Επιδημία ο εφηβικός χουλιγκανισμός – Διάλογοι σοκ από ανήλικους που διψούν για αίμα: «Αύριο σφαγείο»

 Τι εξήγηση δίνουν οι ειδικοί για τα απανωτά περιστατικά 

Σε μία ανησυχητική μορφή πανδημίας εξελίσσεται ο εφηβικός χουλιγκανισμός όπου κάθε τρεις και λίγο παιδιά ηλικίας 15, 16 και 17 ετών εντάσσονται σε συμμορίες αναζητώντας να ξεσπάσουν τον θυμό, την οργή και ποιος ξέρει τι άλλα ένστικτα επάνω σε ανυποψίαστα θύματα.

Αρκεί η ανάγνωση των διαλόγων που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίοι αφορούν τις παραβατικές συνεννοήσεις των μελών της συμμορία ανηλίκων που… βαφτισμένοι ως «Κolonos holligans family» για να φανεί η διάσταση που έχει πάρει το πρόβλημα. «Οπλισμένοι αύριο όλοι αν είναι», «Αύριο σφαγείο», «Ετοιμαστείτε ξεκινάει πόλεμος. Θα τους γ….ω, θα τους γ…….ε», γράφουν μεταξύ άλλων οι απασφαλισμένοι νεαροί είχαν γίνει ο τρόμος των κατοίκων του Κολωνού, των Σεπολίων και του Αγίου Παντελεήμονα, κάνοντας δυστυχώς πράξη τις απειλές τους λίγες ώρες αργότερα, όταν και ακολούθησε το μαχαίρωμα ενός 16χρονου μαθητή μέσα το προαύλιο του 1ου ΕΠ.ΑΛ. Αθηνών.

Εξίσου αποκαλυπτικά της επικίνδυνης «μόδας» είναι τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. που προέκυψαν από τη σύλληψη των ανηλίκων που συγκροτούσαν την χουλιγκανική «οικογένεια» του Κολωνού. Τα κινητά των ανήλικων παραβατικών «μίλησαν» και «έδειξαν» ένα οπλοστάσιο από σουγιάδες «πεταλούδες», σιδερογροθιές πτυσσόμενα μεταλλικά γκλοπ, ακόμη και αεροβόλα πιστόλια, μαζί με φωτογραφίες ντοκουμέντα που οι ίδιοι οι συμμορίτες απαθανάτιζαν… πανηγυρικά τη σχεδόν δολοφονική δράση τους. Ξεχωρίζουν αυτές όπου 5 νεαροί κλωτσούν άγρια έναν άτυχο συνομήλικό τους που ενώ βρίσκεται στο έδαφος εκείνοι συνεχίζουν να βιαιοπραγούν.

 

Να βγει κι ο… επιούσιος 

Κι επειδή νηστικό αρκούδι δεν… βαράει, το βιογραφικό σημείωμα των έφηβων χουλιγκάνων περιλαμβάνει και κλοπές προς εξασφάλιση του «επιούσιου». Από τους ίδιους διαλόγους οι δράστες εμφανίζονται να αναζητούν έσοδα (σ.σ. «Ρε μ….. θέλω λεφτά. Τι θα κάνουμε να βγάλουμε κανένα φράγκο;», ρωτάει μέλος της συμμορίας σε ομαδική διαδικτυακή συνομιλία) και ως πηγές πλουτισμού επιλέγονταν –τι άλλο;– οι κλοπές τσαντών και μηχανών, καθώς και οι διαρρήξεις οικιών (σ.σ. «Το ψήνω και για μπούκες σε σπίτια. Ξέρω να τις ανοίγω με λοστό» αναφέρεται σε καταγεγραμμένη συνομιλία).

Τις πταίει;

Δυστυχώς η υπόθεση της δράσης της συμμορίας ανηλίκων του Κολωνού δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Σχεδόν κάθε γειτονιά της Αθήνας έχει να επιδείξει περιπτώσεις όπου ανήλικοι δρουν κατά ομάδες και με όρους εγκληματικής (μικρο)οργάνωσης ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα αστικά κέντρα της επικράτειας.

Το ζητούμενο ωστόσο δεν αλλάζει και αφορά το τι είναι αυτό που ωθεί αρκετούς όπως φαίνεται νέους σε τέτοιες κακουργηματικές συμπεριφορές.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η απάντηση δεν είναι μονοδιάστατη και τα αίτια εντοπίζονται στις προσλαμβάνουσες (βλ. εγκατάλειψη, απόρριψη κλπ) που εισπράττουν οι σύγχρονοι νεολαίοι τόσο από το οικογενειακό όσο και από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Δεν αρνούνται επίσης οι ειδικοί τη συμβολή της πανδημία στο ξέσπασμα τέτοιων φαινομένων εξηγώντας ότι οι υγειονομικοί περιορισμοί περιορισμοί επαύξησαν τις ψυχολογικές «αναταράξεις» των εφήβων που κάποιες φορές αναζητώντας διεξόδους παρασύρονται σε παραβατικά μονοπάτια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα