Επείγουσες μετρήσεις στην ατμόσφαιρα μετά τη φωτιά στον Ασπρόπυργο

Τι έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικήςστον Ασπρόπυργο λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε τη Δευτέρα στον προαύλιο εργοστασίου με πλαστικά και επεκτάθηκε και στο εσωτερικό της αποθήκης.

Η φωτιά είναι σε ύφεση με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν την προσπάθεια, καθώς αναμένεται να καίει υλικά για μέρες. Η ατμόσφαιρα, στην οποία απελευθερώνονται από χθες στις 9.30 το βράδυ πυκνοί βλαβεροί καπνοί, ήταν αποπνικτική εντούτοις η εικόνα είναι πλέον καλύτερη, με τον άνεμο να να φυσάει προς τα νότια προάστια της Αττικής.

Τι έδειξαν οι μετρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι πρώτες ατμοσφαιρικές μετρήσεις δεν έδειξαν ανησυχητικές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα και τα σχολεία στην περιοχή θα λειτουργήσουν κανονικά.

Οι καπνοί που βγαίνουν δεν είναι μαύροι πλέον, ωστόσο τα υλικά που καίγονται είναι επικίνδυνα και οι μετρήσεις θα συνεχιστούν.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο Λευτέρης Κοσμόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, στο σημείο θα μεταβεί κλιμάκιο της Περιφέρειας προκειμένου να κάνει κι άλλες μετρήσεις στην ατμόσφαιρα, ώστε να διαπιστώσει σε ποιο σημείο βρίσκεται η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, το κλιμάκιο θα ενημερώσει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το κατά πόσο μπορούν να λειτουργήσουν σχολεία και υπηρεσίες στην περιοχή.

Από κεραυνό η φωτιά

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο ίδιος, η φωτιά προκλήθηκε από κεραυνό.

Η φωτιά, στο χώρο του εργοστασίου επί της οδού Αγίας Σοφίας, έχει περιοριστεί στις αποθήκες όπου συνεχίζουν να καίγονται πλαστικά, με την Πυροσβεστική να κάνει λόγο για πολύ δύσκολη περίπτωση καθώς τα ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά αναπτύσσουν πολύ μεγάλο θερμικό φορτίο κάνοντας δυσχερές το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν περαιτέρω τη νύχτα. Επιτόπου επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα και 2 κλιμακοφόρα οχήματα που πραγματοποιούν ρίψεις ειδικού επιβραδυντικού αφρού που απομονώνει από το οξυγόνο την καύσιμη ύλη προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατάσβεση, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα