ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ: Από επιστολές (στήριξης) άλλο τίποτα…

Απαντηση-εξπρές του Μάικ Πομπέο στον Ν. Δένδια στην οποία αποδοκιμάζονται οι τουρκικές ενέργειες

Ακόμη μία επιστολή συμμαχικής στήριξης (στα λόγια για να μην ξεχνιόμαστε) της Ελλάδας έναντι των τουρκικών προκλήσεων έφερε ο… ταχυδρόμος στην Αθήνα και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αποστολέας της ο επικεφαλής το αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, ο οποίος λίγες ημέρες μετά από σχετική επιστολή του Νίκου Δένδια απάντησε τάχιστα (σ.σ. κι αυτό σχολιάστηκε με ιδιαιτερη ικανοποίηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ) στον Έλληνα ομόλογό του υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ «αποδοκιμάζουν» τις συνεχιζόμενες τουρκικές έρευνες σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα έχει δυνητική δικαιοδοσία.

Σύμφωνα με τον Μ. Πομπέο οι μονομερείς ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι την αύξηση της έντασης στην περιοχή, ενώ ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τονίζει ότι οι απειλές, οι προσπάθειες εκφοβισμού και εξαναγκασμού, καθώς και οι στρατιωτικές δραστηριότητες, δεν θα επιλύσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θυμίζεται ότι στην προ ολίγων ημερών επιστολή που Νίκου Δένδια προς τον Μ. Πομπέο περιγράφονταν αναλυτικά οι τελευταίες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, και η Ελλάδα έλαβε τα εύσημα της αμερικανικής διπλωματίας με τον Μ. Πομπέο  να επαινεί τη χώρα μας, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, επιθυμεί την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισήμανε ότι η χώρα μας συνεχίζει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου.

Τέλος στην απάντηση του προς τον Ν. Δένδια ο Μ. Πομπέο υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ, όπως και η Ελλάδα, επιθυμούν τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα αναπτυχθεί η συνεργασία με γνώμονα πάντα το Διεθνές Δίκαιο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα