Έφυγαν οι αγκυλώσεις, έρχονται οι λύσεις

Διαδικασίες «fast track» Μετά την επτάμηνη απραξία μιας εκλεγμένης κυβέρνησης που βρέθηκε χαμένη στα αυτονόητα με βασικό πρόβλημα ποιος θα διαχειριστεί τα χρήματα και όχι να πάρουμε τα χρήματα, έρχεται να αποδειχθεί –για ακόμη μία φορά– πως τα πολιτικά παιχνίδια κοστίζουν πολύ ακριβά στη χώρα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η «Α» κυκλοφόρησε με τίτλο «Βρέχει λεφτά, κρατάμε ομπρέλα» και ένα εκτενές ρεπορτάζ για την ανικανότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝ.ΕΛ. όχι μόνο να διαχειριστεί το πρόβλημα των προσφυγών, αλλά ακόμα και να συστήσει έναν φορέα ο οποίος θα εισέπραττε τα προβλεπόμενα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το ζήτημα είχε προφανώς κολλήσει στο ποιος θα ήταν το «αφεντικό» του φορέα μιας και συναρμόδια ήταν αρκετά υπουργεία. Εν ολίγοις μπροστά στα παράσημα που κάποιοι διεκδικούσαν επέλεξαν να μην προχωρήσει ένα πολύ σημαντικό θέμα για την χώρα και ειδικά τα νησιά της παραμεθορίου που βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Χρειάστηκαν λίγα μόνο εικοσιτετράωρα για μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία δεν έχει πολιτικές αγκυλώσεις για να λύσει το πρόβλημα και να προχωρήσει σε δράσεις ανακούφισης τόσο των κατοίκων των νησιών όσο και των προσφύγων.

Όπως αποφασίστηκε:
# Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
# Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.
# Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.
# Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

Περιμένουν στην Τουρκία 4.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες
Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, ανακοίνωσε την οικονομική στήριξη των νησιών που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές και που αντιμετώπισαν κατάρρευση της τουριστικής κίνησης. Ο ίδιος τόνισε ότι 10 στελέχη του ΥΠ.ΟΙΚ. με εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα διατεθούν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες αυτή την ώρα στην Τουρκία ίσως περιμένουν να περάσουν απέναντι, και τα στοιχεία αυτά έχω την υποχρέωση να μην τα αποκρύψω και πρέπει να τα πούμε στους εταίρους μας», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το προσφυγικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ζώης, από τα 240 πλοία του Λιμενικού, το 36% είναι ακινητοποιημένα, ενώ από τα επτά αεροπλάνα τα τέσσερα είναι σε ακινησία, και από τα έξι ελικόπτερα μόνο το ένα πετάει, λόγω καταπόνησης και δυσκολίας εύρεσης χρημάτων.

Τέλος, τη δυνατότητα δημιουργίας κι άλλων πρότυπων οικισμών προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, όπως εκείνου που λειτουργεί στον Ελαιώνα, εξετάστηκε μεταξύ άλλων, στη σημερινή σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Τα κονδύλια
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, υπάρχουν δύο ταμεία από τα οποία μπορεί να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι. Όπως είπε ο ένας είναι το Ταμείο Ασύλου το οποίο θα δώσει 400 εκατ. ευρώ, χρήματα που δεν είχαν ξεκινήσει καν οι διαδικασίες για να διατεθούν λόγω καθυστερήσεων, χρεώνοντας εμμέσως την προηγούμενη κυβέρνηση γι’ αυτό.

Το δεύτερο είναι το Ταμείο Απόρων από το οποίο μπορεί να εξασφαλιστούν 330 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται –όπως εξήγησε– να αυξηθεί όσο αυξάνεται η ροή μεταναστών. Ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε δύο βδομάδες θα έχει συνταχθεί μελέτη από τον ΕΟΤ και το ΚΕΠΕ για το πόσο έχουν πληγεί τα νησιά τους τελευταίους μήνες, ώστε να δοθεί ανάλογη στήριξη.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην τουριστική οικονομία ο υπουργός Οικονομίας χαρακτηρίζοντας «πολύ μεγάλη την κατάρρευση». Όπως είπε η συνολική κατάρρευση ξεπερνά το 50%, ενώ σε κάποια νησιά είναι μέχρι και 70%. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί «γιατί τώρα κλείνουν για του χρόνου αρκετά πρακτορεία και μπορεί να υπάρχει συνέχεια σε αυτό».

Μόνο που η κατάσταση αυτή είναι συνέπεια συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα και ο υπερυπουργός κ. Βούτσης. Άραγε θα απολογηθεί για την ζημιά που προκάλεσε; Μήπως η απραξία κρύβει και ποινικές ευθύνες;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα