Διπλωματικός σύμβουλος Ερντογάν για Κύπρο: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι είναι 'στρατιωτικό σχέδιο'. Εμείς λέμε: 'όχι, είναι ένα ανθρωπιστικό έργο'», ισχυρίσθηκε ο διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν μιλώντας για την κατάσταση στην Πύλα της Κύπρου και χωρίς να σχολιάσει την τουρκοκυπριακή επίθεση προς τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ

Τη γνωστή τακτική ακολουθεί η Τουρκία του Ερντογάν μετά τις επιθέσεις τουρκοκυπρίων στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, κάνοντας το άσπρο – μαύρο και κατηγορώντας μέχρι και την… Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο CNN Turk, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, μιλώντας για τις εξελίξεις στην Πύλα, «ήταν μεγάλο λάθος να γίνoυν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ελληνοκύπριοι, εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί».

Προσέθεσε, μάλιστα, πως «το λάθος αυτό εκφράστηκε σε ανώτατο επίπεδο από την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας κ. Μέρκελ, ‘εντάξει, ήταν λάθος’, αλλά η κατάσταση εξελίσσεται κάπως διαφορετικά. Δυστυχώς, η ενιαία προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική, δηλαδή η στήριξη και η αλληλεγγύη προς τη χώρα μέλος της ΕΕ, προκαλεί κάποιες αρνητικές εξελίξεις», υποστήριξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ.

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση καταχράται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

«Διότι με λύπη μου λέω ότι η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ καταχράται αυτή την αλληλεγγύη σε ορισμένα σημεία», ανέφερε ο Κιλίτς, ισχυριζόμενος, πάντως, ότι «φυσικά, δεν θέλουμε να συμβεί μια τέτοια κατάσταση. Η ‘ΤΔΒΚ’ εκφράζει από κάθε βήμα ότι είναι εξαιρετικά αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τους νόμους των πολιτών της και των ομογενών της στο νησί.

»Σε αυτό το σημείο λέμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα τα κεκτημένα του, τα οποία ο κ. πρόεδρός μας έχει επισημάνει και σε διεθνείς συναντήσεις», προσέθεσε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι «πολλοί διαφορετικοί οργανισμοί, διαφορετικές χώρες εμπλέκονται σήμερα στην επίλυση της υφιστάμενης διένεξης. Όμως εδώ θα πρέπει να δούμε το εξής: Οι Τούρκοι πολίτες, οι πολίτες της ΤΔΒΚ και οι ομογενείς μας που ζουν εκεί έχουν βασικές ανάγκες».

«Εμείς λέμε ότι είναι ένα ανθρωπιστικό έργο»

Και εξηγώντας την κατάσταση στην δικοινοτική Πύλα – χωρίς βέβαια να πει λέξη για την επίθεση στα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ – με τον δικό του… τουρκικό τρόπο, είχε χαρακτηριστικά: «Στην πραγματικότητα η διαφορά συνίσταται στο εξής: Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι είναι ‘στρατιωτικό σχέδιο’. Εμείς λέμε: ‘όχι, είναι ένα ανθρωπιστικό έργο’».

«Εδώ πρόκειται για τη μεταφορά νερού, τη μεταφορά υπηρεσιών υγείας. Εμποδίζεται το πιο βασικό δικαίωμα για την τουρκική πλευρά, το δικαίωμα να μετακινούνται. Επειδή είναι ένα μεικτό χωριό. Είναι ένα μεικτό χωριό όπου ζουν και Τούρκοι πολίτες, ζουν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι», ανέφερε.

Τέλος, επανέλαβε πως «λέμε κάτι πολύ ξεκάθαρο εδώ: αυτό δεν είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ένα στρατιωτικό σχέδιο. Αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό σχέδιο», σημειώνοντας μάλιστα πως «σχετικά με αυτό, έχει ήδη γίνει κοινοποίηση στον ΟΗΕ. Έχει ειπωθεί ότι θα υπάρξει πρόοδος σε σχέση με αυτό».

Για να καταλήξει πως «ενώ δε, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα εξυπηρετήσει στην πραγματικότητα όλους, το ‘ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου’, ας πούμε, επαναφέρει συνεχώς το θέμα και ζητάει παρέμβαση σε διάφορα επίπεδα, με αποτέλεσμα το προσωπικό του ΟΗΕ εκεί και οι δυνάμεις ασφαλείας μας της ‘ΤΔΒΚ’ να έχουν έρθει αντιμέτωποι. Εργαζόμαστε για να το λύσουμε αυτό, αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχουμε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα