Επισημάνσεις Πικραμμένου για το… πικραμένο νομοσχέδιο

Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές βρίσκεται εσχάτως στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Πρόσφατα το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.), στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται πρώην πρόεδρος του ΣτΕ –και διατελέσας υπηρεσιακός πρωθυπουργός– Παναγιώτης Πικραμμένος, επισημαίνει πως το σχέδιο νόμου περιέχει ορισμένες μάλλον άστοχες διατάξεις, οι οποίες είτε στερούνται πρακτικής χρησιμότητας είτε ενδέχεται να δημιουργήσουν στην πράξη μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που προσπαθούν να επιλύσουν.

Για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο της διαβούλευσης ο ΟΠΕΜΕΔ υπέβαλε τις επίσημες θέσεις του με απώτερο σκοπό την τροποποίηση και βελτίωση του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΜΕΔ επισημαίνει ότι πρέπει οι διαμεσολαβητές να προέρχονται αποκλειστικά από τον κατάλογο των διαμεσολαβητών του ΥΔΔΑΔ, ενώ την ίδια στιγμή ζητά την άρση του αδικαιολόγητου ποσοτικού περιορισμού των διαμεσολαβητών-συντονιστών σε συγκεκριμένους αριθμούς ανά περιφέρεια. Επίσης, ο ΟΠΕΜΕΔ ζητά την άρση του αδικαιολογήτου περιορισμού πρόσβασης επιχειρήσεων στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης, όπως και την άρση του αποκλεισμού των ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης, ζητά την καθιέρωση της επικύρωσης του πρακτικού συμφωνίας των μερών με διάταξη του προέδρου του δικαστηρίου, χωρίς δικάσιμο, και όχι πολυμελή δικαστική σύνθεση.

Αδικαιολόγητοι περιορισμοί…
Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΜΕΔ επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου εισάγει ένα μάλλον στενό πεδίο εφαρμογής και πάντως αισθητά στενότερο από εκείνο που αναμενόταν και θα ήταν αναγκαίο, προκειμένου το νομοθέτημα να εκπληρώσει την αποστολή του για την αναδιάταξη της Οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. «Πράγματι», υπογραμμίζεται από τον Οργανισμό, «το σχέδιο φαίνεται ότι εισάγει αδικαιολόγητους περιορισμούς πρόσβασης επιχειρήσεων στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης. Ειδικότερα, το σχέδιο δεν δίνει τη δυνατότητα υπαγωγής σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη προβεί σε ρύθμιση κάποιων οφειλών τους (λ.χ. έναντι της φορολογικής διοίκησης), επιλογή που οδηγεί σε άνιση μεταχείριση εις βάρος των συνετών επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί σε μία ρύθμιση και την εφαρμόζουν μέχρι σήμερα». Και συνεχίζει:

«Εξ άλλου, ιδιαίτερα προβληματικές και εντελώς αναντίστοιχες με την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα είναι και άλλες περιοριστικές διατάξεις, που αξιώνουν λ.χ. μια επιχείρηση να μπορεί να εμφανίσει μία χρήση με θετικά αποτελέσματα στην τελευταία τριετία, καθώς και να μη συγκεντρώνει το 85% και πλέον των οφειλών της σε έναν πιστωτή. Τα εν λόγω ποσοτικά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να συναξιολογούνται κατά την ίδια τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και ρύθμισης και όχι να τίθενται ως φίλτρα υπαγωγής στον μηχανισμό.

»Στο ίδιο πνεύμα, φαίνεται εν πρώτοις αδικαιολόγητος και ο αποκλεισμός από τον μηχανισμό ρύθμισης των ελεύθερων επαγγελματιών (λ.χ. δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών, οικονομολόγων κ.α.), παρά το ότι αυτοί αποτελούν ζωτικό τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας. Άποψή μας είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έπρεπε να μπορούν να προσφύγουν στο νέο σύστημα, ώστε να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας που θα αναγνωρίζει τον έντονα οικονομικό χαρακτήρα της δραστηριότητάς τους, ενώ θα αποσυμφορεί, ταυτόχρονα, και τον ήδη επιβαρημένο μηχανισμό τού ν. 3869/2010, στον οποίο μέχρι σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταφεύγουν για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Εναλλακτικώς, προτείνεται η δημιουργία μίας ειδικής, αυτοτελούς διαδικασίας σχεδιασμένης αποκλειστικώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες και προσαρμοσμένης στις πραγματικές ανάγκες των συγκεκριμένων κλάδων δραστηριότητας».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ, Π. Πικραμμένος, δήλωσε για το επίμαχο σχέδιο νόμου: «Απώτερος στόχος του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων είναι, αφενός η εξυγίανση των επιχειρήσεων και της οικονομίας συνολικά, αφετέρου η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους. Ο Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ., με κύριο γνώμονα τη βελτίωση του σχεδίου νόμου, βρίσκεται σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, υποβάλλοντας τις επίσημες θέσεις του, προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα των οφειλετών, να συμβάλει στην πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας και να καταστήσει τον υπό διαβούλευση μηχανισμό περισσότερο αξιόπιστο, αποτελεσματικό και ταχύ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα