Ελληνική NOTAM δεσμεύει πέντε περιοχές στο Αιγαίο για να «μπλοκάρει» το 4ο τουρκικό γεωτρύπανο

Η Ελλάδα απαντά στις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων

Να προλάβει τις κινήσεις της Άγκυρας επιχειρεί η Αθήνα εν όψει της εξόδου στην Ανατολική Μεσόγειο του τέταρτου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Αλπαρσλάν».

Μέσω της ΝΟΤΑΜ Α1781/22, η Ελλάδα δεσμεύει πέντε περιοχές για ασκήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η δέσμευση των περιοχών είναι από τις 21 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για το χρονικό διάστημα που συμπεριλαμβάνει κα τις αρχές Ιουλίου που υπάρχει η σχετική δήλωση από την πλευρά της Τουρκίας για το γεωτρύπανο.

Ετοιμάζεται για γεωτρήσεις

«Το τέταρτο πλοίο-γεωτρύπανο της Τουρκίας που διαθέτει επίσης ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης και πλήρωμα 200 ατόμων μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.200 μέτρων. Οι προετοιμασίες του πλοίου στο λιμάνι Τάσουτζου για γεωτρήσεις θα διαρκέσουν περίπου δυο μήνες. Το πλοίο θα είναι έτοιμο για αποστολή στη Μεσόγειο στις αρχές Ιουλίου» έγραφε το τουρκικό δίκτυο TRT στις 11 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Hellas Journal, oι Επιτελείς γνωρίζουν βεβαίως πως κάτι τέτοιο δεν θα αποτρέψει την Άγκυρα, εφόσον έχει αποφασίσει να εφαρμόσει το σχέδιο της και ν’ ανάψει το φιτίλι, να στείλει δηλαδή το γεωτρύπανο ή ένα εκ των ερευνητικών πλοίων σε τμήμα της θαλάσσιας περιοχής του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Όμως, εφόσον βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, άρα και συσσώρευση Ελληνικών δυνάμεων, τα δεδομένα είναι άλλα και για το τουρκικό Επιτελείο που σίγουρα θα επανεξετάσει κάθε κίνηση, εκτός κι αν η εντολή που έχει είναι να ρίξει γροθιά στο «μαχαίρι».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα