Διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για τις κατασχέσεις λογαριασμών

Εστω κι αργά, η κυβέρνηση φαίνεται πως σχεδιάζει να δώσει τέλος στο ντροπιαστικό φαινόμενο των κατασχέσεων ποσών από επιδόματα ανεργίας και μισθοδοτικούς ή συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς μικρότερων των 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε επαφή με τράπεζες για να διευκρινιστεί το ζήτημα και ότι αν χρειαστεί θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση. Αυτό, ως απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότη Μαριά.

Στην ερώτησή του, ο κ. Μαριάς παρατήρησε πως «ενώ έχουμε χιλιάδες εμβάσματα στο εξωτερικό και το Δημόσιο είχε την ευκαιρία να φορολογήσει αυτούς που πραγματικά έχουν χρήματα, ενώ έχουμε τη “λίστα Λαγκάρντ” και άλλες, από τη Βουλή υπερψηφίστηκαν με διαδικασίες fast track, κατασχέσεις οφειλών φορολογουμένων. Μόνον τον Σεπτέμβριο, οι κατασχέσεις ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ. Η διαδικασία είναι τάχιστη. Τελευταία, υπάρχει μια τεράστια επιδρομή, όπου πλέον το υπουργείο στέλνει τα ειδοποιητήρια για τις κατασχέσεις και οι τράπεζες κατάσχουν ποσά κάτω των 1.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, ενώ έχουμε και κατασχέσεις από επιδόματα ανεργίας».

«Οι τράπεζες λένε πως δεν έχουν ευθύνη. Το υπουργείο λέει πως δεν ξέρει και πως οι τράπεζες πρέπει να ψάξουν αν είναι μισθοί ή συντάξεις. Πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις», σημείωσε ο κ. Μαριάς.

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το θέμα αυτό, έγιναν κάποιες επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και βρισκόμαστε σε διαδικασία συζήτησης» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών. «Πολύ σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεκαθαριστεί, ώστε συντάξεις και μισθοί να μην είναι αντικείμενο κατάσχεσης όταν μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Θα πρέπει βέβαια να υπάρχει η διάκριση, πως ο λογαριασμός είναι μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός…».

«Οι απαντήσεις σας δεν μας ικανοποιούν» επανήλθε ο Νότης Μαριάς. «Οι ίδιες οι τράπεζες είναι κρατικές, υπάρχει εκπρόσωπος του Δημοσίου στη διοίκησή τους. Οι τράπεζες ισχυρίζονται πως απ’ την ώρα που θα κατατεθεί μισθός και σύνταξη και περάσουν 24 ώρες, παύει, μετά, η προστασία. Και θα πρέπει να πάνε ταχύτατα οι συνταξιούχοι την πρώτη μέρα για να πάρουν τα λεφτά τους για να μην κατασχεθούν…».

«Όπως φέρνετε ταχύτατα τροπολογίες, φέρτε μία που να την υποστηρίξουμε και να κλείσει το ζήτημα. Εδώ πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση και δεν μπορεί το υπουργείο να αναμένει» κατέληξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. «Το ζήτημα είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία και γι’ αυτό είμαστε σε επαφή με την ΕΕΤ» ανταπάντησε ο κ. Μαυραγάνης. «Αν προκύψει θέμα νομοθετικής ρύθμισης, βεβαίως η κυβέρνηση θα το κάνει, και αν χρειαστεί, θα το κάνει πολύ σύντομα» συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα