Επικοινωνιακή ντρίμπλα από την Τουρκία – Από την πολεμική ρητορική στην αμοιβαία συνεργασία

Η Τουρκία κάνει λόγο για μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι θα δώσει ευκαιρίες για συνεργασία αμοιβαία επωφελή στη βάση της εμπιστοσύνης

Αλλάζει στρατηγική επικοινωνίας όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά η Άγκυρα. Η πολεμική ρητορική σίγασε μετά τους σεισμούς με τη διπλωματία των σεισμών να επιβάλλει και επικοινωνιακά τη διάθεση για μία νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Το επιστέγασμα ήρθε με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου, με την Άγκυρα να επιβεβαιώνει προς το παρόν, τη διάθεση της για επικοινωνιακή στροφή 180 μοιρών.

Ο ενορχηστρωτής της επικοινωνιακής πολιτικής της Τουρκίας, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν ήταν εκείνος που ακολουθώντας την πολιτική του τούρκου προέδρου την περίοδο της κρίσης έδινε τον τόνο στην επιθετική επικοινωνία απέναντι στην Αθήνα. Και σήμερα είναι αυτός που δίνει τον τόνο προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του στο δεύτερο «ελληνοτουρκικό φόρουμ ΜΜΕ και Ακαδημαϊκών» ο Αλτούν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην Διακήρυξη των Αθηνών για τις σχέσεις Φιλίας και Καλής Γειτονίας Ελλάδας – Τουρκίας, αναφερόμενος σε μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι θα δώσει ευκαιρίες για συνεργασία αμοιβαία επωφελή στη βάση της εμπιστοσύνης.

Για τον Αλτούν δε τόσο τα ΜΜΕ όσο και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι μεταξύ αυτών που έχουν ευθύνες και καθήκοντα στη διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να υπερασπίζονται την αλήθεια απέναντι σε προσπάθειες να διαταραχθούν οι δίαυλοι Ελλάδας και Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή τις προσπάθειες να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι Ελλάδας – Τουρκίας υπερασπίζεται και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Ο Γκιουλέρ αναφέρθηκε στις συνομιλίες Αθήνας – Άγκυρας ως ιδιαίτερα θετικές, ακολουθώντας και το κλίμα που υπήρξε στη δική του συνάντηση με το Νίκο Δένδια στην Αθήνα.

Η νέα συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο με την τουρκική ομάδα υπό τον ΥΦΥΠΕΞ, Μπουράκ Ακτσαπάρ να έρχεται στην Αθήνα αυτή τη φορά.

Η στάση Δένδια

Θετικός στις δηλώσεις του όσον αφορά την επόμενη μέρα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας εμφανίστηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο «ΒΗΜΑ» σημειώνοντας ότι «η επίσκεψη Ερντογάν και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα, είναι γεγονός ότι αποτέλεσε ένα βήμα στην κατεύθυνση της ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξυπακούεται ότι δεν είμαστε αφελείς για να προσδοκούμε άρση των προβλημάτων και επίλυση της διαφοράς μας “ως διά μαγείας”, μέσω ενός Συμβουλίου και μίας επίσκεψης. Είναι καλοδεχούμενη όμως η ηρεμία και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμβάλλει στην προοπτική μίας περαιτέρω βελτίωσης. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πολλές μετατοπίσεις ιστορικά στο εκκρεμές των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας». Διαμηνύοντας πάντως ότι «οφείλουμε να είμαστε πάντα έτοιμοι τόσο για το θετικό όσο και για το αρνητικό σενάριο».

Για τον Δένδια πάντως «αν θέλουμε κάτι επιπλέον της ύφεσης στο πεδίο, με μία πραγματική αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χρειάζεται και μία αλλαγή στάσης της γειτονικής χώρας σε δομικά ζητήματα τα οποία δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν την παλινδρόμηση στην ένταση στο μέλλον. Το casus belli για την άσκηση νόμιμου δικαιώματος της Ελλάδας, το Τουρκο- Λιβυκό Μνημόνιο, η παντελώς αστήρικτη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», η στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό και οι γνωστές αστήρικτες αιτιάσεις σε μια σειρά από άλλα θέματα, είναι μερικά από τα ζητήματα αυτά».

Ο Δένδιας αναμένεται να ταξιδέψει στην Τουρκία το επόμενο διάστημα, αφού ο Γκιουλέρ επανέλαβε την πρόσκληση του για επίσκεψη, καλώντας τον υπουργό Άμυνας να βρεθεί ξανά στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπως έχει ζητήσει μάλιστα ο ίδιος.

Με τους υπουργούς άμυνας των δύο χωρών να είναι πάντα – εκ θέσεως – οι πλέον συγκρατημένοι. Και τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους να είναι ανοιχτοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από την Αθήνα αποκάλυψε ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμφώνησαν να βάλουν τέλος και στις αερομαχίες. Μία υπόσχεση που από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχει ισχύσει με υπερπτήσεις και παραβιάσεις να έχουν μηδενιστεί. Με το στοίχημα να είναι το μηδέν στο ημερολόγιο να διατηρηθεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα