Εμβολιασμός: Έτοιμη η κυβέρνηση για την 3η δόση στον γενικό πληθυσμό

Έτοιμη δηλώνει η κυβέρνηση για τη χορήγηση της 3ης δόσης στον γενικό πληθυσμό, χωρίς όμως να έχει δοθεί η τελική έγκριση από το ΕΜΑ.

Τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το Eυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) τονίζουν ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη χορήγησης ενισχυτικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με το in.gr, το πλάνο είναι η χορήγηση της τρίτης δόσης να ξεκινήσει με τους πολίτες 85 ετών.

Η πλατφόρμα θα ανοίγει ανά πενταετία, όπως έγινε και πέρσι με τις πρώτες δόσεις, προκειμένου να εμβολιαστούν οι πολίτες των 60 ετών και άνω, ενώ στο σχέδιο έχει συμπεριληφθεί ακόμη και ο εμβολιασμός των πολιτών κάτω των 60 ετών, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει σχετικά σύντομα.

Αν και το σχέδιο είναι έτοιμο, αυτό που κρίνεται απαραίτητο είναι το  «πράσινο φως» που πρέπει να δώσουν οι επιστήμονες. Και όπως έχουν τονίσει πολλάκις αρμόδιοι της κυβέρνησης, αν δεν δοθεί το «οκ» από τις Επιτροπές των ειδικών τότε δεν προχωράει τίποτα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι ειδικοί εισηγήθηκαν  προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές να προχωρήσει άμεσα ο επαναληπτικός εμβολιασμός των υγειονομικών, αφενός διότι είναι σημαντικά εκτεθειμένοι σε σύγκριση με άλλες ομάδες πληθυσμού στον κορωνοϊό, αφετέρου γιατί για μεγάλο αριθμό υγειονομικών έχει συμπληρωθεί το διάστημα των 6-8 μηνών από τον εμβολιασμό και συνεπώς της υψηλής προστασίας που είχαν έναντι του κορωνοϊού. Επιπλέον, η αναμνηστική δόση στους υγειονομικούς θα ενισχύσει το τείχος ανοσίας και ενόψει της δύσκολης χειμερινής περιόδου που αναμένεται να υψωθεί και πάλι ένα ακόμη κύμα κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε πρώτη φάση έκριναν ότι είναι αναγκαίος ο επαναληπτικός εμβολιασμός, εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους, στους διαμένοντες στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα