«Eίμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι»

«Eίμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι». Αυτό το μήνυμα έστειλε από το Ζάππειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στην εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη του κύκλου των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη «να σκάψουμε και να σκύψουμε, ως τις ρίζες μας, ώστε να συνδεθούμε με αυτές», όχι για να καταγράψουμε, όπως τόνισε, απλώς τα γεγονότα αλλά για να «συναντήσουμε, ερμηνεύοντας ξανά, το νόημά τους, και να μετουσιώσουμε το φορτίο τους σε εφόδιο για το μέλλον».

Όπως είπε, η Σαλαμίνα του Σεπτέμβρη του 480 π.Χ. ενσαρκώνει πριν απ’ όλα μια μοναδική στιγμή ομοψυχίας καθώς οι ελληνικές πόλεις-κράτη παραμερίζουν τις διαφορές τους κι ενώνονται για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους.

«Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, ήμασταν και είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι, όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία. Κι αυτό είναι το πρώτο μεγάλο δίδαγμα με ηλικία 25 αιώνων», τόνισε προσθέτοντας πως υπήρξε όμως και μια στιγμή δικαίωσης του σχεδιασμού και της προνοητικότητας καθώς ήταν τα «ξύλινα τείχη» του Θεμιστοκλή αυτά που σταμάτησαν τον εισβολέα και στάθηκαν η βάση της ακτινοβολίας της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η ναυμαχία της Σαλαμίνας άνοιξε επίσης το δρόμο για την απελευθέρωση εδαφών υπό περσική κυριαρχία», καθώς επί 30 χρόνια μετά από αυτήν, οι Έλληνες αποδύθηκαν σε εκστρατείες ενσωμάτωσης της Ιωνίας και «έδωσαν, έτσι, την πρώτη εικόνα ενός Έθνους με πατρίδα την Ελλάδα, αλλά με ορίζοντες σ΄ ολόκληρο τον κόσμο».

Σε αυτή τη λογική ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σπονδή σε αυτόν τον Οικουμενικό Ελληνισμό» την επιλογή της κυβέρνησης να ψηφίζουν για τον τόπο μας και οι Έλληνες που διαμένουν μόνιμα εκτός των συνόρων της πατρίδας μας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι αντιστίξεις εκείνης της περιόδου ηχούν διδακτικά στο παρόν καθώς επισημαίνουν τη σημασία της ειρήνης στην ανέκαθεν φουρτουνιασμένη Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και προσδίδουν, όπως είπε, νέο νόημα στο ρόλο της σημερινής Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Πρόσθεσε μάλιστα πως το τέλος των πολέμων ακολούθησε ο Χρυσούς Αιώνας της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, δύο στοιχεία που σφράγισαν ολόκληρη την ανθρωπότητα και οριοθέτησαν πρώιμα την Ευρώπη και τις αρχές της.

Τονίζοντας πως χωρίς την Σαλαμίνα, όπως και τις Θερμοπύλες και το Αρτεμίσιο, αλλά και νωρίτερα τον Μαραθώνα, όλα θα ήταν αλλιώς στον κόσμο ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «δίχως την αντίσταση των Ελλήνων στους Περσικούς πολέμους, ούτε η φιλοσοφία θα έριχνε τόσο φως στη σκέψη των ανθρώπων ούτε η μέχρι τότε ωμή κοινωνική βία της διοίκησης θα μετατρεπόταν, σταδιακά, σε θεσμούς.

Σε επιχειρήματα και λαϊκή συμμετοχή. Δηλαδή, σε «πολιτική», όπως την ξέρουμε σήμερα. Ακόμη και η Ευρώπη η ίδια -μαζί με την λεγόμενη «Δύση»- θα είχε πιθανώς άλλη πορεία».

Τόνισε δε πως η επέτειος δεν αφορά απλώς ένα ιστορικό γεγονός που ανήκει στην μακρά ελληνική παράδοση, αλλά μία από τις πιο κρίσιμες καμπές στην πορεία της ανθρωπότητας.

«Στους καιρούς μας, οι προκλήσεις είναι διαφορετικές. Κύματα προσφύγων και μεταναστών πολιορκούν τώρα τις χώρες.

Η κρίση δεν αφορά μόνο σύνορα και οικονομίες. Αφορά, πλέον, και την περιβαλλοντική απειλή. Ενώ οι δημοκρατικοί κανόνες και τα δικαιώματα απαιτούν καινούργιες επεξεργασίες. Η Ευρώπη καλείται, έτσι, να αναμετρηθεί με τα ιδανικά της για να απαντήσει σε όλα αυτά.

Και η Ελλάδα, να ανανεώσει το ρόλο που είχε πάντα: Ως σύμβολο Δημοκρατίας και Πολιτισμού και ως σημείο συνάντησης των λαών στον δρόμο προς την πρόοδο», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος και ευχαρίστησε θερμά τη Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή και την πρόεδρο της κοσμητείας, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

«Χρέος μας είναι να μετατρέψουμε τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας σε αφετηρία μιας αντίστροφης διαδρομής εθνικής αυτογνωσίας. Να πορευτούμε ξανά από την αρχαία Ελλάδα προς την σύγχρονη. Με στόχο και προορισμό, όμως, να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα του αύριο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης