Ενέσεις αισιοδοξίας και απελευθέρωση από τα μνημόνια

Σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που περνά η χώρα είναι αναγκαίες οι ενέσεις αισιοδοξίας. Έτσι θα βρουν το κουράγιο και οι πολίτες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί τα μπιλιετάκια της εφορίας για διαφόρου είδους πληρωμές.

Πάνω σε αυτό τον καμβά σχεδιάζουν τον Μαξίμου την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αναμένεται να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας, τη σταδιακή έξοδο από την κρίση και την οριστική «απελευθέρωση» από τα δυσβάσταχτα μνημόνια, που έχουν ισοπεδώσει την ελληνική κοινωνία από τον Μάιο του 2010.Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις για το αν και πότε η Ελλάδα θα αλλάξει σελίδα και θα βγει από την κρίση, που είναι και το μείζον ζητούμενο για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποχώρηση του ΔΝΤ από τη χώρα μας με την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής το 2014, όπως θα τονίσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του η οποία θα είναι διαρθρωμένη πάνω σε τρεις βασικούς άξονες.

 

•     Ο πρώτος αφορά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες και τα νοικοκυριά, όπως η βαριά φορολογία, οι πλειστηριασμοί και τα χαράτσια. Αυτό που αναμένεται να πει ο κ. Σαμαράς, στέλνοντας και ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί.

•     Νέα μέτρα περικοπών δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία και δεν πρόκειται να τα υιοθετήσει ο ίδιος, θα ξεκαθαρίσει σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι η προσπάθεια από εδώ και πέρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία θα αποτελούν και τον δεύτερο άξονα της ομιλίας του. Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναμένεται να προαναγγείλει και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων, πάντα υπό την υφιστάμενη οικονομική πραγματικότητα, αλλά και κινήσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση έμμεσων φόρων (ΔΕΗ, τέλη κυκλοφορίας κλπ), με τη θέσπιση αυστηρών κοινωνικών κριτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται και άλλα μέτρα ανακούφισης, όπως μια πιο ορθολογική φορολόγηση των οχημάτων με βάση κάποια κριτήρια, όπως ο κυβισμός, η παλαιότητα και η περιορισμένη κυκλοφορία μέσα στο έτος. Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός θα προαναγγείλει την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για όσους φοροδιαφεύγουν και την επιβράβευση όσων είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

•    Ο τρίτος βασικός άξονας της ομιλίας του κ. Σαμαρά, ο οποίος θα βάλει τέλος και στα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θα περιλαμβάνει το πλάνο εξόδου της χώρας από την κρίση.

 

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα καταλήγει στην αποχώρηση του ΔΝΤ και της τρόικας από την Ελλάδα με το τέλος του μνημονίου το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας έχει επιτύχει όλους τους συμφωνηθέντες στόχους και έχει εξασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, που θα είναι κατά πολύ μικρότερες από τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε μόνο τυχαίες δεν ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, όπου εκτιμά ότι η χώρα μας θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές χρέους για να «δοκιμάσει τα νερά» το β’ εξάμηνο του 2014, εάν επιστρέψει στην ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του έτους και εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Σεμνά και σοβαρά

Επίσης ο πρωθυπουργός που θα ζητήσει και φέτος από τους υπουργούς, γραμματείς και επικεφαλής Οργανισμών να κινηθούν με σεμνότητα και σοβαρότητα και να μην μεταβούν στη Θεσσαλονίκη κάνοντας χωρίς λόγο έξοδα, θα αναφερθεί και στο θέμα της ανεργίας παρουσιάζοντας ένα νέο πρόγραμμα για τη στήριξη κυρίως των νέων, κοστολογημένο και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ θα αναλύσει και την προσπάθεια για περαιτέρω εξορθολογισμό του Δημοσίου.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός και στους στόχους της ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014 και τα οφέλη που μπορεί να έχει η χώρα μας από τη θέση αυτή στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές περιβάλλον.

 

Τα οργανωτικά

Στα οργανωτικά ζητήματα των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ, που θα γίνουν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου από τον πρωθυπουργό, επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κ. Σαμαράς θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη το πρωί του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου, θα παραστεί στην τελετή αγιασμού και στις 10 το πρωί θα μιλήσει σε εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και τοπικών αρχών στην αίθουσα Corona της ΔΕΘ. Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτό και δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Την ερχόμενη Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα με τους εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι θα τον ενημερώσουν για τα θέματα που τους απασχολούν εν όψει της επίσκεψης του για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Παρών στην σύσκεψη θα είναι και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου.

Σχετικά με τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί την ημέρα των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ (στις 6 το απόγευμα) από τη ΓΣΕΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και την ΕΔΟΘ στο άγαλμα του Βενιζέλου, από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους και από κατοίκους της Χαλκιδικής, που αντιδρούν στην εξόρυξη Χρυσού στις Σκουριές, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ο κ. Καράογλου έχει δηλώσει πως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να σεβαστούν τον θεσμό της ΔΕΘ και την πόλη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα