ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ FRAPORT GREECE: Τούρτα γενεθλίων με χρυσό βραβείο

24 μήνες μετά από την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων τα οφέλη είναι ορατά όχι μόνο σε επίπεδο εκσυγχρονισμού των δομών, αλλά και στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας

H συμπλήρωση των δύο ετών από τον Απρίλιο του 2017, που η Fraport Greece ανέλαβε τα ηνία της διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ήρθε να «κουμπώσει» χρονικά με μία σημαντική διάκριση που κέρδισε η ελληνο-γερμανική κοινοπραξία στα Tourism Awards 2019.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Η χρυσή πρωτιά που κέρδισε στην 6η διοργάνωση των βραβείων-θεσμού του ελληνικού τουρισμού κοσμεί πλέον το «βιογραφικό» της Fraport Greece – και όχι άδικα, αφού η εταιρεία κατάφερε να ξεχωρίσει για την επιτυχημένη υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ταυτόχρονη επέκταση και ανακαίνιση των εμπορικών χώρων των αεροδρομίων σε 14 περιοχές σε όλη την επικράτεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε διάστημα μόλις 24 μηνών, η Fraport Greece έχει δημιουργήσει σημαντικό αριθμό νέων εμπορικών καταστημάτων και μονάδων εστίασης που ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα υποδομών, ενώ παράλληλα ενσωματώνουν τα συστατικά στοιχεία της ελληνικής φιλοξενίας και εξυπηρέτησης.

Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί καταστήματα εστίασης που αναδεικνύουν τις τοπικές γεύσεις, προσφέροντας στους ταξιδιώτες «μια τελευταία γεύση από Ελλάδα» πριν αναχωρήσουν από τη χώρα μας, καθώς επίσης και καταστήματα που ανήκουν σε δημοφιλείς αλυσίδες όπως τα Burger King, τα Starbucks και τα Goody’s. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη εκτεταμένο πρόγραμμα επέκτασης και αναβάθμισης όλων των εμπορικών καταστημάτων των αεροδρομίων.

Βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο «απάντησε» στην επενδυτική πρόκληση η ελληνο-γερμανική κοινοπραξία, δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι οι 14 ελληνικοί περιφερειακοί αερολιμένες γίνονται αγνώριστοι. Κι αυτό χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επέκτασης και αναβάθμισης των κατά τόπους δομών και εγκαταστάσεων, οι οποίες μέχρι το 2021 θα είναι τριπλάσιες σε μέγεθος από αυτές που παραλήφθηκαν από την Fraport, μιας και οι εμπορικοί χώροι που θα έχουν προστεθεί θα ξεπερνούν τα 30.000 τ.μ.

Αυτή την αναβαθμισμένη ταξιδιωτική εμπειρία, με νέες υπηρεσίες, μεγαλύτερες ανέσεις και ταχύτερη εξυπηρέτηση, απολαμβάνουν ήδη οι επιβάτες που αποβιβάζονται ή επιβιβάζονται στα αεροδρόμια Ζακύνθου, Καβάλας και Χανίων, στα οποία οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, μέχρι την εκπνοή του 2019 θα ολοκληρώνονται σταδιακά τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης στα αεροδρόμια της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Ρόδου, της Σκιάθου, του Ακτίου και της Κεφαλονιάς, ενώ το… καλεντάρι θα συμπληρωθεί μέχρι το 2021 με τις αποπερατώσεις των νέων εγκαταστάσεων στα αεροδρόμια της Κω, της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Κέρκυρας και του «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Στήριγμα (με αριθμούς) της ελληνικής οικονομίας

Όπως προαναφέρθηκε, η βράβευση της Fraport Greece στα Tourism Awards 2019 συνέπεσε με την τούρτα… γενεθλίων των δύο χρόνων που η εταιρεία έχει στα χέρια της το τιμόνι των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Πρόκειται για μία διετία στη διάρκεια της οποίας τα οφέλη από την επένδυση δεν περιορίστηκαν στις κατά τόπους παρεμβάσεις, αλλά διαχύθηκαν σε ολόκληρο το οικοδόμημα της ελληνικής οικονομίας.

Και δεν μιλάμε μόνο για το προφανές όφελος της δημιουργίας νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας, ο αριθμό των οποίων συνεχίζει να διευρύνεται – οι άμεσες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 32%, φτάνοντας πλέον τις 700 και παράλληλα οι θέσεις εργασίας που συνδέονται έμμεσα με τη δραστηριότητα της Fraport Greece ξεπερνούν τις 14.000. Αναφερόμαστε στις χρηματοροές που στήριξαν έμπρακτα την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της εγχώριας οικονομίας και μεταφράζονται στα εξής νούμερα:

–Ποσό ύψους 1,234 δισ. ευρώ καταβλήθηκε εφάπαξ από την Fraport Greece τον Απρίλιο του 2017 στο ελληνικό Δημόσιο ως προκαταβολή του τιμήματος παραχώρησης.

–Στα 22,9 εκατ. ευρώ ανέρχεται η ετήσια αμοιβή παραχώρησης.

–Ετήσια μεταβλητή αμοιβή παραχώρησης 28,5% των λειτουργικών κερδών με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος.

–Ένα ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη (σ.σ. ποσό που αθροιστικά έφτασε τα περίπου 14 εκατ. ευρώ για 2018) αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο για τη χρηματοδότηση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, των αεροδρομίων που διαχειρίζεται το Δημόσιο και διαδρομών στο πλαίσιο ΥΠΔΥ.

–Περί τα 13 εκατ. ευρώ καταβάλλονται κάθε χρόνο για παροχή υπηρεσιών από το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολεμική Αεροπορία.

Επιπρόσθετα, από την έναρξη της παραχώρησης των 14 αεροδρομίων, η ελληνο-γερμανική κοινοπραξία έχει αποδώσει στο ελληνικό Δημόσιο τα εξής:

–Ποσό ύψους €21.201.594 σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους μισθωτών υπηρεσιών.

–Ποσό ύψους €21.341.718 που αντιστοιχεί σε φόρο εισοδήματος και λοιπούς φόρους, ενώ εντός του τρέχοντος έτους θα καταβληθούν €15.267.908.

Διαβάστε επίσης