Νοτιάς-Παππάς είπαν «ναι» στην πτώχευση γιατί βγαίνουν… καθαροί

Εύλογη ήταν η απορία και η έκπληξη όλων για την κίνηση των Νίκου Νοτιά και Πέτρου Παππά να συναινέσουν στην προοπτική εκκαθάρισης και κατά συνέπεια πτώχευσης της ΑΕΚ. Κανείς δεν μπορούσε να κατανοήσει το πώς θα έλεγαν «ναι» στην προοπτική αυτή οι δύο μεγαλομέτοχοι της «Ένωσης», από τη στιγμή που εγκυμονούσε ο κίνδυνος να βρεθούν αυτοί στο «στόχαστρο» της ελληνικής δικαιοσύνης, αναφορικά με τα χρέη της ομάδας. Ωστόσο, οι δύο πρώην ισχυροί άνδρες της ομάδας πριν πουν το «ναι» είχαν εξασφαλίσει ότι δεν θα τους ασκηθεί δίωξη για τα χρέη. Με λίγα λόγια «πούλησαν» αυτούς που είχαν βάλει για «μπροστινούς», για τους οποίους υπάρχουν δύο δεδομένα. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Τη δεδομένη χρονική στιγμή η ΑΕΚ έχει οφειλή 175.000 ευρώ αναφορικά με τη ρύθμιση του άρθρου 44, που έχει να κάνει με το έτος 2012 για το οποίο έχει πληρώσει ήδη 1,2 εκατ. ευρώ. Όπως προ ημερών είχε γίνει γνωστό από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ανδρέα Δημητρέλο, το ποσό αυτό θα εξοφληθεί, μέσω της εκχώρησης των εσόδων από τον ΟΠΑΠ και, μάλιστα, θα καλυφθεί και ποσό για το 2013. Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος αυτού του έτους η «Ένωση» δεν κινδυνεύει να εκπέσει η ρύθμιση για το «44» και, κατά συνέπεια, να υπάρξουν διώξεις σε φυσικά πρόσωπα. Αυτό, βέβαια, αναμένεται να γίνει με την πτώχευση της ΠΑΕ και την εκκαθάρισή της βάσει του νόμου Αρβανιτόπουλου, που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2013. Σε αυτή την περίπτωση, ό,τι έσοδα και περιουσιακά στοιχεία της ΠΑΕ θα δοθούν μέσω της εκκαθάρισης προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη προς το Δημόσιο.

Ωστόσο, εφόσον εκπέσει η ρύθμιση, αυτομάτως θα αναβιώσουν τα χρέη της ΑΕΚ προ άρθρου 44. Κάτι που σημαίνει ότι θα ασκηθεί δίωξη σε όσους διετέλεσαν πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι στην ΠΑΕ. Μόνο που αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε όσους βρέθηκαν στο πόστο αυτό μέχρι το 2011 και στους υπόλοιπους. Στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι της ΑΕΚ μετά το 2011, είναι ο Σταύρος Αδαμίδης και ο Ανδρέας Δημητρέλος. Στους οποίους έχει ήδη ασκηθεί κακουργηματική δίωξη, ενώ οι προ 2011 θα διωχθούν σε βαθμό πλημμελήματος. Κι αυτό θα γίνει μέχρι και αρκετά χρόνια πίσω και την εποχή των Καρρά – Μελισσανίδη. Βέβαια, τα χρέη των τελευταίων είναι λίγα (ένα ποσό γύρω στα 40 εκατ. δραχμές, δηλαδή περίπου 120.000 ευρώ) και δεν θα έχουν πρόβλημα να τα καλύψουν.

Για αυτούς που είναι στην πρώτη κατηγορία αναμένεται να ακολουθηθεί η διαδικασία των Νικολαΐδη, Θανόπουλου, δηλαδή θα δικαστούν για πλημμεληματική παράβαση, θα πληρωθεί κάποιο ποσό και το θέμα σταματάει εκεί. Ωστόσο, οι Σταύρος Αδαμίδης και Ανδρέας Δημητρέλος κινδυνεύουν ακόμη και με φυλάκιση. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι σε ανύποπτο χρόνο ο δεύτερος είχε πει σε υπαλλήλους της ΑΕΚ πως: «Και να κάτσω μέσα στη φυλακή 3-4 χρόνια δεν πειράζει. Ας είναι, χαλάλι για την ΑΕΚ». Το θέμα είναι πως Νοτιάς και Παππάς «πούλησαν» με αυτόν τον τρόπο τους «μπροστινούς» τους και οι ίδιοι δεν αντιμετωπίζουν τον παραμικρό κίνδυνο για τα χρέη της «Ένωσης» όταν αυτά θα αναβιώσουν προ του άρθρου 44, δηλαδή όταν η ρύθμισή του εκπέσει.

Όπως πρώτοι το γράψαμε: Η ΑΕΚ στη Γ΄ Εθνική!

Είναι και επίσημο πλέον ότι η ΑΕΚ δεν θα αγωνιστεί τη νέα σεζόν στη Football League. Ο Ανδρέας Δημητρέλος απέστειλε την Πέμπτη έγγραφο που ανέφερε τη μη δήλωση της «Ένωσης» στο πρωτάθλημα της πρώην Β΄ Εθνικής, κάτι που σημαίνει ότι αυτομάτως υποβιβάζεται σε αυτό της Football League, δηλαδή της πρώην Γ΄ Εθνικής. Με σχετικό δημοσίευμά στην ιστοσελίδα της από την αρχή της φετινής σεζόν όταν και διαφαινόταν ο υποβιβασμός της ομάδας, αλλά και στις 15 Απριλίου όταν αυτός οριστικοποιήθηκε, η «Α» είχε πρώτη αποκαλύψει την εξέλιξη αυτή. Κι επιβεβαιώθηκε πλήρως…

Η εξέλιξη αυτή αλλάζει εν μέρει και τον «χάρτη» του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού τη θέση της ΑΕΚ στη Β΄ Εθνική θα πάρει μία ομάδα από τη Γ΄. Με τα υπάρχοντα δεδομένα επρόκειτο να προβιβαστούν στη Football League πέντε ομάδες από τον Βόρειο Όμιλο και έξι από τον Νότιο Όμιλο της Football League 2. Ωστόσο, με τον υποβιβασμό της «Ένωσης» στη Football League 2 θα πρέπει να καλυφθεί η θέση της στη Football League από ακόμη μία ομάδα της Γ’ εθνικής. Επειδή, λοιπόν, αυτό δεν προβλέπεται από το καταστατικό, για τη θέση αυτή θα αποφασίσει σχετικά το ΔΣ της Λίγκας.

Την επόμενη ημέρα σας την έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα φύλλα. Η ενεργή ενασχόληση του Δημήτρη Μελισσανίδη για το «χτίσιμο» της νέας ΑΕΚ είναι δεδομένη. Ο «Τίγρης» έχει ήδη κάνει τις πρώτες κινήσεις και για το αγωνιστικό με τον Τραϊανό Δέλλα να παραμένει στην τεχνική ηγεσία της ομάδας και τους Άκη Ζήκο, Νίκο Λυμπερόπουλο άμεσους συνεργάτες του. Ακούγεται έντονα η ανάληψη καθηκόντων προέδρου του Ντούσαν Μπάγεβιτς (όταν η ομάδα γίνει ξανά επαγγελματική, γιατί στη Γ΄ Εθνική θα είναι ερασιτεχνική), ενώ έχουν γίνει κινήσεις και για το γήπεδο που θα χρησιμοποιηθεί ως έδρα κι αυτό θα είναι, όπως όλα δείχνουν, του Ελληνικού ή του Αιγάλεω.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα