Δούκας: Δεν ήξερα τίποτα για την «Ανάπλαση ΑΕ» – Οργή για την κυβερνητική τροπολογία

Ο κ. Δούκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις

Συνεχίζεται η «κόντρα» του Χάρη Δούκα με την κυβέρνηση με αιχμή την τροπολογία, που κατατέθηκε λίγες ημέρες πριν ορκιστεί ως νέος δήμαρχος Αθηναίων και η οποία  διευρύνει το σκοπό της εταιρείας που ήταν υπεύθυνη για την ανάπλαση της Αθήνας στερώντας του, τη θέση του πρόεδρου.

Ο κ. Δούκας, που ορκίζεται στις 28 Δεκεμβρίου στη δημοτική αγορά Κυψέλης και την πρώτη Ιανουαρίου αναλαμβάνει το τιμόνι του Δήμου Αθηναίων, μιλώντας στην ΕΡΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Παράλληλα, εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη δυσαρέσκειά του για την τροπολογία (που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας) με την οποία η εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, γίνεται Ανάπλαση ΑΕ (ήτοι φεύγει το Αθήνας), και αναλαμβάνει την ευθύνη για αναπλάσεις στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Ορίζεται δε νέο ΔΣ που δεν περιλαμβάνει τον Δήμαρχο Αθηναίων και μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

«Δεν ήξερα τίποτα για την Ανάπλαση ΑΕ»

Ειδικότερα, ο κ. Δούκας, σχολιάζοντας την τροπολογία,  τόνισε ότι “ο κ. Μπακογιάννης, που είναι ακόμα δήμαρχος, είναι και πρόεδρος στην «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ». Έγινε πρόεδρος όντας δήμαρχος με αλλαγή στο νόμο από την κυβέρνηση της ΝΔ και σταματάει ο δήμος της Αθήνας να συμμετέχει στην «Ανάπλαση» όταν ο κ. Μπακογιάννης δεν θα είναι πια δήμαρχος της Αθήνας»

Τόνισε ότι δεν ήξερε τίποτα για την τροπολογία και δήλωσε ότι θα γίνονται αναπλάσεις στην Αθήνα χωρίς την Αθήνα. Σημείωσε δε ότι μόλις χθες το βράδυ έμαθε ότι η «Ανάπλαση» δεν θα ελέγχεται από τον δήμο.

“Εγώ ξέρω ότι δε θα είμαι πρόεδρος με βάση την τροπολογία αυτή. Δεν είναι προσωπικό, ούτε ο Δήμος Αθήνας θα συμμετέχει με κάποιο εκπρόσωπο. Δηλαδή θα γίνονται αναπλάσεις στην Αθήνα χωρίς την Αθήνα. Όλα αυτά αποφασίστηκαν την τελευταία μέρα πριν κλείσει η Βουλή. Προφανώς και δεν το ήξερα. Δεν το ήξερε νομίζω και κανείς. Προφανώς και είναι απαράδεκτη η τροπολογία, γι αυτό και τη χαρακτήρισα “σκάνδαλο”.

Λίγες μέρες πριν αναλάβω,  ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο χρησιμοποίησε και ο κ. Μπακογιάννης για να κάνει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, αλλάζει χέρια. Γίνεται ένα μπερδεμένο πράγμα. Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Προφανώς και είναι μια δικαιολογία για να πάρουν την «Ανάπλαση» από εμένα, διότι έχασε η κυβέρνηση τον εκλεκτό της από δήμαρχο της Αθήνας. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να πάρει πίσω την τροπολογία” τόνισε ο κ. Δούκας.

Εκδικητική για τους πολίτες – Να ζητήσει συγγνώμη ο Μπακογιάννης

“Η τροπολογία αυτή είναι εκδικητική για τους πολίτες της Αθήνας που ψήφισαν εμένα και όχι τον κ. Μπακογιάννη και πρέπει να ζητήσει μια συγγνώμη ο κ. Μπακογιάννης στους Αθηναίους και στις Αθηναίες, διότι τον τίμησαν και ήταν δήμαρχος και είναι ακόμα και πρόεδρος της εταιρείας και μάλιστα θέλει να παίξει και ένα αυτοδιοικητικό ρόλο. Και είναι σημαντικό να προσπαθεί κανείς να ενισχύσει την αυτονομία της αυτοδιοίκησης και με τέτοιες δράσεις η αυτοδιοίκηση γίνεται λάφυρο της κυβέρνησης” σημείωσε.

“Δεν θα έχει ο δήμος της Αθήνας, οι Αθηναίοι λόγο για όλα αυτά τα έργα. Θα τα αποφασίζει κάποιος υπουργός και εμείς όχι απλώς δεν θα μπορούμε να παρέμβουμε, δεν θα έχουμε καν εικόνα, διότι δεν θα συμμετέχει κανένας από εμάς στο διοικητικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να γίνει δηλαδή ένα πάρκο, μία παιδική χαρά και δεν θα ξέρει κανείς πώς ακριβώς υλοποιείται, καθώς δεν θα υπάρχει καμία παρουσία εκπροσώπου της δημοτικής αρχής στο Δημοτικό συμβούλιο. Αυτό ψηφίζεται σήμερα” πρόσθεσε.

“Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Είναι και ένα μήνυμα αυτό, ότι πρέπει η Αυτοδιοίκηση να σταθεί στα πόδια της και να παλέψει έτσι ώστε να αλλάξει την λογική και την νοοτροπία που λέει ότι είμαστε απλοί πελάτες της κυβέρνησης, αλλά ότι είμαστε ισότιμοι συνομιλητές. Ο καθένας έχει τον ρόλο του. Συνεργαζόμαστε, αλλά για να πετύχουμε σημαντικές αλλαγές στη ζωή των πολιτών. Δεν μπορεί δηλαδή σε αστικά κέντρα, σε πόλεις, σε χωριά να αποφασίζουν άλλοι και όχι οι ίδιοι οι πολίτες” δήλωσε ο κ. Δούκας.

Για την Πανεπιστημίου τόνισε, σύμφωνα με την ertnews, ότι «από το ντιμπέιτ παραμένουν δύο ερωτήματα βασικά, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί: Πόσο κόστισε. Θα μάθουμε τελικά πόσο κόστισε αυτή ιστορία; Και δεύτερον, πότε επιτέλους θα τελειώσει. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε είναι ανοιχτή η Πανεπιστημίου».

Όσον αφορά στους στόχους του σημείωσε: «Έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αφορούν στο πράσινο, στα σχολεία, στην καταπολέμηση της φτώχειας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα