Κρυπτόμενοι πολιορκημένοι…

Τόσο ο Π. Πολάκης όσο και ο Π. Καμμένος κρύφτηκαν πίσω από το άρθρο 62 (σ.σ. βουλευτική ασυλία) και το άρθρο 86 (περί ευθύνης υπουργών) του Συντάγματος, που ο ηθικός ΣΥΡΙΖΑ δήθεν κόπτεται να καταργήσει

Έχουμε γράψει αρκετές φορές από τούτη εδώ τη στήλη ότι η ηθική δεν μπορεί να αποτελεί a priori πλεονέκτημα κανενός, πολλώ δε μάλλον δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο ενός ανθρώπου ή μίας παράταξης. Κι όμως, η παραπάνω αυταπόδεικτη παραδοχή αποτέλεσε ένα καλό εργαλείο πειθούς στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει να καβαλικεύει το άλογο της εξουσίας ωσάν να προέκυψε από άμωμο σύλληψη.

Άλλο ένα παράδειγμα του πόσο υποκριτική είναι αυτή η επικοινωνιακή κατασκευή περί ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς αποτέλεσαν τα όσα προηγήθηκαν της χθεσινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής που είχε ως αντικείμενο την άρση ασυλίας του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδου, για την υπόθεση της Novartis.

Από τις 9 Απριλίου, που η αντιεισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη διαβίβασε στο Κοινοβούλιο την επίμαχη δικογραφία, ο πρώην υπουργός Υγείας ήταν κάθετος ότι πρώτος εκείνος θα ψηφίσει –όπερ και εγένετο την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής– υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του.

Το υποκριτικό είναι ότι στην ατζέντα της συνεδρίασης δεν υπήρχαν μόνο τα ονόματα του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μάριου Σιαλμά, που επίσης ψήφισε να αρθεί η ασυλία του. Φιγουράριζαν και αυτά του Αριστείδη Φωκά (έχει μηνυθεί από πολίτη), του Παύλου Πολάκη, σε βάρος του οποίου είχε καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και του μέχρι πρότινος συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, Πάνου Καμμένου, τον οποίο έχει μηνύσει ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης.

Κι ενώ η Ολομέλεια της Βουλής κλήθηκε χθες Παρασκευή να εξετάσει μόνο τις άρσεις των ασυλιών των Λοβέρδου, Σιαλμά, Φωκά, η ΣΥΡΙΖΑϊκής πλειοψηφίας Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε να προστατεύσει τους κ.κ. Πολάκη και Καμμένο.

Δεν υπάρχει ακριβέστερος τρόπος γα να περιγραφεί το… πάρτι μασκέ που στήθηκε στην Επιτροπή  από την αποστροφή του λόγου του βουλευτή της Ν.Δ., Γ. Γεωργαντά, που απευθυνόμενος στα μέλη της πλειοψηφίας αναφώνησε: «Συνάδελφοι, αυτοεξεφτιλιζόμαστε».

Ωστόσο, οι μάσκες δεν μπορεί να παραμένουν επί μακρόν στις θέσεις τους, όταν για παράδειγμα ο επίσης πρώην υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής μένει στο απυρόβλητο για την υπόθεση της τιμολόγησης φαρμάκων ή όταν ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, δίκην εισαγγελέα, ουσιαστικά προανήγγειλε τη δίωξη του Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας ότι «τον δρόμο του κ. Λοβέρδου θα ακολουθήσει και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.».

Το ακόμη πιο υποκριτικό –και εξοργιστικό συνάμα– είναι ότι τόσο ο Π. Πολάκης όσο και ο Π. Καμμένος κρύφτηκαν πίσω από το άρθρο 62 (σ.σ. βουλευτική ασυλία) και το άρθρο 86 (περί ευθύνης υπουργών) του Συντάγματος, που ο ηθικός ΣΥΡΙΖΑ δήθεν κόπτεται να καταργήσει για να αντιμετωπίζονται οι υπουργοί και οι βουλευτές ως κοινοί θνητοί.

Τώρα, όμως, που οι κρυπτόμενοι πολιορκημένοι αναζητούν τρόπο διαφυγής, το ηθικό πρόσταγμα φαντάζει πολυτέλεια. Άλλωστε, οι «νιτσεϊστές» δεν πρέπει να ξεχνούν τη ρήση του Γερμανού φιλοσόφου ότι η ηθική είναι ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός για να σέρνεις την ανθρωπότητα από τη μύτη.

Προφανώς, οι μαρξιστές είναι περισσότεροι στους κόλπους της κυβέρνησης, αλλά, έστω κι έτσι, ας αφήσουν τις μύτες και ας σύρουν μερικούς από τα… αυτιά, εξηγώντας τους ότι η παλικαριά και η καθαρότητα είναι υπέρογκα μεγέθη για να κρυφτούν πίσω από δύο άρθρα.

Μέχρι τότε, τα μαθήματα ηθικής υπεροχής ας τα κρατήσουν για τον καθρέφτη τους…

Διαβάστε επίσης