Επιφυλακή σε όλα τα μέτωπα!

H κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη προσοχή τον Αύγουστο που έρχεται και αναμένεται καυτός λόγω των πυρκαγιών, της ακρίβειας, αλλά και του Ερντογάν που ξαναβγάζει γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο

Από την πρώτη ημέρα που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας οι κρίσεις που είχε να αντιμετωπίσει δεν έχουν προηγούμενο. Από την υβριδική επίθεση –μέσω των μεταναστών- της Τουρκίας στον Έβρο στην πανδημία του κορωνοϊού με αλλεπάλληλες καραντίνες και κλείσιμο της οικονομίας μέχρι την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν το λες και εύκολες υποθέσεις.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και παρά το γεγονός ότι κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια και η διαχείριση τους να έχει θετικό πρόσημο είναι λογικό να υπάρχει και δυσαρέσκεια των πολιτών, ειδικά με το θέμα της ακρίβειας που είναι απότοκο της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έτσι καταμεσής του καλοκαιριού, σε μία εποχή που ο τουρισμός στη χώρα μας ανθεί η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται σε εγρήγορση. Διότι από την μία στιγμή στην άλλη δημιουργούνται νέες εστίες προβλημάτων που χρήζουν άμεσης λύσης.

Πυρκαγιές, ακρίβεια και τουρκικές προκλήσεις συνεχίζουν να δοκιμάζουν τα κυβερνητικά αντανακλαστικά, ενώ και το ζήτημα της πανδημίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση από το υπουργείο Υγείας και τους επιστήμονες, που υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο ιός παραμένει εδώ. Από την άλλη, πολλά χαμόγελα έχουν επιφέρει οι εξαιρετικές επιδόσεις του τουρισμού -κατ’ επέκταση και των δημόσιων εσόδων από αυτόν, με το οικονομικό επιτελείο να παίρνει βαθιά ανάσα και να προετοιμάζει τις επόμενες παρεμβάσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών που ζορίζονται.

Την ίδια στιγμή, στον τελευταίο πλέον χρόνο της θητείας της, η Κυβέρνηση, μέσα από τις περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κορυφαίων στελεχών της, επιδιώκει να διατηρήσει -όπως λένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον- τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργήσει με τους πολίτες και η οποία «δεν βασίζεται σε κενά συνθήματα, αλλά σε απτά έργα και στην υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων». Έμφαση δίδεται σε σημαντικά έργα – παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, είτε αφορούν τις ασφαλείς και γρήγορες μεταφορές, είτε την ύδρευση και την άρδευση στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια, αλλά και παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο.

Πυρκαγιές-ακρίβεια

Το πρόβλημα των πυρκαγιών εξελίσσεται και φέτος σε ένα από τα κορυφαία για την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται ικανοποιημένος από τη διαχείριση της πρώτης μεγάλης φωτιάς στο λεκανοπέδιο κατά την τρέχουσα περίοδο. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως ο πολύ ισχυρός άνεμος, το πολύπλοκο ανάγλυφο και ο πολεοδομικός ιστός με βλάστηση, το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει την «πολύ πιο οργανωμένη Πολιτική Προστασία σε σχέση με πέρυσι» και σ’ αυτό αποδίδει κερδισμένους πόντους στον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο πρώτος στόχος είναι να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και κατά δεύτερο λόγο να προστατευιούν τα δάση

 

Ωστόσο, καθημερινά ξεσπούν δεκάδες νέες πυρκαγιές, πολλές εκ των οποίων πολύ επικίνδυνες για τις ζωές και περιουσίες των πολιτών, αλλά φυσικά και για το περιβάλλον. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι από τη μια στιγμή στην άλλη, ελέω και των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών, στον συγκεκριμένο τομέα η επιτυχία μπορεί να μετατραπεί σε αποτυχία και κοινωνική δυσαρέσκεια, ενθυμούμενοι τις περσινές πυρκαγιές σε Εύβοια και βόρεια Αττική.

Ανάλογο είναι και το πρόβλημα με την ακρίβεια. Η ραγδαία αύξηση των τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο επέφερε αλυσιδωτές αυξήσεις ακόμη και σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως το ψωμί και το γάλα. Και συνολικά λόγω και της αύξησης του πληθωρισμού σε πρωτοφανή επίπεδα σχεδόν σαράντα χρόνων έχει δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση για χιλιάδες νοικοκυριά που παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το μόλις ανακοινώνεται μία παρέμβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, επιδοτήσεις σε καύσιμα, ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο στήριξης και πριν τα χρήματα μεταφερθούν στους λογαριασμούς των πολιτών η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σχεδιάζει την επόμενη παρέμβαση.

Και παρά το κύμα ακρίβειας που πλήττει όλη την Ευρώπη ακόμη δεν έχει παρθεί μία απόφαση από τους ηγέτες των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινή δράση, για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος. Όλοι συνεχίζουν να ελπίζουν ότι το αργοκίνητο καράβι που ακούει στο όνομα Ε.Ε. μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει βρει μία κοινή περπατησιά. Τι γίνεται μέχρι τότε; «Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία με βάση τις αντοχές της οικονομίας, διότι πρέπει να κρατάμε δυνάμεις», λένε από το Μαξίμου.

Στο πρωθυπουργικό μέγαρο, πάντως, δίνουν μεγάλη σημασία στον ευρωπαϊκό παράγοντα, μια και σταθερή πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να καταφέρει πολλά. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει τον σεβασμό των υπολοίπων Ευρωπαίων εταίρων μετά και τις σημαντικές προσπάθειες των τελευταίων ετών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν αναλαμβάνοντας μία ακόμα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την πρόσφατη κίνηση του να ζητήσει την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τη νέα επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.

Και ο παράγων Ερντογάν

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς ο Ερντογάν έχει απασφαλίσει κι έχει εντάξει στην προεκλογική ρητορική του και την Ελλάδα, απειλώντας εμμέσως με πόλεμο και θέτοντας ουκ ολίγες φορές ζητήματα κυριαρχίας. Οπότε οι κινήσεις των Τούρκων έχουν τεθεί σε στενή παρακολούθηση από το πρωθυπουργικό επιτελείο, ενώ στο Πεντάγωνοι βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα. Και αυτό διότι πλησιάζουν οι ημέρες που οι Τούρκοι-με βάση τα λεγόμενα του- θα κινηθούν σε Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες και γεωτρήσεις.

«Εμείς οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και να μην υποτιμούμε καμία έξαρση προκλητικότητας τόσο στο πεδίο όσο και στη ρητορική. Με την αποτρεπτική μας ικανότητα είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα πάντα», δήλωσε προ ολίγων ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα