Δικαστές και εισαγγελείς κάνουν λόγο μεθοδευμένη στοχοποίηση της Δικαιοσύνης

Η Ενωση τα «βάζει» με μερίδα του Τύπου

Ανακοίνωση – φωτιά και επίθεση σε όσους, όπως τονίζεται, μεθοδευμένα στοχοποιούν τη Δικαιοσύνη, εξαπολύει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ)/ Κάνει λόγο για σκοπιμότητες από μερίδα του Τύπου… υπό το πρόσχημα καθυστερήσεων στην απονομή της, που λαμβάνουν, μάλιστα, τη μορφή απόλυτων γενικεύσεων, με κάθε ευκαιρία».

Γενικεύσεων, συνεχίζει η ανακοίνωση, «που αποτυπώνονται, χωρίς την παράθεση στοιχείων από τη βάση δεδομένων όλων των δικαστηρίων της χώρας, η έλλειψη των οποίων αποδεικνύει τον αποπροσανατολισμό, που επιχειρείται και τις σκοπιμότητες, που, ενδεχομένως, ενυπάρχουν».

Επίσης, ο κ. Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, που γράφει την ανακοίνωση, αναφέρει ότι στο τελευταίο συνέδριο της ΕΔΕ που έγινε στην Πύλο παρουσιάστηκαν «συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, που καταδεικνύουν άλλου είδους εικόνα από αυτή, που επιχειρείται να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη με γενικόλογες ανακρίβειες», χωρίς ωστόσο αυτά τα στοιχεία να έχουν δημοσιοποιηθεί.

Δεν παραλείπει, ακόμα, η ΕΔΕ, εμμέσως πλην σαφώς, να αναφερθεί στις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις που έχει η μεγάλη βραδύτητα της Δικαιοσύνης, που φτάνει μέχρι σημείου αρνησιδικίας, κάτι που έχει επισημανθεί από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ( ΣΕΒ ), την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του Κράτους, κ.λπ., αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ασφαλώς και η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί βασική επιδίωξη για κάθε ευνομούμενη Πολιτεία. Θεσμική, ωστόσο, αποστολή της Δικαιοσύνης αποτελεί η περιφρούρηση των ατομικών ελευθεριών ώστε η οικονομική ανάπτυξη να συμβαδίζει με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όπως επιτάσσουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου.

Έργο, που απαιτεί μόχθο και χρόνο για την μελέτη της υπόθεσης του κάθε Πολίτη, για τον οποίο η Δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο προστασίας των Δικαιωμάτων του.

Η Δικαιοσύνη ΔΕΝ δύναται να μετατραπεί από Θεσμός του Κράτους Δικαίου σε «βιομηχανία διεκπεραίωσης υποθέσεων».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται, από ορισμένη μερίδα του Τύπου, μία μεθοδευμένη και συνεχιζόμενη στοχοποίηση της Δικαιοσύνης, υπό το πρόσχημα καθυστερήσεων στην απονομή της, που λαμβάνουν, μάλιστα, τη μορφή απόλυτων γενικεύσεων, με κάθε ευκαιρία. Γενικεύσεων, που αποτυπώνονται, χωρίς την παράθεση στοιχείων από τη βάση δεδομένων όλων των Δικαστηρίων της χώρας, η έλλειψη των οποίων αποδεικνύει τον αποπροσανατολισμό, που επιχειρείται και τις σκοπιμότητες, που, ενδεχομένως, ενυπάρχουν. Στο πρόσφατο Συνέδριο που συνδιοργάνωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας παρουσιάστηκαν από την Ένωση μας συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, που καταδεικνύουν άλλου είδους εικόνα από αυτή, που επιχειρείται να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη με γενικόλογες ανακρίβειες.

Ακόμη και οι ελλείψεις των κτιριακών υποδομών σε δικαστικές αίθουσες, που αποτελούν αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας επιχειρείται να μετατεθούν στους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με συνεχείς προτάσεις της, επιχειρεί να συμβάλλει, μέσα στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι στον εκσυγχρονισμό κάθε τομέα του δικαιοδοτικού συστήματος της χώρας, ενώ κοινή είναι η διαπίστωση ότι οι συχνές νομοθετικές αλλαγές σε βασικά νομοθετήματα δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου.

Ασφαλώς και η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί βασική επιδίωξη για κάθε ευνομούμενη Πολιτεία. Θεσμική, ωστόσο, αποστολή της Δικαιοσύνης αποτελεί η περιφρούρηση των ατομικών ελευθεριών ώστε η οικονομική ανάπτυξη να συμβαδίζει με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όπως επιτάσσουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου.

Έργο, που απαιτεί μόχθο και χρόνο για την μελέτη της υπόθεσης του κάθε Πολίτη, για τον οποίο η Δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο προστασίας των Δικαιωμάτων του.

Η Δικαιοσύνη ΔΕΝ δύναται να μετατραπεί από Θεσμός του Κράτους Δικαίου σε «βιομηχανία διεκπεραίωσης υποθέσεων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα