Εφετείο: Δύο τραυματίες από κατάρρευση ραφιών με δικογραφίες

«Από τύχη δεν είχαμε νεκρό» λένε οι υπάλληλοι - Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στις 12:30 με αίτημα τη λήψη αναγκαίων μέτρων

Την επικινδυνότητα πολλών κτιρίων όπου στεγάζονται τα ελληνικά δικαστήρια καταγγέλλει ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας (ΣΔΥΑ) με αφορμή την κατάρρευση μεταλλικών ραφιών στο Εφετείο σήμερα, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ανθρώπων.

«Μπορούσαμε να είχαμε νεκρό», λένε οι δικαστικοί υπάλληλοι στο Ποινικό Μητρώο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΔΥΑ, την Τρίτη το πρωί, την ώρα που τοποθετούνταν δικογραφίες στα ράφια, αυτά κατέρρευσαν.

Ένας δικαστικός υπάλληλος, ο οποίος τραυματίστηκε στην πλάτη και στα πόδια, και ένας εργαζόμενος μεταφορικής εταιρείας εγκλωβίστηκαν κάτω από χιλιάδες δικογραφίες και μεταλλικά στοιχεία.

Για τον απεγκλωβισμό τους χρειάστηκε η παρέμβαση άλλων υπαλλήλων αλλά και πολιτών που βρίσκονταν στον χώρο.

«Από καθαρή τύχη αποφύγαμε τα χειρότερα», αναφέρει ο ΣΔΥΑ.

Πτώση ψευδοροφής αποκάλυψε «ύποπτη» ρωγμή στο Πρωτοδικείο

Στις 23 Οκτωβρίου, λόγω πτώσης τμήματος της ψευδοροφής στο ακροατήριο του Γ’ Αυτοφώρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, αποκαλύφθηκε μια ρωγμή στο κτίριο 2, «για την οποία ο μηχανικός που εκλήθη είπε ότι πρέπει να το δει στατικός», αναφέρει στην καταγγελία του ο ΣΔΥΑ.

«Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη για τον έλεγχο όλων των κτιρίων των δικαστικών υπηρεσιών της Αθήνας προκειμένου να εργαζόμαστε με ασφάλεια. Οι ζωές μας έχουν αξία, δεν είναι κόστος. Οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουμε – επανειλημμένα – αναδείξει την ακαταλληλότητα και την επικινδυνότητα πολλών κτηρίων, τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή κ. ά. Κι όμως, καμία κυβέρνηση δεν έχει λάβει απαραίτητα μέτρα ασφαλείας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΔΥΑ «διεκδικεί και απαιτεί να γίνουν έγκαιρα και έγκυρα οι απαιτούμενοι έλεγχοι, αλλά και οι απαραίτητες επισκευές με αποκλειστική ευθύνη του κράτους». Οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν να εργάζονται σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια, τονίζοντας ότι «είναι αναγκαίο να ληφθεί κάθε μέτρο προστασίας από ενδεχόμενο σεισμό ή πυρκαγιά, να καταρτιστεί σχέδιο διαφυγής και διάσωσης από τον χώρο εργασίας, το οποίο να δοκιμάζεται τακτικά με ασκήσεις.

Ο ΣΔΥΑ θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη, στις 12:30 στην Ευελπίδων, με αίτημα την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα