«Εντός Δεκεμβρίου η συμφωνία με την τρόικα»

Συνάντηση με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς. Αμφότεροι συζήτησαν για την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. αλλά και για θέματα όπως την ανάπτυξη, την ανεργία των νέων και την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βγαίνει πιο δυνατή από την κρίση», δήλωσε πεπεισμένος πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και εξέφρασε την αισιοδοξία τους για αίσια ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μέχρι τα τέλη του έτους.

Από τη πλευρά του ο Πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως «οι προτάσεις της μας είναι προς όφελος της Ελλάδας, με στόχο να μπορέσει να ξανακερδίσει τις διεθνείς αγορές. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τους Έλληνες».

Ειδικότερα, την πλήρη στήριξή του στις ελληνικές προσπάθειες για έξοδο από την κρίση ενόψει και της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014 εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε πως «η χώρα μας θα αναδείξει όλες τις δυνατότητές της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και δήλωσε «πεπεισμένος» πως η Ελλάδα βγήκε πιο δυνατή από την κρίση. «Θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα της ανεργίας αφού το θέμα απασχολεί την Ευρώπη στο σύνολό της αλλά και την Ελλάδα», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Να αποδείξουμε πως ο Νότος της Ευρώπης είναι ζωντανός»

Αναφερόμενος στην τραπεζική ένωση, είπε πως πρέπει να βρεθεί ένα ενιαίο σύστημα για όλη την Ευρώπη. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε τόσο στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης όσο και στα ενεργειακά ζητήματα, λέγοντας πως εάν βρεθεί ένα ενιαίο σχέδιο, θα φέρει τους λαούς της Ευρώπης πιο κοντά.

«Πιστεύω σε ένα ουσιαστικό διάλογο με την Κομισιόν», συμπλήρωσε και έκανε λόγο για στενή συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση στους τομείς της ναυτιλίας και της λαθρομετανάστευσης αφού τα δύο αυτά προβλήματα απασχολούν εξίσου τις δύο χώρες.

«Θέλουμε να αποδείξουμε πως ο Νότος της Ευρώπης είναι ζωντανός», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει αδιέξοδο με την τρόικα»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως δεν μιλάμε για αδιέξοδο στο θέμα των διαπραγματεύσεων καθώς υπάρχει συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους της τρόικας ενώ δήλωσε αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση εντός του 2013. «Έχουμε πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Μπορεί να μη έχουμε ευθυγραμμιστεί με όλες τις δεσμεύσεις, αλλά αυτό θα λυθεί τις επόμενες μέρες. Έχουμε ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, πιθανόν με μια εξαίρεση. Είμαι αισιόδοξος ότι θα κλείσει εντός του έτους η διαπραγμάτευση», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς, «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει στην Ελλάδα και χωρίς την κρίση».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε πως «ο κ. Σαμαράς εξήγησε με σαφείς όρους ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα. Θεωρούμε πως οι προτάσεις που κάνουμε θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στις; διεθνείς αγορές».

«Από τεχνικής πλευράς αυτά τα θέματα είναι δύσκολα καθώς πρέπει να συζητάμε και με το ΔΝΤ», είπε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα και εμφανίστηκε σίγουρος πως «θα μπορέσουμε μαζί να περάσουμε τις δύσκολες συνθήκες αφού τα στοιχεία που έχουμε για το πλεόνασμα είναι ιδιαίτερα θετικά».

«Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας και εμείς υποστηρίξαμε την χώρα όσο μπορούσαμε», πρόσθεσε.

«Η πρόοδος που έχει σημειώσει η χώρα είναι εντυπωσιακή κυρίως στο τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών», σημείωσε και σχολίασε πως «όσο είναι κάποιος στο δρόμο και φτάνει στο τέλος, πάντα υπάρχει κόπωση αλλά δεν πρέπει να υιοθετούμε τέτοιες απόψεις».

«Να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά»

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα», τόνισε ακόμα ο κ. Μπαρόζο, και σημείωσε πως «όλοι μαζί προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ανεργίας των νέων και να οδηγηθεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη».«Η επένδυση του ελληνικού προϋπολογισμού είναι κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα αφού κάνει χρήση των πόρων του Ταμείου, κάτι που στο παρελθόν δεν μπορούσε να γίνει», τόνισε. «Θέλω να υποστηρίξω την ελληνική κυβέρνηση και να κάνει χρήση των κονδυλίων ώστε να οδηγηθεί χωρίς αμφιβολία στην ανάπτυξη», είπε. «Πρέπει αυτός ο μηχανισμός να λειτουργήσει από τις αρχές του επόμενου έτους με στόχο την διευρυμένη κοινωνική πολιτική», επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θέλω να ξέρετε πως η Κομισιόν υποστηρίζει τις ελληνικές προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού που ήταν εντυπωσιακές», υποστήριξε ο κ. Μπαρόζο και σημείωσε πως «η Ευρώπη δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς την Ελλάδα», ενώ αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα της κλασικής Ελλάδας.

«Πρέπει να σας υποστηρίξουμε στα τελευταία βήματα για να φτάσουμε μέχρι το τέλος», είπε.

Τέσσερις προτεραιότητες

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, οι οποίες είναι:

Κοινωνική συνοχή, παραγωγή θέσεων εργασίας

Εμβάθυνση νομισματικής ένωσης και ταχύτατη υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης

Διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων και ευρωπαϊκή ασφάλεια

Πολιτική των θαλασσών, ανάπτυξη, ασφάλεια και αξιοποίηση ενέργειας στον βυθό

«Η στιγμή είναι κρίσιμη για την Ελλάδα και την Ευρώπη, πρέπει να απαντήσουμε στην αγωνία των πολιτών με ευθείες απαντήσεις. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα κάνει μια πετυχημένη προεδρία, μια προεδρία ευκαιρία κι όχι κρίσεων».

Απαντώντας στο σχόλιο για μεταρρυθμιστική κόπωση είπε ότι οι Έλληνες μαραθωνοδρόμοι δεν έχουν κούραση, θα επιδείξουν αποφασιστικότητα.

«Είμαι σίγουρος ότι η Ε.Ε. θα βγει ισχυρότερη» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης