«Ελλάδα και Τουρκία να μην μείνουν δέσμιες της ιστορίας τους»

Αγαστές σχέσεις και εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς επιθυμεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με τα όσα είπε στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

«Ήταν θέλημα του… Θεού/ Αλλάχ να γειτνιάζουν Ελλάδα και Τουρκία και τώρα οι δύο χώρες πρέπει να επωφεληθούν από αυτό το γεγονός… από την καλή ζαριά του Θεού», δηλώνει στη συνέντευξη και προσθέτει πως «εργάζομαι εδώ και 25 χρόνια για να υπάρχει ειρηνική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν πρέπει να μείνουν δέσμιες της ιστορίας τους». Ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ακόμα πως οι δύο χώρες πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ιστορία με θετικό τρόπο για το μέλλον, αλλά να μην παραμένουν δέσμιες σε αυτή, ενώ ξεκαθαρίζει πως «ουδέποτε ζήτησα να γίνει επίθεση στην Τουρκία».

«Το συμφέρον μας δεν είναι πάντα κοινό, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα, όπου το όφελος Ελλάδας-Τουρκίας ταυτίζεται και πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτά τα ζητήματα», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών. Προσέθεσε δε ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για την ασφάλεια στο Αιγαίο μίλησε ο κ. Κοτζιάς έπειτα, ενώ σχολίασε ότι οι εναέριες παραβιάσεις, που σημειώνονται, είναι ένα αρνητικό γεγονός.

Σε ερώτηση σχετικά με την κίνηση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, να ρίξει στεφάνι στα Ίμια, ο κ. Κοτζιάς διαβεβαίωσε ότι συνολικά η κυβέρνηση έχει καλές προθέσεις, ενώ τόνισε ότι ο κ. Καμμένος θα επισκεφτεί την Τουρκία τον ερχόμενο Δεκέμβριο, έπειτα από επίσημη πρόσκληση, και αναμένεται να λάβει χώρα μια εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κίνηση στα Ίμια είναι μια συνηθισμένη κίνηση, χωρίς επιθετικό χαρακτήρα, αλλά με χαρακτήρα απόδοσης τιμής, διευκρίνισε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα και η Ελλάδα έχασε εκεί αξιωματούχους, «για τους οποίους αφήσαμε λουλούδια, ούτε τανκς, ούτε αεροπλάνα».

Ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε ακόμα πως «δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, ώστε να πω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά είμαι αρκετά αισιόδοξος, ώστε να υποστηρίζω ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις». Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ζήτημα, τονίζοντας ότι ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντσί, αισθάνεται, ακόμα, Κύπριος και διατηρεί την κυπριακή του ταυτότητα. Νομίζω ότι τώρα υπάρχει μια καλή ευκαιρία, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, ενώ εκτίμησε πως η γενιά αυτή θα μπορούσε να καταλήξει σε μια καλή συμφωνία, όμως αν όχι τώρα, στο μέλλον θα είναι δυσκολότερα επιτεύξιμη.

«Οι Τουρκοκύπριοι είχαν δύσκολα χρόνια το 1963-1964, λόγω της συμπεριφοράς του τμήματος του άλλου πληθυσμού στην Κύπρο.  υτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσει τη δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να πάρουν τα μέγιστα δικαιώματα που ζητούν…  Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν κοινότητες, μειονότητες … Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται, πιστεύουν και ζουν με τη σκέψη ότι η Κύπρος είναι το δικό τους σπίτι, το δικό τους νησί», κατέληξε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα