Ένα δισ. ευρώ «έφυγε» από τις τράπεζες σε 1,5 μήνα!

Κατακόρυφη πτώση, που υπολογίζεται σε περίπου ένα δισ. ευρώ, καταγράφεται στο υπόλοιπο των καταθέσεων των Ελλήνων τις τελευταίες εβδομάδες και συγκεκριμένα από την έναρξη του φθινοπώρου.

Η εκτίμηση, που προέρχεται από τραπεζικές πηγές, συνδέεται άμεσα με την έκρηξη των φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς τον Σεπτέμβριο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου έχουν καταβληθεί μέσω της τραπεζικής οδού, φόροι ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, οι καταθέσεις στις τράπεζες αναμένονται να υποχωρήσουν κάτω από το επίπεδο των 162,2 δισ. ευρώ που βρέθηκαν τον Αύγουστο, όπως ανέφεραν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με τάση περαιτέρω συρρίκνωσης. Αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί αναφορικά με την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος, η οποία έχει οδηγήσει στη συσσώρευση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων τους τελευταίους μήνες του χρόνου. Άλλωστε, πέρα από τον φόρο εισοδήματος, το ίδιο διάστημα και με καταληκτική ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2014, θα πρέπει να πληρωθεί και ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας τόσο για το 2011 όσο και το 2012.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η εξέλιξη αυτή ανακόπτει την πορεία σταθεροποίησης που είχε καταγραφεί τους τελευταίους μήνες σε ό,τι έχει να κάνει με τις καταθέσεις. Ακυρώνεται, δηλαδή, η προσπάθεια των τραπεζών να αυξήσουν το επίπεδο της ρευστότητας, ενώ αντίθετα παγιώνεται η παρουσία της Ελλάδας στην πρώτη θέση των χωρών της Ευρωζώνης με σταθερή εκροή καταθέσεων από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης κατά το 2009.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία διαφοροποιούνται σε σχέση με αυτά που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες συρρικνώθηκαν από 244,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008 στα 169,9 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου 2013. Οι απώλειες φτάνουν στα 74,3 δισ. ευρώ ή αλλιώς στο 27%.

Αντίθετα, στην Ιρλανδία, οι καταθέσεις μειώθηκαν από τα 217,1 δισ. ευρώ το 2009 στα 197,3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2013, καταγράφοντας απώλειες μόλις κατά 19,8 δισ. ευρώ. Επίσης, στην Ισπανία, το τραπεζικό σύστημα της οποίας έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, η μείωση των καταθέσεων περιορίζεται στο 9%, είναι δηλαδή τρεις φορές μικρότερη σε σύγκριση με τη δική μας.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, η οποία αφορά τις χώρες εκείνες οι πολίτες των οποίων, το ίδιο ακριβώς, διάστημα, κατόρθωσαν να αυξήσουν τις καταθέσεις τους. Μεγάλες ωφελημένες αναδεικνύονται οι Γερμανία (3,1 τρισ.), Γαλλία (2 τρισ.), Ιταλία (1,5 τρισ.), Βέλγιο (508 δισ.), Λουξεμβούργο (241,5 δισ.) και Ολλανδία (916 δισ.). Συνολικά, σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί στα 10,9 τρισ. ευρώ έναντι 9,7 τρισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2008.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα