Διπλά ρεζίλι η ΕΠΟ με την Φραπάρ

Η έλευση της Φραπάρ από την Γαλλία για να σφυρίξει τον τελικό-φιάσκο στο Πανθεσσαλικό μεταξύ Άρη και Παναθηναϊκού δεν σώζει την ΕΠΟ από τον διασυρμό και τις ευθύνες.

Ήδη η κυβέρνηση πνέει μένεα με την απόφαση να γίνει το παιχνίδι χωρίς κόσμο. Ο Μητσοτάκης, ο Μαρινάκης και ο Χρυσοχοίδης στηλίτευσαν το γεγονός, με δεδομένο ότι η χώρα διοργανώνει τον τελικό του Conference League με κόσμο στην Opap Arena και με οπαδούς του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στην ΕΠΟ νομίζουν ότι με το να φέρουν την Φραπάρ αμβλύνουν τις εντυπώσεις.

Δεν σκέφτονται ότι γίνονται διπλά ρεζίλι.

Πρώτον, γιατί θα πρέπει να εξηγήσουν στην Γαλλίδα κορυφαία διαιτητή για ποιο λόγο θα παίξει μπροστά σε άδειες εξέδρες.

Και δεύτερον. η παρουσία της στο Πανθεσσαλικό για τον τελικό εόιναι μαγνήτης για τα διεθνή ΜΜΕ που θα ανακαλύψουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει το …προνόμιο να διοργανώνει ποδοσφαιρικούς αγώνες χωρίς θεατές…

Μ΄άλλα λόγια ο διασυρμός θα είναι παγκόσμιος…

Ποια είναι

Παρ΄ολ αυτά η Γαλλίδα ρέφερι  γίνεται η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφυρίζει τέτοιας σημασίας παιχνίδι στην Ελλάδα. Φυσικά για την ίδια αυτή δεν είναι η μόνη «πρωτιά»…

Γεννημένη στις 14/12 του 1983 στο Val-d’Oise του γαλλικού βορρά, η Φραπάρ σπάει στερεότυπα με συνέπεια τα τελευταία χρόνια.

Το «ταξίδι» της ξεκίνησε το 2009 όταν βρέθηκε στη λίστα της FIFA με τους διεθνείς διαιτητές. Δύο χρόνια αργότερα, ξεκίνησε να «σφυρίζει» αγώνες της 3ης κατηγορίας του γαλλικού ποδοσφαίρου. Το 2014 ανέβηκε στη Ligue 2 και το 2015 ήταν ανάμεσα στους διαιτητές του Παγκόσμιο Κυπέλλου Γυναικών του Καναδά.

Το 2019, είναι έτος ορόσημο για εκείνη. Τον Απρίλιο του 2019 έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής της Ligue 1 και στις 28 του ίδιου μήνα σφύριξε στο Αμιάν-Στρασμπούρ για το Coupe de France.

Στις 2 Αυγούστου του 2019 διηύθυνε το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ μεταξύ των Λίβερπουλ και Τσέλσι. Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα που σφυρίζει σε μεγάλο ευρωπαϊκό αγώνα ανδρών. Το 2020 ανέλαβε τον πρώτο της αγώνα Champions League ανδρών με την UEFA να καθυστερεί μεν, αλλά να ανοίγει τις πόρτες της στη διοργάνωση των «αστεριών» σε γυναίκα διαιτητή, ορίζοντας την Φραπάρ στο Γιουβέντους – Ντιναμό Κιέβου.

Το 2022 ήταν στα γήπεδα του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο [η πρώτη γυναίκα που «σφυρίζει» αγώνα Μουντιάλ ανδρών].

«Εδώ και αρκετά χρόνια, βιώνουν παραστάσεις υψηλού επιπέδου», σχολίασε ο Ιταλος θρύλος της παγκόσμιας διαιτησίας, Πιερλουίτζι Κολίνα, πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών της FIFA όταν έγινε γνωστό πως οι Στεφανί Φραπάρ, Σαλίμα Μουκανσάγκα και Γιοσίμι Ιαμάστα επιλέχθηκαν -μεταξύ των 36 συνολικά διαιτητών- από τη παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, για να διευθύνουν παιχνίδια στο Μουντιάλ στο Κατάρ.

Οι πρωτιές για την έμπειρη ρέφερι δεν σταμάτησαν εκεί αφού τον Οκτώβριο του 2023 η έμπειρη αξιωματούχος, «σφύριξε» το Αγγλία – Αυστραλία κι έγινε [ξανά] η πρώτη γυναίκα που διευθύνει αγώνα ανδρών στο «Γουέμπλεϊ».

Η σεξιστική επίθεση το 2015

«Η παράβαση έγινε, αλλά η διαιτητής δεν την είδε. Ίσως ήταν για πατινάζ. Είναι περίπλοκο όταν είσαι γυναίκα και διαιτητεύεις σ’ ένα ανδρικό σπορ». Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Νταβίντ Λε Φραπέρ, προπονητή της Βαλενσιέν τη σεζόν 2015/2016. Απάντηση στον… κάθε προπονητή της Βαλενσιέν το ποστάρισμα της Γιουβέντους:«Περήφανοι για το ντεμπούτο της Φραπάρ στο γήπεδό μας». Απάντηση είναι κι η δική της στάση τόσο ως επαγγελματίας όσο κι ως άνθρωπος. Σχεδόν άριστη στο ντεμπούτο της στο Champions League. Άριστη στη συμπεριφορά της εκτός των τεσσάρων γραμμών μιας και ποτέ δεν έχει προκαλέσει αρνητικά τα φώτα της δημοσιότητας – παρά μόνο όταν πρέπει να καταγραφεί μία κορυφή της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα