Έκθεση ιδεών το σχέδιο για την ανάπτυξη!

Το 110σέλιδο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τίτλο «Ελλάδα: Σχέδιο ανάπτυξης για το μέλλον», που έχει στα χέρια της η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και παρουσίασε σήμερα τα πιο σημαντικά του στοιχεία, αποτελεί περισσότερο «ευχολόγιο» της κυβέρνησης, παρά ολοκληρωμένη στρατηγική για το πώς θα έρθει η ανάπτυξη στη χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Το μεγαλύτερο βάρος του σχεδίου, το οποίο έχει αλλάξει ήδη δύο φορές με παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (την πρώτη φορά επέστρεψε με παρατηρήσεις 80 σελίδων στην Αθήνα), πέφτει στο παρελθόν και σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Οι τομείς για τους οποίους δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στο μέλλον είναι μικρής έκτασης, ενώ η ποσοτικοποίηση των στόχων είναι ελάχιστη.

Η ιδέα για την παρουσίαση ενός σχεδίου ανάπτυξης από την ελληνική κυβέρνηση ήταν γερμανικής έμπνευσης. Το Βερολίνο πίστευε ότι αν η Αθήνα παρουσίαζε ένα φιλόδοξο, συγκεκριμένο και δυνατό σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τα επόμενα χρόνια αυτό θα μπορούσε να πείσει το ΔΝΤ ότι η ανάπτυξη της χώρας θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που είχε προβλέψει αρχικά. Έτσι, θα προχωρούσε με αναθεώρηση των στόχων του προς τα επάνω, θα προέκυπτε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μικρότερη ελάφρυνση του χρέους, και έτσι ο συμβιβασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ήταν πιο ανώδυνος.

Όταν ξεκίνησε, όμως, όλη η διαδικασία, έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι το σχέδιο ανάπτυξης όχι μόνο δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει τις προβλέψεις του το Ταμείο, αλλά ότι γινόταν περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, καθώς διάφορες χώρες της Ευρωζώνης δεν του έδωσαν ιδιαίτερη σημασία.

Με τίτλους όπως «Δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», «Προώθηση μιας κοινωνικά προσανατολισμένης οικονομίας», «Πρασινίζοντας την οικονομία», η κυβέρνηση θέλει να βάλει το ιδεολογικό της πρόσημο σε ένα σχέδιο που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για την αύξηση των κατώτατων μισθών και για την επαναδιαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων. Οι τομείς που αναλύει και τονίζει ότι θα φέρουν την ανάπτυξη, όπως μεταφορές και εφοδιασμός, ενέργεια, γεωργικά είδη και διατροφή, μεταποίηση, ναυτιλία, φάρμακα, υγεία και περιβάλλον, τουρισμός και πολιτισμός, περιγράφονται με λίγα στοιχεία για το πώς θα αναπτυχθούν, ενώ η αίσθηση που έχει κανείς διαβάζοντας το σχέδιο, είναι ότι έχει γίνει περισσότερο συρραφή των διαφορετικών στόχων που έχει το κάθε υπουργείο, και ότι δεν πρόκειται για σχέδιο που αναλύει λεπτομερώς προς ποιες κατευθύνσεις θα κινηθεί η οικονομία.

Μία από τις λίγες επενδύσεις για τις οποίες υπάρχουν στο σχέδιο συγκεκριμένα νούμερα σχετικά με τα έσοδα που θα φέρει, είναι η ιατρική κάνναβη. Στην προηγούμενη πρόταση αναφερόταν συγκεκριμένα ότι «σύμφωνα με την κυβέρνηση, η εσωτερική παραγωγή και επεξεργασία θα μπορούσε να δημιουργήσει επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια». Στο τελευταίο σχέδιο, η παραπάνω ποσοτικοποίηση αφαιρέθηκε έπειτα από προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι η άδεια για ιατρική κάνναβη αφορά την καλλιέργεια, επεξεργασία και παραγωγή ολοκληρωμένων προϊόντων ιατρικής κάνναβης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι η παρακολούθηση και η αξιολόγηση του σχεδίου «θα γίνεται από μια πολιτική επιτροπή υψηλού επιπέδου, υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού», αναφέρεται στην τελευταία σελίδα του σχεδίου, ενώ σε τεχνικό επίπεδο την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων θα αναλάβει η Γενική Γραμματεία Συντονισμού.

Ολοκλήρωση προαπαιτουμένων

Να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα το αργότερο έως τις 10-12 Ιουνίου και να ψηφιστούν, όπως και το μεσοπρόθεσμο για τη διετία 2019-2020, ζήτησε χθες από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε ως κεντρικό θέμα την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, ωστόσο ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε την ευκαιρία για να ζητήσει την έγκαιρη ολοκλήρωση από πλευράς κυβέρνησης των αναγκαίων βημάτων, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στον οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά και στη συζήτηση για το χρέος. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε αποτίμηση της πορείας της τέταρτης αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή περιλαμβάνει σειρά θετικών μέτρων, τα οποία αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας υγείας και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας με το επίδομα ενοικίου.

Όσον αφορά το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο ερχόμενο Eurogroup, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αναφέρεται σε δύο καθοριστικές συνισταμένες: τις θεσμικές αλλαγές αφενός και τα χρηματοδοτικά εργαλεία αφετέρου. Μάλιστα, περιέγραψε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τις επιχειρήσεις.

Χωρίς λεπτομέρειες η μείωση της φορολογίας

Στο σχέδιο αναφέρεται ότι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων ετών είναι η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος φιλικού στις επενδύσεις, που θα είναι δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό. Ενώ από τη μια αναφέρει ότι αυτό το σύστημα «θα πρέπει να εξασφαλίσει τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, η οποία αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής», από την άλλη αναφέρει ότι «ο συνολικός φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλός, αλλά όχι τόσο υψηλός σε ευρωπαϊκή κλίμακα». Παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζει ότι η σταδιακή μείωση της φορολογίας αποτελεί βασικό στόχο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά το σχέδιο δεν μπαίνει σε καμία λεπτομέρεια όσον αφορά το πώς θα γίνει η μείωση και πόση θα είναι.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα