ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ “Παγκόσμιο φαινόμενο η μετανάστευση”

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες, στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών “Jesse M. Unruh” του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας με θέμα: «Μετανάστευση και Παγκοσμιοποίηση: Η Κρίση στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αβραμόπουλος, σημείωσε: «Ζούμε στην εποχή της παγκόσμιας κινητικότητας. Σήμερα, περισσότερα από 65 εκατομμύρια άτομα έχουν εκτοπιστεί, ενώ περισσότερα από 250 εκατομμύρια μεταναστεύουν.  Αντιμετωπίσαμε τη διεθνή οικονομική κρίση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, χωρίς όμως να κλονισθεί η συνοχή των κοινωνιών μας, κάτι που όμως συνέβη με τη μεταναστευτική κρίση και το προσφυγικό”.

 

“Δυστυχώς -συνέχισε ο αρμόδιος Επίτροπος- έχουμε όλοι εξοικειωθεί με την άνοδο της λαϊκιστικής και εθνικιστικής ρητορικής και του αντίκτυπου που έχει στις εθνικές εκλογές τα τελευταία χρόνια: στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, και πιο πρόσφατα στην Ιταλία. Η μετανάστευση δίχασε και εξακολουθεί να διχάζει και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν μια μακροχρόνια και ιστορική εταιρική σχέση. Μία σχέση που βασίστηκε σε κοινούς αγώνες, κοινές αξίες και κοινή ιστορία.

Η ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων έχει καθοριστική σημασία για τη διασφάλιση της εσωτερικής μας ασφάλειας, την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και τη διαφύλαξη της εσωτερικής κινητικότητας. Ο χώρος Σένγκεν συνιστά τη μεγαλύτερη διασυνοριακή και διακρατική περιοχή παγκοσμίως όπου δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι διαβατηρίων στα εσωτερικά σύνορα. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των τελευταίων τριάντα ετών. Αλλά αυτή η ελευθερία κινδυνεύει εξαιτίας των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη. Η ασφάλεια των συνόρων είναι μια από τις βασικότερες ανησυχίες των πολιτών μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανησυχία, που γνωρίζω ότι μοιράζονται και οι Αμερικανοί πολίτες.

 

 

Προστασία συνόρων

 

Από την πρώτη στιγμή υποστήριξα -υπογράμμισε ακόμη στην ομιλία του ο Δ. Αβραμόπουλος- την αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων, όχι όμως με κάθε τίμημα. Πρέπει να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα σύνορά μας, χωρίς όμως αυτό να αποβαίνει σε βάρος των θεμελιωδών αξιών της ανεκτικότητας και του ανοικτού πνεύματος. Δεν θα δημιουργήσουμε μια Ευρώπη φρούριο.

Είναι αλήθεια ότι, πριν τρία χρόνια, η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο, ταυτόχρονα, τη μεταναστευτική κρίση και τη διαρκή απειλή των τρομοκρατικών επιθέσεων. Χάρις, όμως, στις συλλογικές μας προσπάθειες, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε πλέον πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι. Οι παράτυπες αφίξεις στην Ευρώπη είναι σχεδόν κατά 30% λιγότερες σε σχέση με το 2014, ένα χρόνο πριν ξεκινήσει η μεταναστευτική κρίση.

Μια από τις βασικές αρχές μας είναι ότι πρέπει να γνωρίζουμε ποιος διασχίζει τα σύνορά μας, να είμαστε σε θέση να εμποδίζουμε αποτελεσματικότερα την είσοδο σε όσους αποτελούν απειλή και να διασφαλίζουμε την επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν πρόσφατα σε ό,τι αφορά την πρότασή μας για ένα σύστημα καταγραφής της εισόδου και της εξόδου των υπηκόων τρίτων χωρών που διασχίζουν τα εξωτερικά μας σύνορα, επιτρέποντας, για παράδειγμα, τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό όσων παραβιάζουν τη προβλεπόμενη διάρκεια παραμονής.

 

Επίσης, σύντομα θα διαθέτουμε το Eυρωπαϊκού Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS), το αντίστοιχο ESTA, με το οποίο θα διεξάγονται έλεγχοι σε όλους τους ταξιδιώτες, υπηκόους τρίτων χωρών για τους οποίους δεν απαιτείται θεώρηση ταξιδίου. Ωστόσο, δεν αρκεί να διαθέτουμε όλα αυτά τα πληροφοριακά συστήματα για τη διαχείριση των συνόρων, την ασφάλεια και τη μετανάστευση, πρέπει και να διασφαλίζουμε ότι είναι μεταξύ τους διασυνδεδεμένα.

Επ’ αυτού ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε: «Έχουμε εντείνει τη συνεργασία μας με την Τουρκία, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και με τις χώρες της Βόρειας και Υποσαχάριας Αφρικής. Χάρη στη συνεργασία μας με την Τουρκία, ο αριθμός των αφίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα, έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ χάρη στη συνεργασία μας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχουν περιορισθεί οι παράτυπες συνοριακές διελεύσεις και η διακίνηση μεταναστών. Συνεχίζουμε, όμως να είμαστε σε εγρήγορση.

Η μετανάστευση δεν αποτελεί ευρωπαϊκό φαινόμενο. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που απαιτεί παγκόσμια αντιμετώπιση. Είναι ιδιαίτερα λυπηρή η απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από τις διαπραγματεύσεις για το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Η μετανάστευση θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε κυρίαρχο χαρακτηριστικό της εποχής μας. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί όλους δεν είναι πως θα τη σταματήσουμε, αλλά πως θα τη διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά. Γι’ αυτό και έχουμε ανάγκη τη συμβολή όλων.

Καμία χώρα δεν μπορεί να εξασφαλίσει μόνη της την προστασία των συνόρων της, την ενίσχυση της ασφάλειάς της και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης. Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας. Σε περιόδους αστάθειας και αβεβαιότητας, οι πολίτες περιμένουν από εμάς να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο και να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την παγκόσμια ευημερία και σταθερότητα. Είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», επεσήμανε κλείνοντας την ομιλία του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα