Δημοσιογράφος νεκρός στο αιματοκύλισμα στη Γάζα

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένας δημοσιογράφος, σκοτώθηκαν από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη μεθόριο μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ την Μεγάλη Παρασκευή.

Ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος Γιάσερ Μουρτάτζα που επλήγη από σφαίρα στην κοιλιά, κάλυπτε τις διαδηλώσεις κοντά στη μεθόριο, στην περιοχή Χουζάα, την οποία κάλυπτε πυκνός μαύρος καπνός και όπου σημειώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις.

Ο δημοσιογράφος που εργαζόταν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ain Media, με έδρα τη Γάζα, ήταν σε απόσταση 100 και πλέον μέτρων από τη μεθόριο, φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη «Press» και κρατούσε την κάμερα όταν πυροβολήθηκε. Δημοσιογράφοι βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς οι διαδηλωτές έριχναν ελαστικά στη φωτιά.

Οι συνάδελφοι του έχουν βυθιστεί σε πένθος ενώ μηνύματα αποχαιρετισμού αλλά και οργής κάνουν το γύρο του διαδικτύου για τον άδικο χαμό του νεαρού. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι, που υποστηρίζουν ότι οι στρατιώτες εκτέλεσαν εσκεμμένα τον νεαρό καθώς φορούσε τον γιλέκο που έγραφε ότι είναι δημοσιογράφος, ωστόσο, οι στρατιώτες τον σημάδεψαν στο στήθος όπου και τον πυροβόλησαν και πέθανε!

Ο 20χρονος φωτορεπόρτερ κάλυπτε παρόμοιες διαδηλώσεις τον τελευταίο καιρό, χωρίς να χάνει το χαμόγελο και την όρεξη του για δουλειά ενώ όπως λένε οι συνάδελφοι του ήθελε πάντα να δείχνει στον κόσμο την αλήθεια!

Περίπου 500 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν επίσης χθες από πυρά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο τείχος ασφαλείας που χωρίζει το ισραηλινό έδαφος από τον παλαιστινιακό θύλακα και συγκρούσεις ξέσπασαν σε αρκετούς τομείς.

Διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα ώστε πυκνός καπνός πάνω από το τείχος ασφαλείας να παρεμποδίσει την ορατότητα του ισραηλινού στρατού και πέταξαν πέτρες σε στρατιώτες, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο σημείο αυτό. Οι στρατιώτες απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων και πραγματικών σφαιρών.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που ονομάστηκε «Η Πορεία της Επιστροφής» προγραμματίζει συγκεντρώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες επί έξι εβδομάδες κάτω από το τείχος ασφαλείας στη μεθόριο, διεκδικώντας το «δικαίωμα της επιστροφής» για τους περίπου 700.000 Παλαιστίνιους που εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή που διέφυγαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε την ίδρυση του Ισραήλ στις 14 Μαΐου 1948.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα