Έλεος!!! Η Τουλουπάκη θα κρίνει τον «Ρασπούτιν» και τον… εαυτό της;

Αν –με πολύ παρασκήνιο– ο φάκελος Novartis επιστραφεί από τη Βουλή στη Δικαοσύνη, σύμφωνα με τη νομοθεσία πηγαίνει στα χέρια της Τουλουπάκη, για να κρίνει αν η ίδια(!!!) και ο Παπαγγελόπουλος(!!!) παρανόμησαν(!!!)

Μετά την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζαχαρή, σχετικά με τις αποδιδόμενες παράνομες πράξεις στον περιβόητο «Ρασπούτιν», ο οποίος είχε διατελέσει μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, όλος ο Tύπος και όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώρισαν στο πρόσωπο αυτό τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, υπεύθυνο για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Αμέσως η Νέα Δημοκρατία, ούσα η πλειοψηφούσα κοινοβουλευτική δύναμη, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για να διερευνήσει τα αποδιδόμενα στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αδικήματα. Ενδιάμεσα έγινε γνωστή, μέσω διαρροών, και η θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι εκτός ποινικής διερεύνησης της «σκευωρίας» της υπόθεσης Novartis θα είναι ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η θέση αυτή του πρωθυπουργού είναι σίγουρα μια πολιτική απόφαση, που μπορεί να γίνει αποδεκτή ή όχι από κάθε πολίτη, αλλά πάντως είναι μια καθαρή θέση που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών.

Όσον αφορά όμως ειδικά τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, από την αρχή της εβδομάδας και πριν ακόμη ο φάκελος της δικογραφίας φθάσει στη Βουλή, υπήρξε σειρά δημόσιων τοποθετήσεων  υψηλόβαθμων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την πορεία που  πρέπει να έχει η διερεύνηση της υπόθεσης. Αν, δηλαδή, πρέπει να ερευνηθεί πλήρως με καταθέσεις πλήθους μαρτύρων από την Προανακριτική Επιτροπή ή να επιστραφεί άμεσα ο φάκελος στην τακτική Δικαιοσύνη.

Πρώτη άνοιξε τον χορό των δηλώσεων η κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με ύφος τουλάχιστον  καθηγητού Νομικής  της Χαϊδελβέργης, απεφάνθη ότι ο  Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία και συνεπώς την εξέτασή του πρέπει να την κάνει η τακτική Δικαιοσύνη. Δεύτερος συνέχισε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «…Στο πλαίσιο της Επιτροπής θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα». Ακολούθησε ο υπουργός Γεωργίας, Μάκης Βορίδης, με δήλωσή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος εξειδίκευσε κατά κάποιον τρόπο τις απόψεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι οι παράνομες ενέργειες του Δημ. Παπαγγελόπουλου δεν έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων του αλλά επ’ ευκαιρία αυτών και συνεπώς   αρμόδια για να εξετάσει την υπόθεση είναι η τακτική Δικαιοσύνη.

Σήμερα δε το πρωί, το γαϊτανάκι αυτών των περίεργων δηλώσεων ολοκλήρωσε ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης και πραγματικός καθηγητής της Νομικής, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος δήλωσε: «…Κρίσιμο είναι κατά πόσον τα αδικήματα τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του κ. Παπαγγελόπουλου. Αν τελέστηκαν παράπλευρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει η δικογραφία να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη…»

Για κάποιον που δεν γνωρίζει τις εξειδικευμένες λειτουργίες τέτοιων υποθέσεων, μπορεί να θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση λειτουργεί απολύτως θεσμικά και σέβεται απολύτως το κράτος δικαίου, σε αντίθεση με ό,τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως κορυφαίοι νομικοί και επίσης εισαγγελείς ανωτάτου επιπέδου είναι κατηγορηματικά κάθετοι στη νομιμότητα ενδεχόμενης απόφασης της Προανακριτικής Επιτροπής στο να επιστρέψει ο φάκελος στη  Δικαιοσύνη.

Υποστηρίζουν ότι αν ο Δημ. Παπαγγελόπουλος πίεζε, προέτρεπε, υπεδείκνυε, απαιτούσε καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην Ελ. Τουλουπάκη να ασκήσει διώξεις, χωρίς σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία –κάτι που απεδείχθη από τις επτά αρχειοθετήσεις των φακέλων που αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα– είχε αυτήν τη δυνατότητα μόνο λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργός. Αν ήταν π.χ. εστιάτορας, οικοδόμος, ακόμη και απλός δικηγόρος, δεν θα είχε τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως ηθικός αυτουργός σε μια κακουργηματικής μορφής ποινική πράξη.

Ας πάμε όμως παρακάτω.

Σύμφωνα με έγκυρους και σοβαρούς νομικούς, το μόνο αδίκημα που μπορεί να αποδοθεί στον Δημ. Παπαγγελόπουλο είναι η ηθική αυτουργία σε κακουργηματική και πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποδοθεί κατηγορία για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας είναι να υπάρχει το βασικό έγκλημα, και στην προκειμένη περίπτωση το έγκλημα της κατάχρησης εξουσίας. Το πρόσωπο που θεωρητικά  μπορεί να έχει υποπέσει σε αυτό το αδίκημα είναι μόνο η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Κατά μια απλή έκφραση, όταν θα συνταχθεί κατηγορητήριο σε βάρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου, από τα δέκα, λ.χ., στοιχεία εις βάρος του, τα οκτώ πρέπει να τεκμηριώνουν την κατάχρηση εξουσίας που ενδεχομένως διέπραξε η Ελένη Τουλουπάκη (ως φυσικός αυτουργός) και τα δύο να αναφέρονται στον Δημ. Παπαγγελόπουλο (ως ηθικός αυτουργός).

Αν, όμως, στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας αποφασίσει να στείλει την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη, τότε θα συμβούν τα εξής: Σύμφωνα με το άρθρο 96 του Ν.4623/2019 (ο δεύτερος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας) ορίζεται ότι «Στην παράγραφο 3 του άρθρου 35 του Ν.4620/2019 πριν από τη λέξη βουλευτές προστίθενται οι λέξεις υπουργοί, υφυπουργοί».

Σύμφωνα με το άρθρο 35 παρ.3 του Ν. 4620/2019 ορίζεται ότι «Στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα  εγκλημάτων Διαφθοράς υπάγονται τα κακουργήματα που διαπράττουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούμενοι από την ιδιότητα τους υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς…».

Αν δηλαδή η Νέα Δημοκρατία κάνει το λάθος να στείλει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου στην τακτική Δικαιοσύνη, τότε ο φάκελος αυτός θα πάει στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τα επόμενα δύο χρόνια, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία θα πρέπει να κρίνει,  πρώτον, αν αυτή  η ίδια έχει διαπράξει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και, δεύτερον, αν σε αυτό έχει συμπράξει ο τέως αναπληρωτής Δικαιοσύνης(!!!).

Τελικά, η Τουλουπάκη, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει νόμιμος αναπληρωτής της και ούτε μπορεί να τοποθετηθεί τώρα, θα κρίνει αν έχει διαπράξει παράνομες πράξεις ο… εαυτός της και ο πρώην πολιτικός προϊστάμενός της Δ. Παπαγγελόπουλος(!!!).

Ειλικρινά, τέτοιο ενδεχόμενο ευτελισμού της δημόσιας ζωής είναι αδύνατον να  δεχθούμε ότι θα προκύψει, ενδεχομένως και από παρασκηνιακές  ενέργειες. Προτιμάμε να πιστεύουμε ότι, αν υπάρχει σκέψη για επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη, τότε τα νομικά μυαλά της κυβέρνησης θα έχουν κάνει ένα μεγάλο λάθος, όταν μέχρι τώρα η νομική τους επάρκεια δεν αμφισβητείται…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα