Ζέκα ο… πέμπτος!

O πέμπτος ελληνοποιημένος ποδοσφαιριστής που θα φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες και επισήμως ο Κάρλος Ζέκα και η «Α» σας θυμίζει σήμερα την ταυτότητα των τεσσάρων προηγούμενων, οι οποίοι φόρεσαν από… σπόντα τη φανέλα με το εθνόσημο.

Ο πρώτος διδάξας…

Ο Εδουάρδος Κοντογεωργάκης ήταν μέλος της τρομερής τριάδας Αργεντίνων του ΠΑΣ Γιάννινα (Γκλασμάνης, Άλβαρεζ οι άλλοι δύο) τη δεκαετία του ’70 και ένας από τους πυλώνες του «Άγιαξ της Ηπείρου».

Επιθετικός με εξαιρετική τεχνική και ταχύτητα, στοιχεία που κληρονόμησε από τον πατέρα του, Εδουάρδο Ριγάνι, ο οποίος μεσουρανούσε στο καμπιονάτο πριν από 60 χρόνια με τη φανέλα της Γιουβέντους και της Μίλαν.

Ο Κοντογεωργάκης, πάντως, δεν έπαιξε σε επίσημο ματς με την Εθνική, παρά μόνο σε 3 φιλικά το 1978, όταν στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος βρισκόταν ο Αλκέτας Παναγούλιας.

Τετραεθνής… πύραυλος!

Ο Ντανιέλ Μπατίστα ήταν ο δεύτερος χρονικά μη Έλληνας που αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδος αλλά με διαφορά ο καλύτερος σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ο γεννημένος το 1964 στο Πράσινο Ακρωτήρι επιθετικός δεν ήταν ο κλασικός φορ, γιατί χρησίμευε περισσότερο εκτός ορίων της αντίπαλης περιοχής. Εκρηκτικός και τεχνίτης, μπορούσε να κάνει μόνος του άνω… κάτω την αντίπαλη άμυνα, ενώ διέθετε εξαιρετικά στημένα και σκόραρε συχνά με απευθείας φάουλ.

Λόγω της πληθωρικής παρουσίας του τραβούσε πάνω του περισσότερους από έναν αντιπάλους, δίνοντας την ευκαιρία στους συμπαίκτες του να… τρυπώσουν στην αντίπαλη περιοχή και μοίραζε αρκετές ασίστ πάσες.

Ο 53χρονος άσος ήρθε το 1986 στην Ελλάδα μέσω του θείου του Νόνι Λίμα για λογαριασμό του Πανιωνίου, αλλά κατέληξε στον Εθνικό γιατί δεν τα βρήκε με τους Νεοσμυρνιώτες. Στους «κυανόλευκους» του Πειραιά έπαιξε τρία χρόνια πριν ακολουθήσει μία ακόμα τριετία στην ΑΕΚ και μία στον Ολυμπιακό, πριν επιστρέψει στην «Ένωση» και κλείσει την καριέρα του στον Άρη.

Το 1994 ο Μπατίστα έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος «έγχρωμος» που φόρεσε τη «γαλανόλευκη», με την οποία αγωνίστηκε συνολικά  σε 14 παιχνίδια, σημειώνοντας δύο γκολ.

Ο… Ντανιέλος, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι της ΑΕΚ, δεν είχε δύο αλλά… τέσσερις υπηκοότητες, καθώς είχε πολιτογραφηθεί Πορτογάλος αλλά και Ολλανδός!

Γερμανικό εργαλείο…

Ο Χοσέ Χολέμπας μπορεί να γεννήθηκε και να μεγάλωσε στη Γερμανία, στις φλέβες του ωστόσο κυλά κατά το ήμισυ ελληνικό αίμα λόγω της καταγωγής του πατέρα του.

Ο 33χρονος αριστερός μπακ ήρθε στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό, με τον οποίο κατέκτησε τρία πρωταθλήματα πριν πάρει μεταγραφή για τη Ρόμα κι από την… αιώνια πόλη βρεθεί στην αγγλική Γουότφορντ.

Φόρεσε συνολικά 38 φορές τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, πετυχαίνοντας και ένα γκολ και ήταν βασικός το 2014 στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Το πάλαι ποτέ… παιδί θαύμα

Ο Παναγιώτης Κονέ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου στις αρχές της δεκαετίας αλλά η εξέλιξή του δεν ήταν η αναμενόμενη.

Ο γεννημένος στα Τίρανα διεθνής μεσοεπιθετικός βρέθηκε σε πολύ μικρή ηλικία στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, όπου χαρακτηρίστηκε παιδί-θαύμα αλλά δεν κατάφερε να προχωρήσει. Έφυγε για μερικούς μήνες στη Γαλλία και στη Λανς πριν επιστρέψει για λογαριασμό της ΑΕΚ. Τις καλύτερες εμφανίσεις, πάντως στα ελληνικά γήπεδα τις έκανε με τη φανέλα του Ηρακλή τη διετία 2008-2010.

Μετά από περιπλάνηση έξι ετών στο καμπιονάτο (Μπρέσια, Μπολόνια, Ουντινέζε, Φιορεντίνα) το 2017 τη βρήκε σε ισπανικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στη Γρανάδα.

Έχει αγωνιστεί σε όλες τις εθνικές ομάδες από τη Νέων μέχρι την Ανδρών, με την οποία μετρά 28 συμμετοχές και δύο γκολ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα