Έχει χάσει την μπάλα το Μαξίμου

Αυτοεξευτελισμός δίχως όρια για τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η τραγωδία στην Ανατολική Αττική όχι μόνο τους βρήκε απροετοίμαστους σε κάθε είδους διαχείριση μιας κρίσης, αλλά πλέον έχει στρέψει τον έναν εναντίον του άλλου. Ο Αλέξης Τσίπρας πάλι βρίσκεται αντιμέτωπος με τις λάθος επιλογές σε επίπεδο συνεργατών, με αποτέλεσμα 20 περίπου μέρες μετά τον εφιάλτη να μην έχει ξεκάθαρη στρατηγική.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Παγκοσμίως η στρατηγική που ακολουθείται σε περιπτώσεις κρίσεων είναι ξεκάθαρη: επιλέγεται μία τακτική και υποστηρίζεται μέχρι τέλους. Στο «κοτέτσι», όμως, του Μεγάρου Μαξίμου είναι πολλά τα «κοκόρια» και το μπάχαλο ήταν το μόνο δεδομένο από την πρώτη στιγμή. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι του να αδειάζει το ένα στέλεχος το άλλο, η απόσταση είναι τεράστια. Όπως επίσης και οι απέλπιδες προσπάθειες να διασώσουν τον πρωθυπουργό μετά τις εγκληματικές αβλεψίες.

«Ήταν ειλικρινής από την πρώτη στιγμή ο Αλέξης. Δεν ήταν η κρίση αυτή κατάλληλη για επικοινωνία», σχολίαζε την προηγούμενη εβδομάδα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος όταν του αναφέραμε τα κενά στη διαχείριση. «Ναι, αλλά χωρίς επικοινωνιακή στρατηγική ο πρωθυπουργός φαίνεται πως σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις», ανταπαντήσαμε. Και η συζήτηση έληξε άδοξα.

Κίνηση ανάγκης…

Κάποιες μέρες πια αργότερα, την γκάφα αυτή την κατάλαβαν και στο Μαξίμου και προσπαθούν να σώσουν όπως-όπως την κατάσταση. Μάλιστα με τρόπο μαγικό ο Αλ. Τσίπρας βρέθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να ανακοινώσει τη δημιουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών που αντικαθιστά την Πολιτική Προστασία. Και το εύλογο –και αναπάντητο– ερώτημα είναι, πώς μέσα σε μια περίπου εβδομάδα ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του κυβερνητικού Έργου Χριστόφορος Βερναδάκης κατάφερε να ολοκληρώσει δουλειά που κανονικά απαιτεί εκατοντάδες εργατοώρες και συνεργασία με διαφορετικούς φορείς.

Το πιθανότερο είναι να μην τα κατάφερε: οι εξαγγελίες Τσίπρα ήταν, άλλωστε, περιγραφικές και χωρίς λεπτομέρειες, που σίγουρα δεν έπεισαν τους υποψιασμένους. Ήταν μια κίνηση ανάγκης για να δείξει πως η κυβέρνησή του απαντά με έργα και όχι με λόγια. Άλλωστε, τα λόγια και των προηγούμενων ημερών ανακαλούνται αργά και σταθερά. Το πλέον τραγικό –που μένει να επιβεβαιωθεί– είναι πως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ήδη προετοιμάζουν μια νέα επίσκεψή του στα καμένα για να δείξουν το ανθρώπινο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα μετά το φιάσκο με την… ιδιωτική κάμερα που τον συνόδευε την πρώτη φόρα.

Εξυπνακισμοί και «αδειάσματα»

Και όσο και αν κάποιοι υποστηρίζουν πως η στρατηγική ήταν τουλάχιστον ειλικρινής, αυτό αναιρείται επί του πρακτέου. Όλα ήταν (κακο)σχεδιασμένα από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα. Ο Αλέξης Τσίπρας παρασύρθηκε(;) από εξυπνακισμούς συνεργατών του, δημιουργήθηκε ένας ιδιότυπος πύργος της Βαβέλ όπου ούτε καν εκείνοι δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που βιώνει σήμερα ο πρωθυπουργός. Και ελπίζει πια μόνο σε έναν ανασχηματισμό, που και αυτός με τη σειρά του κινδυνεύει να αποδειχθεί φιάσκο!

Εν τω μεταξύ, πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα (πλησιάζοντας στον ανασχηματισμό) τα στελέχη που διαψεύδουν συναδέλφους τους, ενώ κάποιοι είναι πολύ πιο προχωρημένοι και ακυρώνουν ακόμα και τον εαυτό τους. Χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του Νίκου Ξυδάκη. O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «άστοχη» τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ότι «οι νεκροί στο Μάτι “θολώνουν” την αποτελεσματικότητα του κράτους».

«Κανείς δεν θα πρέπει να μιλάει με τρόπο που παρεξηγείται», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν δίστασε να τα βάλει και με την ΕΡΤ: «Θα έπρεπε να υπάρχει ένας κρατικός ραδιοσταθμός, ένα κανάλι επικοινωνίας, ανεξαρτήτως της ρευματοδοσίας».

Η περίπτωση «Αυλωνίτου» είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο από μόνη της. Υποχρέωσε μάλιστα μέχρι και την εκπρόσωπο του κόμματος Ράνια Σβίγκου να παρέμβει για να την… αδειάσει. Αυτή τη φορά, η επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ξεπέρασε κάθε όριο με την υιοθέτηση φρασεολογίας γηπέδου.

Το πιο εντυπωσιακό είναι πως μέχρι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τον… εαυτό του. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με συνέντευξή του επιχείρησε εκ των υστέρων να πάρει αποστάσεις από τις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, και των απερχόμενων αρχηγών Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, ότι δεν έγιναν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη την ημέρα της πολύνεκρης πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ενώ ακόμα η γη στο Μάτι καιγόταν και στην οποία μάλιστα συμμετείχε και ο ίδιος ο υπουργός! Εκ των υστέρων και αναγνωρίζοντας προφανώς την κυβερνητική ανεπάρκεια έστω στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, υποστήριξε πως οι τρεις παρουσίασαν τη δική τους αποτίμηση της κατάστασης και μετέφεραν την εικόνα τους, και πως έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό εκείνο το βράδυ. Ξέχασε όμως ο Δ. Τζανακόπουλος πως εκείνο το βράδυ οι τρεις δεν είπαν πως έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, αλλά πως δεν έγιναν λάθη!

Τη σκυτάλη των διαψεύσεων και της απόστασης ασφαλείας πήρε ο Φώτης Κουβέλης. Αν και αυτό πέρασε μάλλον στα ψιλά λόγω της απίστευτης γκάφας που αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, ο οποίος συμψήφισε τους νεκρούς με την… έξοδο από τα μνημόνια.

Ο Φ. Κουβέλης άδειασε και μάλιστα εις διπλούν τον πολιτικό προϊστάμενό του, μία με τους Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Τουρκία και μία με τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων. Ο Π. Καμμένος είχε υποστηρίξει για το δεύτερο ότι θα έχει ενεργή συμμετοχή και ο στρατός. Αλλά δεν ρώτησε τον Φώτη, ο οποίος δήλωσε πως υπάρχουν περιορισμοί από το Σύνταγμα για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό τις εμποδίζει να συμμετέχουν στις κατεδαφίσεις. «Δεν είναι στην αρμοδιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια πήρε αποστάσεις και από τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου σχετικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως πρόκειται για απαγωγή με εντολή Ερντογάν. «Δεν το ξέρω το ζήτημα, δεν ξέρω ακριβώς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Καμμένος, στηρίζει την άποψή του. Εγώ προσωπικά από τη δική μου θέση δεν γνωρίζω τα στοιχεία τα οποία αναδεικνύουν ή όχι τη βασιμότητα του λόγου του», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα