Διακοπές τέλος για το Ποτάμι

Μετά το τέλος των εορτών, οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία. Κάτι ανάλογο φαίνεται ισχύει και για το Ποτάμι. Έτσι στη Σεβαστουπόλεως, τόσο ο Θεοδωράκης, όσο και οι επιτελείς του πήραν εκ νέου τα όπλα και πυροβολούν με ένταση την κυβέρνηση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πρώτη κίνηση η άρνηση εκ μέρους του επικεφαλής του κόμματος να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Κάτι που άρεσε στα μέλη του κόμματος, καθώς όλοι εκτιμούν πως πρώτα έπρεπε να δοθεί το κυβερνητικό σχέδιο στα κόμματα, να ακολουθήσει συζήτηση, να κατατεθούν οι προτάσεις και εν συνεχεία να παρουσιαστεί προς έγκριση στους εκπροσώπους των δανειστών. Τις πρωτοβουλίες Κατρούγκαλου, ο Σταύρος Θεοδωράκης τις θεώρησε επικοινωνιακά τρυκ και γι’ αυτό προτίμησε την επίσκεψη στα Ιωάννινα. Από την πρωτεύουσα της Ηπείρου ο Στ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα θα δώσει τη μάχη στη Βουλή και σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει το ντεκόρ της κυβέρνησης. Παραδόξως από το Μαξίμου υποβίβασαν αυτή την απόφαση του Θεοδωράκη. Παράλληλα, η Όλγα Γεροβασίλη στις δηλώσεις της επιτέθηκε σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας εκτός πεδίου το Ποτάμι, στέλνοντας μήνυμα ότι αναμένει πλάτη από τη Σεβαστουπόλεως.

Σκληρή απάντηση
Αυτά τα υπονοούμενα από τις πηγές του Μαξίμου ανάγκασαν το Ποτάμι να προβεί σε εκτενή αναφορά στο σχέδιο Κατρούγκαλου. Μέσω της επίσημης θέσης το Ποτάμι κατηγορεί για πολιτικαντισμό την κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αντί για μία θαρραλέα μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους κρύβοντας, πίσω από περίπλοκα σχήματα, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών». Αναλυτικά, οι ενστάσεις που υπογραμμίζει εμφατικά το Ποτάμι αναφορικά με το σχέδιο Κατρούγκαλου είναι ότι:

# Μεγαλώνει η ανισορροπία μεταξύ γενεών. Επιβεβαιώνει τη μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα σε αυτούς που πρόλαβαν να πάρουν σύνταξη και σε αυτούς που καταθέτουν αίτηση από το 2016. Λειτουργεί έτσι εις βάρος των μελλοντικών συνταξιούχων, επιβαρύνοντας όσους θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2018. Σε αυτούς μειώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης σε σχέση με τον προηγούμενο Νόμο 3863/2010 και είναι βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον θα χρειαστεί εκ νέου αναθεώρηση των ποσοστών αναπλήρωσης της προς τα κάτω.

# Αγνοεί επιδεικτικά τις ευρωπαϊκές τάσεις στον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης με το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης που ουσιαστικά αποτελεί πραγματικά ανταποδοτικό σύστημα. Δηλαδή, να ισχύει μια εθνική σύνταξη για όλους και το επιπλέον ποσό της σύνταξης να υπολογίζεται με βάση τις εισφορές του εργαζόμενου. Αυτό που κάνει ουσιαστικά, είναι να φέρνει χρονικά πιο μπροστά το νομοθέτημα Λοβέρδου. Αντί δηλαδή να γίνεται πλήρης εφαρμογή του σε 30 χρόνια από σήμερα, γίνεται εφαρμογή του και για αυτούς που βγαίνουν στη σύνταξη τώρα.

# Είναι ψέμα –θεωρούν στη Σεβαστουπόλεως– ότι δεν περικόπτονται οι κύριες συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων. Η καταγραφή της προσωπικής διαφοράς οδηγεί σε μειώσεις μετά το 2018. Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου έχουν την ίδια αξία με τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για 13η σύνταξη στο τέλος του 2015. Σήμερα πολιτικάντικα, μιλούν ακόμη και για αυξήσεις μετά το 2018.

# Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, το εργοδοτικό κόστος που είναι ήδη πολύ υψηλό, όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται εξαιτίας της αύξησης των εισφορών στις επικουρικές συντάξεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και της “μαύρης εργασίας” και θα οδηγήσει σε νέα ελλείμματα των ταμείων και σε νέες περικοπές. Αντί να ελαφρύνει τα αμέσως επόμενα χρόνια από εισφορές για να διευκολύνει την ανάπτυξη, κάνει ακριβώς το αντίθετο.

# Δεν λύνει το θέμα βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων εισάγοντας τρόπο υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης σε δύο τμήματα. Ένα τμήμα αφορά τα έτη ασφάλισης έως την 31/12/2014 (με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ’ έτος). Το δεύτερο τμήμα αφορά για τα έτη ασφάλισης μετά την 1/1/2015 (όπου ο τρόπος υπολογισμού θα προσδιοριστεί με Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Ουσιαστικά, χωρίζει πάλι τους πολίτες σε παλιούς και νέους συνταξιούχους με την επιβάρυνση πάντα να έρχεται στο μέλλον.

# Δεν προκύπτει από κάπου ότι διασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.
Συμπερασματικά, το σχέδιο Κατρούγκαλου –που όπως λένε στο Ποτάμι κάποτε ρητόρευε στις πλατείες των αγανακτισμένων– ακολουθεί την πεπατημένη των κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Επιμένει στο αποτυχημένο μοντέλο τού αμιγώς κρατικού συστήματος, που υποθηκεύει προκαταβολικά την παραγωγή.

Ψήγματα προτάσεων
Παράλληλα, το Ποτάμι στέλνει το μήνυμα ότι η λύση του ασφαλιστικού θα έπρεπε να αναζητηθεί σε ένα σύστημα πολλαπλών πυλώνων, σαν αυτά που υιοθετήθηκαν στην Ευρώπη (βλ. Ιταλία, Πολωνία), που πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: α) Η λειτουργία ατομικών λογαριασμών (για τμήμα της συνολικής σύνταξης), που θα καθιστά τον κάθε ασφαλισμένο συμμέτοχο στην ανάπτυξη, δηλαδή θα συμμετέχει στην επένδυση, θα συμμετέχει και στην απόδοση, και β) Μία διαδικασία ειλικρινούς διαλόγου θα οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν θα χρειαστεί να αναθεωρούνται κάθε 2-3 χρόνια όπως έως τώρα.

Το συνέδριο
Με την έλευση του νέου έτους επαναρχίζει και ο προσυνεδριακός διάλογος, ο οποίος είχε ατονήσει. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι τελικά ήταν λάθος η μεταφορά του συνεδρίου για το τέλος Φεβρουαρίου. Στα Ιωάννινα, ο Θεοδωράκης συναντήθηκε με κομματικά στελέχη του κόμματος, όπου τέθηκαν επί τάπητος απορίες, παρεμβάσεις, διορθώσεις, προτάσεις για θέματα οργανωτικού σχεδιασμού αλλά και πολιτικού περιεχομένου. Η έμφαση που απαιτείται να δοθεί στην ενίσχυση του κινήματος στην περιφέρεια, ήταν το συμπέρασμα που βγήκε από τη συζήτηση του επικεφαλής με τους εθελοντές στην Ήπειρο.

Χαρακτηριστική είναι και παρέμβαση που αναρτήθηκε σε σελίδες φίλων του κόμματος στο Facebook. Μεταξύ άλλων τονίζεται: «Ο χρόνος περνάει και μας προσπερνάει. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε ως το Συνέδριο που θα γίνει σε ένα μήνα. Θα πρέπει ως τότε να κάνουμε εκδηλώσεις, συζητήσεις, περιοδείες πέρα και εκτός Συνεδρίου. Δεν πρέπει να αφήνουμε τους άλλους –των άλλων κομμάτων– να “παίζουν” ανενόχλητοι. Έχουμε άποψη. Έχουμε ανθρώπους. Έχουμε θέληση για να αλλάξουμε το σήμερα για ένα καλύτερο αύριο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα