Δίωξη Σαρκοζί για την φερόμενη χρηματοδότησή του από Λιβύη

Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται για συνωμοσία προκειμένου να απαλλαγεί από τις υποψίες

Νέα, διπλή δίωξη κατά του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ασκήθηκε στο πλαίσιο έρευνας για «δόλιους ελιγμούς» προκειμένου να απαλλαγεί από υποψίες για την χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από την Λιβύη, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Στον Σαρκοζί ασκήθηκε δίωξη για υποκίνηση ψευδούς κατάθεσης σχετικά με τις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του ο γαλλολιβανέζος μεσολαβητής Ζιάντ Τακιεντίν, καθώς και για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση του δικαστηρίου.

Η δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για πιθανή νέα δίκη κατά του πρώην προέδρου.

Οι διώξεις έρχονται έπειτα από πολύωρες ανακρίσεις από δύο οικονομικούς δικαστές, μετά την έρευνα που ξεκίνησε τον Μάιο 2021 για μια παράνομη επιχείρηση που βαφτίστηκε «Sauver Sarkozy», ή «Σώστε τον Σαρκοζί».

Με την απαγγελία κατηγοριών, οι δικαστές δείχνουν ότι διαθέτουν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία σχετικά με την συμμετοχή του στις κινήσεις αυτές, ενδεχομένως δίνοντας την συγκατάθεσή του. Στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον εννέα ακόμα άτομα.

Το πρώτο στάδιο της επιχείρησης συνίστατο στην εξασφάλιση της ανάκλησης των κατηγοριών που προσήψε στον Σαρκοζί ο περιώνυμος Ζιάντ Τακιεντίν στο τέλος του 2020, με αντάλλαγμα ενδεχόμενη αμοιβή.

Στην συνέχεια, το πρώτο εξάμηνο του 2021, ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους προσπάθησαν να αποδείξουν ότι το λιβυκό έγγραφο, που δημοσιεύθηκε ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών του 2012 στην ιστοσελίδα Mediapart και αναφερόταν σε χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν πλαστό.

Τον Μάιο, ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε φυλάκιση τριών ετών, το ένα χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μια κύρωση που είναι πρωτοφανής για έναν πρώην πρόεδρο της Γαλλίας.

Το Εφετείο στέρησε επίσης από τον Σαρκοζί τα πολιτικά δικαιώματά του για τρία χρόνια, κάτι που του απαγορεύει να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί.

Ο Σαρκοζί θα μπορέσει πάντως να εκτίσει το ένα έτος της ποινής χωρίς αναστολή φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι και χωρίς να μπει στη φυλακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα