Έκθεση του ΔΝΤ: Φρένο στην ανάπτυξη πατάει η Ελλάδα

Επί τα χείρω αναθεώρησε το ΔΝΤ τις μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η χώρα αδυνατεί να ακολουθήσει την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ. Πρόκειται για την έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), που παρουσιάσθηκε στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου στην Ουάσιγκτον.

Πιο αναλυτικά το ΔΝΤ αναθεώρησε στο 2,4% την εκτίμηση του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης εφέτος, από 1,9% που ανέμενε τον Οκτώβριο. Η σύγκριση με την Ευρωζώνη δείχνει πως η Ελλάδα ακολουθεί να αναπτύσσεται «ασθμαίνοντας», με τον αποπληθωρισμό να αποτελεί σοβαρή πηγή αδυναμίας και την ανταγωνιστικότητα της χώρας να ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς. Ειδικότερα, στην έκθεση του Ταμείου που παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Μορίς Όμπσφελντ, αναθεωρούνται επί τα χείρω μια σειρά από μακροοικονομικά δεδομένα, σε σχέση με όσα προέβλεπε το Ταμείο πέρυσι τον Οκτώβριο.

Αισθητή είναι η αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης. Το ΔΝΤ εκτιμά πως το 2017 η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά μόλις 1,4% όταν τον Οκτώβριο έβλεπε ανάπτυξη με ρυθμό 1,8%. Για το 2018 το Ταμείο βλέπει πλέον ανάπτυξη 2% όταν προ εξαμήνου εκτιμούσε πως το ΑΕΠ θα αυξανόταν εφέτος κατά 2,6%! Αυτό που είναι όμως το πλέον ανησυχητικό είναι πως το ΔΝΤ δεν βλέπει συνέχιση της ανάπτυξης το 2019, αλλά επιβράδυνση και τοποθετεί στο 1,8% το στόχο για την αύξηση του ΑΕΠ το επόμενος έτος.

Αυτό δείχνει πως το Ταμείο επιμένει πως η Ελλάδα θα μείνει εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για πολλά χρόνια, κάτι που άλλωστε έχει ενσωματώσει σε όλες τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που έχει συντάξει από το 2015 έως σήμερα ! Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2019, ωστόσο η πρόβλεψη του Ταμείου είναι πολύ πιο απαισιόδοξη, κάτι που δείχνει πως στις εν εξελίξει συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ δεν λαμβάνουν υπόψη τα ίδια μεγέθη.

Αποπληθωριστικές πιέσεις

Αλλά οι αρνητικές αναθεωρήσεις του ΔΝΤ δεν αφορούν μόνον στην ανάπτυξη. Το Ταμείο θεωρεί πως η Ελλάδα τελεί ακόμη σε κλοιό αποπληθωριστικών πιέσεων, κάτι που κατέδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Μαρτίου. Το ΔΝΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,1% το 2017, όταν τον Οκτώβριο προέβλεπε αύξηση 1,2%.

Ωστόσο, για εφέτος προβλέπει πως ο τιμάριθμος θα ανέλθει μόλις στο 0,7% έναντι εκτίμησης 1,3% τον προηγούμενο Οκτώβριο! Για το 2019 το Ταμείο προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,1% σε μέσα επίπεδα.

Διογκωμένο έναντι των αρχικών του προβλέψεων βλέπει το ΔΝΤ και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος. Συγκεκριμένα εκτιμά πως αυξήθηκε κατά 0,8% του ΑΕΠ το 2017, όταν τον Οκτώβριο προέβλεπε αύξηση 0,2%. Για εφέτος θεωρεί πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα ανέλθει στο 0,8%, έναντι εκτίμησης 0,1% τον προηγούμενο Οκτώβριο. Για το 2019 το Ταμείο προβλέπει αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κατά 0,6%. Με απλά λόγια το Ταμείο φωτογραφίζει μια πιο αργή ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος, από αυτή που εκτιμούσε έξι μήνες νωρίτερα.

Μειώνεται η ανεργία

Το μόνο θετικό που προκύπτει από τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΔΝΤ είναι πως βλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας σε σχέση με έξι μήνες πριν. Συγκεκριμένα εκτιμά πως η ανεργία μειώθηκε στο 21,5% το 2017, όταν τον Οκτώβριο την τοποθετούσε στο 22,3%. Για εφέτος προβλέπει πως η ανεργία θα ανέλθει στο 19,8% έναντι εκτίμησης 20,7% τον προηγούμενο Οκτώβριο! Για το 2019 το Ταμείο προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 18%.

Τέλος, το Ταμείο προειδοποιεί στην έκθεσή του για την ανάγκη ταχείας μείωσης των κόκκινων δανείων κάτι που αναφέρει ως προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. «Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των κληρονομιών της κρίσης και για την άρση των σημαντικών περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης