Εγκλωβισμένοι στη Ζάκυνθο 850 Ρώσοι τουρίστες

«Κανόνι» βάρεσε ακόμη ένα ρωσικό tour operator, έχοντας ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατοντάδων ατόμων. Ο λόγος για το «Solvex Tour» της Αγίας Πετρούπολης, που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε συνολικά 850 Ρώσους τουρίστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Ζάκυνθo και αγωνιούν για την επιστροφή τους στη Ρωσία.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολικά 4.000 τουρίστες που έχουν μετακινηθεί από τη Ρωσία στη χώρα μας μέσω του συγκεκριμένου ταξιδιωτικού γραφείου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν μεταβεί στη Ζάκυνθο, καθώς η εν λόγω εταιρεία συνεργαζόταν με 40 ξενοδοχεία του νησιού.

Το φαλιμέντο του Solvex Tour έρχεται να προστεθεί σε αυτά των πρακτορείων Neva, Labirint και Intaer, με τον αριθμό των ρωσικών τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει από τα μέσα Ιουλίου μέχρι σήμερα να ανέρχονται σε 16.

Όπως συνέβη και στις προηγούμενες περιπτώσεις, άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα, προκειμένου να βρεθεί λύση στην ταλαιπωρία των Ρώσων τουριστών που επέλεξαν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Πάνος Λειβαδάς, απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Rostourism κ. Σαβόνωφ, ζητώντας τη συνδρομή της Ρωσικής πλευράς, προκείμενου να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των Ρώσων τουριστών και να διευθετηθούν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν την αναστολή λειτουργίας ρωσικών τουριστικών γραφείων.

Υπάρχει στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, τους τουριστικούς φορείς και με τις αρμόδιες τουριστικές αρχές της Ρωσίας. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν καθώς και η διευκόλυνση των ρώσων επισκεπτών που βρίσκονται στη  χώρα μας.

»Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Rostourism κ. Σαβόνωφ, ζητώντας τη συνδρομή της Ρωσικής πλευράς, προκείμενου να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των Ρώσων τουριστών και να διευθετηθούν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις».

 

Ανακοίνωση και από τον ΣΕΤΕ

Ο ΣΕΤΕ μετά την ανακοίνωση πτώχευσης του ρώσικου touroperator και στα πλαίσια της ομαλής εξυπηρέτησης των Ρώσων επισκεπτών προκειμένου να γίνει ομαλά η επιστροφή στη χώρα τους, σε ανακοίνωση του επισημαίνει τα εξής:

«Όπως διαφαίνεται από τις εξελίξεις, διανύουμε μία περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας ως προς την πιθανότητα πτωχεύσεων στη ρωσική τουριστική αγορά. Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, πρέπει να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα την κατάσταση διασφαλίζοντας την θετική εικόνα του ελληνικού τουρισμού, όπως έπραξαν και στις προηγούμενες αντίστοιχες πτωχεύσεις και η ελληνική Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά τις εταιρείες που πλήττονται σοβαρά από τις εξελίξεις. Ευελπιστούμε πως με τη σταδιακή βελτίωση της ρωσοουκρανικής κρίσης, τη σταθεροποίηση της οικονομίας στην περιοχή, το σπάσιμο της “φούσκας” και την αναμενόμενη εξυγίανση και αναδιάρθρωση των δικτύων διάθεσης, σύντομα θα αναφανούν και πάλι οι εξαιρετικές προοπτικές της Ρωσίας, ακόμη και της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι μεσοπρόθεσμα, οι συγκεκριμένες αγορές παραμένουν από τις πιο σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό με στόχο τις 2,5 εκατ. αφίξεις έως το 2021».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα