«Είμαστε το αντίδοτο στην τοξικότητα»

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η πρόταση δυσπιστίας «έκρυψε» την υπόθεση Καϊλή και ανέδειξε τα σκάνδαλα των άλλων

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και πέρασε αναίμακτα για την κυβέρνηση θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ ότι αποτέλεσε την καλύτερη ευκαιρία για να ξεπεράσει το ίδιο την υπόθεση Καϊλή.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διότι το τριήμερο της έντονης αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδειξε ότι «ουδείς από τους δύο έχει το δικαίωμα να σηκώνει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ», λένε από την Χαριλάου Τρικούπη. Στην Βουλή τέθηκαν επί τάπητος και η υπόθεση των υποκλοπών, όπου το κουβάρι ξετυλίχτηκε λόγω της μηνυτήριας αναφοράς του Νίκου Ανδρουλάκη το περασμένο καλοκαίρι.

Όμως την ίδια ώρα αναδέχθηκε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο αγνός και αμόλυντος, όπως διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Διότι στο Ειδικό Δικαστήριο υπάρχει η κατάθεση της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα για σακούλες με χρήματα που κατευθύνονταν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης το Ειδικό Δικαστήριο αποδέχθηκε τη γνησιότητα των SMS που αντάλλασαν ο Νίκος Παππάς με τον Χρήστο Καλογρίτσα πριν από τον περιβόητο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και την αγωνιώδη προσπάθεια του τότε υπουργού να υπάρξει ένα ΣΥΡΙΖΑ Channel. Και βέβαια οι καταγγελίες για τις σακούλες με χρήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον περνούν στο επίπεδο νέας εισαγγελικής έρευνας.

Όλα αυτά βολεύουν αφάνταστα το ΠΑΣΟΚ, που πλέον νιώθει πιεσμένο από την ακραία πόλωση που επιδιώκουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να έχουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη στις εκλογές. Αναμφίβολα αυτή η σύγκρουση δημιουργεί ένα κλίμα τοξικότητας και πάνω εκεί προσπάθησε το ΠΑΣΟΚ να περάσει το προφίλ της διαφορετικής πολιτικής δύναμης, καθώς οι υποκλοπές, οι σακούλες του Καλογρίτσα, αλλά και ο «κουκουλοφόρος μάρτυρας» έκρυψαν την υπόθεση Καϊλή. Το άσχημο για το ΠΑΣΟΚ ήταν ότι αναγκάστηκε σε μία συζήτηση όπου πρωταγωνίστησαν οι αρχηγοί να μην έχει το Νίκο Ανδρουλάκη στην Βουλή, αλλά να απευθυνθεί στο σώμα ο αντ’ αυτού Μιχάλης Κατρίνης.

Η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι τα όσα έγιναν στην Βουλή «ήταν μία συζήτηση ενόχων», και όπως τονίζουν οι επιτελείς του Κινήματος «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει διέξοδο από το σπιράλ τοξικότητας, που εγκλωβίζει τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και τις οδηγεί σε έναν συμβιβασμό με ένα μέλλον χαμηλών προσδοκιών».

«Απέναντι στη βολική σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης, και στην πολωτική σύγκρουση που επιθυμούν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί διακριτή πορεία με θεσμική αντιπολίτευση ως υπέρμαχος της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση στη Βουλή επιχείρησε να περάσει τα δικά του μηνύματα. Και το έκανε με διμέτωπη επίθεση και προς την κυβερνητική παράταξη και προς την αξιωματική αντιπολίτευση. «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ τους ενώνει η περιφρόνηση των θεσμών και η φίμωση των ανεξάρτητων αρχών» ανέφεραν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι υποκλοπές

Στην υπόθεση των υποκλοπών, για το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει ένα διπλό σκάνδαλο. Το ένα είναι οι παρακολουθήσεις. Το άλλο είναι η προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου και μάλιστα θεωρούν ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο Πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν να μας πείσουν ότι όλα ήταν νόμιμα… αλλά και λάθος» έλεγαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

«Σε όποια άλλη χώρα αν είχε συντελεστεί αυτή η διολίσθηση στον αυταρχισμό, η κυβέρνηση θα είχε ραγδαία φθορά ή θα είχε πέσει. Ας προβληματιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση γιατί δεν συμβαίνει εδώ» αναφέρουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη στρέφοντας τα βέλη τους, κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν συμβαίνει γιατί κακοποίησαν ως κυβερνώντες τους θεσμούς και με το δημοψήφισμα των 5 εργάσιμων ημερών, βλέπουμε και τα όσα αποκαλύπτονται για τις τηλεοπτικές άδειες και τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας».

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν  ότι «πριν από πέντε μήνες ο Νίκος Ανδρουλάκης βάδισε σε έναν δρόμο συνέπειας και θεσμικότητας, παρά τις ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις. Έφερε στη Δικαιοσύνη και στις Ανεξάρτητες Αρχές τις αυθαιρεσίες της παρέας του Μαξίμου σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσα σήμερα αποκαλύπτονται είναι λόγω της αταλάντευτης θεσμικής στάσης του ΠΑΣΟΚ».

Τα ψηφοδέλτια

Στο μεταξύ έφτασε η ώρα της επικύρωσης των ψηφοδελτίων. Αύριο είναι η προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, όπου βασικό θέμα είναι οι εκλογικοί συνδυασμοί σε όλη την Επικράτεια και η επικύρωση των υποψηφιοτήτων. Έτσι από την Δευτέρα όσοι ανακοινωθούν θα μπορούν με κάθε επισημότητα να ξεκινήσουν τον προεκλογικό αγώνα, αν και οι περισσότεροι ήδη έχουν ξεκινήσει την μάχη του σταυρού.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα συνδυαστεί με ανοιχτή πολιτική ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, στην οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θέσει προς τους πολίτες το κεντρικό πολιτικό πλαίσιο στην πορεία προς τις εκλογές. Της Κεντρικής Επιτροπής θα προηγηθεί συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη η εικόνα των δημοσκοπήσεων προκάλεσε εύλογο προβληματισμό. Ωστόσο, η ηγετική ομάδα επενδύει στην εξόρμηση προς τη βάση το αμέσως επόμενο διάστημα με τη βεβαιότητα ότι η δημοσκοπική κάμψη είναι αναστρέψιμη. Από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να θεωρούν ότι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό την πρώτη Κυριακή των εκλογών είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Για την επίτευξή του θα επιδιωχθεί να φτάσει στο εκλογικό σώμα το πρόγραμμα του κόμματος, να περάσει το μήνυμα ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις για όλα τα προβλήματα που οι πολίτες αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα». Ειδικότερα, βαρύτητα θα δοθεί στο πως θα επικοινωνήσουν τις προτάσεις του κόμματος για την ακρίβεια, για την ανεργία, για την αύξηση μισθών, για την υγεία, για το στεγαστικό, για όλα όσα, δηλαδή, οι ίδιοι οι πολίτες προκρίνουν ως βασικά προβλήματα που τους απασχολούν.

Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, που ήδη έχει αρχίσει επισκέψεις στην περιφέρεια, για το αμέσως επόμενο διάστημα θα εντατικοποιήσει το πρόγραμμα περιοδειών. Στόχος είναι να επισκεφθεί τουλάχιστον τέσσερις περιφέρειες της χώρας και όλους τους νομούς καθεμιάς από αυτές. Ήδη έχει προγραμματισθεί η επίσκεψη σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στις αρχές Φεβρουαρίου, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο του θα μετακινηθούν σε όλους τους νομούς με βαν.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα