσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης σήκωσαν παντιέρα.

 

ΕΦΚ στο κρασί, φορολόγηση ενισχύσεων, μείωση του αφορολογήτου αγροτών

Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν έχει πολύ χρόνο για να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή, ένεκα του ΕΦΚ στο κρασί και της μείωσης του αφορολόγητου των αγροτών. Κυρίως, όμως, λόγω της αναντιστοιχίας προσδοκιών – πράξης, που καλλιέργησε ο προκάτοχος, Ευάγγελος Αποστόλου. Επί των ημερών του ψηφίστηκαν 3 νέοι νόμοι, αλλά υπήρξε γενικά άτολμος. Εξάλλου, ανέκαθεν, το πρόβλημα των κυβερνήσεων δεν ήταν η ψήφιση νόμων, αλλά η εφαρμογή. Η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία τής Αχαρνών ξεπέρασε και τον Ευάγγελο Αποστόλου.

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια για ανάκαμψη της ελληνικής Γεωργίας σκόνταψαν σε κοινοτικά πρόστιμα και προσαυξήσεις από προηγούμενες κυβερνήσεις και στις ρήτρες του τρίτου μνημονίου. Αντί για μία ΠΑΣΕΓΕΣ, που κατάργησε, ο Ευάγγελος Αποστόλου βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο! Η μοναδική καλλιέργεια, που περπάτησε, ήταν της κάνναβης, με πρώτο βιολί, όμως, τον Νίκο Καρανίκα, ο οποίος συντόνιζε.

Ο Αποστόλου σταδιακά έγινε όμηρος των υψηλότατων, αλλά μη ρεαλιστικών, προσδοκιών, που καλλιέργησε, οι οποίες τον κατέστησαν αναξιόπιστο, στα μάτια των αγροτών. Οι καθυστερήσεις παρέμειναν, ενώ προβλήματα με φέτα, ζάχαρη, αγελαδινό γάλα, ροδάκινο, ΠΑΑ, ΕΛΓΑ, δημιούργησαν εντάσεις. Αντίθετα, ο υφυπουργός των ΑΝΕΛ, νομικός, Βασίλης Κόκκαλης, πιστώνεται ότι έδωσε λύση στα αγροτικά, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εξ ου και παρέμεινε.

 

Αξιοπιστία και καθυστερήσεις

Το έλλειμμα αξιοπιστίας δεν είναι το μόνο αγκάθι, που έχει ν’ αντιμετωπίσει ο Σταύρος Αραχωβίτης. Η έλλειψη της ΠΑΣΕΓΕΣ δημιούργησε δυαρχία και κενό στο συνεταιριστικό κίνημα. Το τρίδυμο της Αχαρνών παίζει στις καθυστερήσεις για τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, και κυρίως για την προώθηση ρεαλιστικών προτάσεων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που χτίζεται μετά το 2020.

Όμως, αν ο βασικός στόχος είναι η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί δίχως πολύχρονο πλάνο και προγραμματισμό, χωρίς σύγχρονη εκπαίδευση των αγροτών, δίχως σημαντικά έργα υποδομών και προσέγγιση νέων αγορών.

Το Μακεδονικό ζήτημα εξελίσσεται σε τροχοπέδη κι έχει επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία των αγροτών, οι οποίοι δεν στρέφονται μόνο σε κόμματα του δημοκρατικού τόξου αλλά και σε λαϊκίστικες ή δημαγωγικές φωνές.

Το πρώτο στοίχημα για τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, θα κριθεί στη ΔΕΘ, αφού η Κεντρική Μακεδονία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη Γεωργία της χώρας. Δυστυχώς για την Κουμουνδούρου, πέρασε πολύς χρόνος, ώστε ν’ αντιληφθεί ότι η ψήφος των αγροτών είναι πολύτιμη και πως, σαν τα παιδιά, οι παραγωγοί γυρίζουν εύκολα την πλάτη, όταν θεωρήσουν πως δεν τους δίνεις όσα τους έταξες…

 (*) Η Άννα Στεργίου είναι κοινοβουλευτική συντάκτρια, εξειδικευμένη σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, και συγγραφέας

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα