ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Δεν τις σκιάζει φοβέρα καμιά…

Πετρελαιοειδή και καύσιμα οι προϊοντικοί κλάδοι της εξωστρέφειας, αλλά το υποκείμενο νόσημα του εμπορικού ελλείμματος παραμένει… ανίατο, αφού την ανηφόρα πήρε και ο δείκτης των εισαγωγών

Ούτε ακρίβεια, ούτε πόλεμος, ούτε… φοβέρα καμία δεν «σκιάζει» όπως φαίνεται τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς συνεχίζοντας την φόρα των τελευταίων ετών «έγραψαν» τον Απρίλιο ένα ισχυρό αυξητικό πρόσημο της τάξης του +28,5%, με τους περισσότερους κλάδους να έχουν ανοδικές επιδόσεις στο εξεταζόμενο διάστημα.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) που «ακτινογράφησαν» τα  προσωρινά στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής, τον χορό της ισχυρής εξωστρέφειας έσυραν –στις κατηγορίες που η αξία τους είναι μεγαλύτερη των 500 εκατομμυρίων ευρώ– τα πετρελαιοειδή-καύσιμα με +79,9%, τα βιομηχανικά προϊόντα με +40,1% (σ.σ. τα διάφορα βιομηχανικά αυξήθηκαν κατά 7%) και η κατηγορία τροφίμων και ζωντανών ζώων με +14,9%. Αυξητικά κινήθηκαν, επίσης, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους οι εξαγωγές στην προϊοντική κατηγορία μηχανήματα με +20,7%. Τέλος, στα λάδια και στα εμπιστευτικά προϊόντα (σ.σ. τα  προϊόντα που προστατεύονται με πατέντα) η αύξηση που καταγράφεται στις εξαγωγές τους είναι μεν σημαντική (9,3% και 25%, αντίστοιχα), όμως η αξία τους είναι χαμηλή.

Την αντίθετη –καθοδική– φορά είχαν οι εξαγωγές χημικών με μείωση της τάξης του -7,5%, ενώ ακολούθησαν οι χαμηλότερες σε αξία Πρώτες Ύλες με μείωση όμως κατά -8% και τα Ποτά & Καπνός με -4,1%, σε σχέση με την Απρίλιο του 2021.

«Ανιάτο» νόσημα το εμπορικό έλλειμμα 

Τα χαμόγελα για τις αντοχές και τις επιδόσεις που «γράφουν» οι ελληνικές εξαγωγές μετριάζονται από την ταυτόχρονη άνοδο των εισαγωγών που κάνει η χώρα, γεγονός που καθιστά… ανίατο το χρόνιο υποκείμενο νόσημα του εμπορικού ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές τον περασμένο Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ ή κατά 36,2% και ανήλθαν σε 6,85 δισ. ευρώ έναντι 5,03 δισ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση του περσινού Απριλίου. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 4,72 δισ. ευρώ από 3,83 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 888,3 εκατ. ευρώ ή κατά 23,2%.

Αποτέλεσμα; Τον φετινό Απρίλιο το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 909,7 εκατ. ευρώ, ή κατά 49,5%, στα -2,75 δισ. ευρώ από -1,84 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα επίσης αυξήθηκε, στα -2 δισ. ευρώ από -1,42 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 582,6 εκατ. ευρώ ή κατά 41,1%.

Σε επίπεδο τετραμήνου (Ιανουάριος-Απρίλιος 2022) οι εισαγωγές συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών αυξήθηκαν υπέρμετρα κατά 45,6% (+8,46 δισ. ευρώ), με τη συνολική αξία τους να διαμορφώνεται στα 27,02 δισ. ευρώ έναντι 18,56 δισ. ευρώ κατά το ίδιο τετράμηνο του 2021. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 18,88 δισ. ευρώ από 14,45 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 4,43 δισ. ευρώ ή κατά 30,7%. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το εμπορικό έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου του 2022 αυξήθηκε κατά 4,72 δισ. ευρώ ή κατά 71,6%, στα -11,30 δισ. ευρώ από -6,58 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα -7,89 δισ. ευρώ από -5,37 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 2,51 δισ. ευρώ ή κατά -46,8%.

Η επίδοση των ελληνικών εξαγωγών ανά γεωγραφικό προορισμό

Σύμφωνα, πάντα, με την μελέτη των δεδομένων από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και από το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), οι ελληνικές εξαγωγές είχαν μεγάλη… πέραση και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε Τρίτες Χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απορρόφηση ελληνικών προϊόντων από τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου αυξήθηκε κατά 29,1% και κατά 27,8% από τρίτες αγορές. Αν, τώρα, βγουν από την εξίσωση τα πετρελαιοειδή, η εικόνα διαφοροποιείται, με τις ελληνικές εξαγωγές να καταγράφουν μεγαλύτερη αύξηση προς τις χώρες της Ε.Ε. κατά 15,4% και πολύ μικρότερη προς τις Τρίτες Χώρες, με άνοδο κατά 7,6%.

Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυτό παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο και άγγιξε το 54,3% έναντι 54% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ανάλογη είναι η εικόνα που καταγράφεται για το ποσοστό των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες, που διαμορφώθηκε στο 45,7% έναντι 46%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται στο 66,4% και των τρίτων χωρών στο 33,6%.

Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου του 2022, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκε εντυπωσιακά προς τις χώρες της Ε.Ε. (34,2%) ενώ προς τις Τρίτες Χώρες αυξήθηκε σημαντικά (27,8%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν άνοδο προς τις Χώρες της ΕΕ κατά 22,6% και λίγο μικρότερη προς τις Τρίτες Χώρες κατά 18,3%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα