Ελπίζουν όλοι σε επαναπροσέγγιση

Αυτές τις ημέρες η τρικομματική κυβέρνηση συμπληρώνει ένα χρόνο παραμονής στην εξουσία. Όμως η επέτειος του ιδιόμορφου αυτού «γάμου» των τριών κομμάτων δεν εορτάζεται με τις ανάλογες εκδηλώσεις. Αντίθετα μοιάζει σαν να οδηγείται πολύ πιο εύκολα στο διαζύγιο. Μάλιστα, στο Μαξίμου έκαναν τεράστια εντύπωση τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να ανατρέψουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί μεταξύ των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, που βλέπουν υπόγειες συμφωνίες για τη μεγάλη Κεντροαριστερά, ενώ αντιμετωπίζουν με προβληματισμό τις παραινέσεις Μπίστη για διάλυση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και την ίδρυση νέα Σοσιαλδημοκρατικής παράταξης. Ταυτόχρονα βλέπουν πως και ο Τσίπρας κατηγορείται ακόμη και από συντρόφους του για στροφή στη Σοσιαλδημοκρατία και γι’ αυτόν τον λόγο ανησυχούν. Πάντως, όλοι περιμένουν τη νέα σύσκεψη κορυφής, για το εάν θα υπάρξει αναθέρμανση των σχέσεων, ή οριστικό διαζύγιο.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται στο Ελσίνκι, μετά από μία περίοδο «αυτοσυγκράτησης» έναντι των «χτυπημάτων» των κυβερνητικών εταίρων, πέρασε στην αντεπίθεση, διακρίνοντας, προφανώς, τον κίνδυνο περαιτέρω αποσυσπείρωσης της κυβερνητικής συνοχής. Οι τακτικοί του συνομιλητές γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αλλά και την απόφασή του να μην τραβήξει το σκοινί στα άκρα, διότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τις μέχρι ισορροπίες, ενώ πιθανότατα θα λειτουργούσε ως «νερό στο μύλο» της Χρυσής Αυγής. Οι ίδιοι κύκλοι παραδέχονται ότι η κατάσταση τείνει να υπερβεί τα εσκαμμένα και ότι το γαϊτανάκι των διαρκών αντιπαραθέσεων επί παντός επιστητού δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα κοπεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Η πρώτη προσέγγιση που σημειώθηκε στη διακομματική επιτροπή για τον φόρο στα ακίνητα έδωσε μία μικρή ανάσα ανακούφισης στο κυβερνητικό επιτελείο που ευελπιστεί ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα πέσουν οι τόνοι.
Κάτι τέτοιο θα διευκολύνει, όπως εκτιμούν, και την επαναπροσέγγιση των τριών πολιτικών αρχηγών, τους οποίους ο κ. Σαμαράς προτίθεται να καλέσει σε νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα. Η συνάντηση, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη, αφού και οι τρεις πλευρές θα προσέλθουν αποφασισμένες να θέσουν όρια και προϋποθέσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας. Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι θα βρεθεί κοινός τόπος, καθώς ουδείς πραγματικά επιθυμεί σε αυτή τη φάση την προσφυγή στις κάλπες.

Το ερώτημα που θέτουν όλοι είναι αν έχει την ίδια άποψη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ίσως και να μην έχει να χάσει πολλά από τα λίγα που του έχουν μείνει, με μία ηρωική έξοδο. Υπ’ αυτή την έννοια, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα διαχειριστεί ο πρωθυπουργός το πιεστικό αίτημά του για μεγαλύτερη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, και πιθανότατα και του ιδίου στην κυβέρνηση.

Η ΟΝΝΕΔ

Το 9ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ θα λάβει χώρα την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουνίου στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Μουρούτσος» του Δήμου Δάφνης – Υμηττού Αττικής. Με απόφαση του νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, το συνέδριο θα μετατραπεί σε αρχών και θέσεων και στο τέλος των εργασιών του θα δημοσιευθεί πολιτική διακήρυξη. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ορίζεται το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος.

Οι εκλογές ανάδειξης συνέδρων θα πραγματοποιηθούν με βάση όσα ορίζονται από τη Γενική Εγκύκλιο ανάδειξης συνέδρων για το 9ο τακτικό συνέδριο, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της οργάνωσης μας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθεί ο ιστότοπος του συνεδρίου, με τις απαιτούμενες πληροφορίες για τις διαδικασίες, την εγγραφή στον κατάλογο των ομιλητών καθώς και τη δήλωση συμμετοχής συνέδρων ως ex officio.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα