Ελευθεροτυπία α-λα τούρκα – «Δεν μας αρέσουν τα ρεπορτάζ σας, δεν παίρνετε διαφήμιση»

Στην Τουρκία του Ερντογάν, 72 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι, ενώ τουλάχιστον 12.000 έχουν βρεθεί κατηγορούμενοι για άρθρα και ρεπορτάζ που έχουν γράψει

Μόνο για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατική αντιμετώπιση των ΜΜΕ δεν φημίζεται το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία, αλλά ότι η λογοκρισία θα γινόταν σε “κοινή θέα” και με την έγκριση της δικαστικής εξουσίας ξεπερνά και την πιο… απροκάλυπτη φαντασία.

Το πιο πρόσφατο θύμα αυτής τη πρακτικής είναι η εφημερίδα Cumhuriyet η οποία στραγγαλίζεται οικονομικά επειδή τα ρεπορτάζ της ενοχλούν τον “σουλτάνο” Ταγίπ. Συγκεκριμένα, το… έγκλημα της τουρκικής εφημερίδας είναι ότι από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει 15 άρθρα για τα οποία εξέφρασε εγγράφως τα παράπονά του ο Φαχρετίν Αλτούνο, επικεφαλής των Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας. Πριν, μάλιστα, προλάβει να στεγνώσει το μελάνι των γραπτών παραπόνων του Αλτούνο έσπευσε η αρμόδια Υπηρεσία Διαφημίσεων Τύπου (BİK) της Τουρκίας να “σωφρονίσει” την Cumhuriyet απαγορεύοντάς της να δημοσιεύει κρατικές διαφημίσεις για 45 ημέρες.

Στην τουρκική εφημερίδα θεώρησαν ότι κινούμενοι δικαστικά θα βρουν το ΄δίκιο τους αλλά η προσφυγή τους πήγε… άπατη και το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειωθούν οι ημέρες του οικονομικού εμπάργκο από 45 σε 28.

«Παρά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλαχμίτ Γκιουλ για τα προβλήματα του δικαστικού συστήματος, το δικαστικό σώμα, που θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητο, συνεχίζει να χρησιμοποιείται σαν “ραβδί” για να φιμώνεται ο επικριτικός Τύπος» γράφει σήμερα η εφημερίδα.

Οι τουρκικές αρχές επιδιώκουν να βάλουν φίμωτρo στον Τύπο, ενώ η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί δημοκρατική μεταρρύθμιση, ανέφερε ο πρόεδρος της τουρκικού Συνδικάτου Δημοσιογράφων (TGS), Γκιοκχάν Ντουρμούς.

«Η κυβέρνηση», συμπλήρωσε, «προσπαθεί να κάνει τις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης και της Cumhuriyet να σιωπήσουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδικάτου, σήμερα

Η «μέθοδος» της κυβέρνησης αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς για τον Τύπο είναι άκρως αποτελεσματική. Το κόστος παραγωγής του έντυπου Τύπου έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την πτώση της ισοτιμίας της λίρας με το δολάριο. Για να επιβιώσουν οικονομικά οι εφημερίδες εξαρτώνται όλο και πιο πολύ από τα έσοδα των κρατικών διαφημίσεων που μοιράζει αναλογικά με την κυκλοφορία, η Υπηρεσία Διαφημίσεων Τύπου (BİK).

Και η BİK εκδίδει όλο και περισσότερες απαγορευτικές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια συνήθως … δι’ ασήμαντον αφορμήν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα