ΔΝΤ: Σημαντική η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα

Η πολιτική σταθερότητα είναι ένα σημαντικό ζήτημα δήλωσε ο εκπρόσωπός του ΔΝT, Τζέρι Ράις, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα και στις επικείμενες εκλογές, ενώ είπε ότι η συνεδρίαση του Ταμείου για την Ελλάδα θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Ειδικότερα ο κ. Ράις απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον είπε για τον αντίχτυπό των τοπικών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών  ότι «στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και σε άλλα προγράμματα, η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντικό ζήτημα».

Ακόμη ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Μάλιστα ανέφερε ότι το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και μετά το καλοκαίρι θα βρίσκεται η αποστολή του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία.

Παραμένει υψηλό το χρέος

Σε ερωτήσεις για το ελληνικό χρέος, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι η άποψη του Ταμείου για την αξιολόγηση του χρέους παραμένει η ίδια και πως το χρέος αναμένεται να παραμείνει σε «υψηλά επίπεδα».

Επίσης, επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας συμφώνησαν να προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους, αν κριθεί απαραίτητη, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα είναι «απόλυτα ευθυγραμμισμένη» με την τήρηση των δεσμεύσεών της έναντι του προγράμματος.

Ακόμη επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα ξεκινήσουν εντός του δεύτερου εξαμήνου της τρέχουσας χρονιάς.

Για το «αδιάθετο αποθεματικό» του ΤΧΣ

Ερωτηθείς για το «αδιάθετο αποθεματικό» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη μείωση του ελληνικού χρέους ή την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ο κ. Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος.

Στην ερώτηση αν κατά την πρόσφατη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την Καγκελάριο της Γερμανίας ‘Αγκελα Μέρκελ στην αμερικανική πρωτεύουσα, στο «επίκεντρο της συζήτησης» ήταν η Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε συγκεκριμένα: «Επιβεβαιώνω ότι η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες για τις οποίες συζήτησαν», προσθέτοντας ότι συζήτησαν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα